ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De ESA wil een bemande missie naar de maan sturen

Eigenlijk moet de wedloop naar de maan nog beginnen…
door Tsenne Kikke - zaterdag 30 november 2019 15:37

De 22 lidstaten van het Europese Ruimtevaartagentschap ESA hebben donderdag ingestemd met een recordbedrag van 14,4 miljard euro, verspreid over drie tot vijf jaar, voor nieuwe ruimtevaartprogramma’s.  Om precies te zijn, gaat het om 14,388 miljard euro. Sinds de oprichting ervan in 1975 werd er nog nooit zulk een groot bedrag voor uitgetrokken.

Tijdens de conferentie in Sevilla werd besloten dat aardobservatie, het wetenschappelijk programma, de ontwikkeling van de nieuwe draagraket Ariane-6 en bovenal een maanmissie het middelpunt van de prioriteiten zullen vormen. De ESA zei zelfs een bemande missie naar de maan te willen sturen. ‘

"Dit is een enorme stap vooruit voor Europa," reageerde Jean-Yves Le Gall, voorzitter van het Franse ruimtevaartbureau CNES, tegenover het Franse persbureau AFP. ‘Alle records inzake financieel engagement zijn gebroken.’

Duitsland, dat er prat op gaat helemaal vooraan te staan wat het Europese ruimtevaartbeleid betreft, neemt in zijn eentje 3,3 miljard euro van het budget op zich. Het neemt daarbij op langere termijn de leidende rol over van Frankrijk, dat 2,7 miljard toezegde. België neemt 5,7 procent van het investeringspakket op zich, oftewel 816 miljoen euro.

Tal van andere landen nemen deel aan de maanrace

In Amerika, bijvoorbeeld, zijn er naast de NASA andere (maan)kapers op de kust. Vrij letterlijk dan, want Jeff Bezos, CEO van Amazon, wil met zijn commercieel ruimtevaartbedrijf Blue Origin de maan ontginnen, om onze eigen planeet te sparen. “We moeten deze planeet redden en we zouden een toekomst van ontwikkeling en groei voor de kleinkinderen van onze kleinkinderen niet mogen opgeven. We kunnen beide doen”, zei hij tijdens de presentatie van zijn maanmissie in Washington DC. En tegen 2024 moet die maanlander zelfs mensen naar de maan vervoeren.  

NASA poneerde een bescheidener doel en mikte er in eerste instantie op om in 2028 weer een maanreis te maken.

SpaceX, het privé ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, wil met het dearMoon-project tegen 2023 een zesdaagse reis naar de maan maken. Dat zal gebeuren met een Starship-raket met aan boord 9 ruimtetoeristen.

China

China wil natuurlijk niet achterblijven. In 2018 schreef de China National Space Administration (CNSA) alvast geschiedenis door als derde land ooit een ruimtetuig op het maanoppervlak neer te zetten. Die maanlander van China maakte deel uit van de Chang ’e 4-missie, en inmiddels wordt er gewerkt aan een volgende Chang ’e 5-missie. Die moet volgend jaar maangesteente mee terug naar de aarde nemen. Verder willen de Chinezen binnen de komende tien jaar een onderzoeksstation op de maan bouwen.

India

Ook de Indian Space Research Organization (ISRO) introduceerde reeds in 2008 een eerste ruimtemissie waarbij het ruimtevaartuig Chandrayaan-1 in een baan rond de maan werd gebracht. De update ‘Chandrayaan-2’, die op 22 juli 2019 werd gelanceerd moest een stapje verder gaan. Maar, de onderzoeksmissie op het maanoppervlak werd echter niet gestart door een mislukte maanlanding.

Rusland

Roscosmos, de Russische tegenhanger van NASA, wil dan weer een maanbasis uitbouwen. Die plannen zijn bestemd voor 2027. Een jaar later, in 2028, wil de Russische ruimtevaartorganisatie een superzware raket genaamd ‘Jenisej’ bouwen. Vermoedelijk is die ook bestemd voor maanreizen.

Japan

De Japanse SLIM-missie gaat volgend jaar (2020) al van start. De Japanse Aerospace Exploration Agency (JAXA) zal aanvankelijk landingstechnieken uittesten, maar later wil JAXA ook onderzoek voeren naar de grondstoffen die aanwezig zijn op de maan. Uiteindelijk is ook Japan van plan om een bemande missie richting de maan te sturen.

Zuid-Korea

Tenslotte wil het Zuid-Koreaanse Korea Aerospace Research Institute (KARI) in 2025 een maanlander lanceren. En volgend jaar zullen de Koreanen alvast een satelliet naar de maan sturen.

Israël

Daarnaast zijn er trouwens nog tal van andere private startups die richting de maan willen reizen. Daaronder de Israëlische maanlander van SpaceI: Beresheet. Die maakte dan wel een selfie van zichzelf en de maan, maar landen op de maan mislukte. Geen probleem, vond de voorzitter van SpaceIL: “We zijn dit begonnen en ik hoop dat we het ook tot een goed einde kunnen brengen”. De non-profitorganisatie kondigde dan ook aan dat er een tweedemissie zal volgen: Beresheet 2. Maar negen kansen op tien zal die niet naar de Maan worden gestuurd.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht