ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

België, waar 1,5 miljoen mensen in armoede leven

Armoede bedreigt 10% van de Belgische bevolking.
door Tsenne Kikke - donderdag 14 november 2019 18:57

België, land van overvloed. Maar er leven 1,5 miljoen mensen in een huishouden met een verhoogd risico op inkomensarmoede. In de Brusselse Wetstraat wordt er wel gesproken van een warm Vlaanderen, maar op straat wordt het vooral heet onder de voeten van mensen in armoede, mensen met een andere kleur of een andere afkomst, mensen met weinig middelen of mogelijkheden.  

Enkele cijfers...

10,4 procent van de Vlaamse bevolking leeft in armoede. Dat wil zeggen: 680.000 Vlamingen, ofwel de helft van de provincie Antwerpen. De wachtlijsten voor sociale woningen blijven aangroeien tot 154.000 wachtenden. De voedselbanken breken alle records; 160.000 mensen vroegen een voedselpakket aan.  

Het aantal leefloners gaat de hoogte in tot meer dan 41.000 Vlamingen. Volgens 'Kind & Gezin' groeit één op de zeven kinderen jonger dan drie jaar op in kansarmoede, of in een gezin in kansarmoede. De uitstroom zonder diploma stijgt opnieuw. De klachten inzake discriminatie en racisme blijven stijgen. En ook de leefkosten, onder andere energie en openbaar vervoer, gaan opnieuw de hoogte in, enzovoorts.

"Ondanks de negatieve cijfers, negeert de Vlaams regering al deze rode lichten," zei Jos Gheysels, voorzitter van Decenniumdoelen (DCD), het platform van armoedeorganisaties, middenveld, vakbonden en mutualiteiten. "De nieuwe Vlaamse regering sprak tijdens haar eerste persconferentie het woord armoede niet uit," voegde hij er nog toe. En ook het regeerakkoord bevat volgens DCD weinig opbeurende woorden voor mensen in armoede. “Er is amper beleid voor eenoudergezinnen, voor huurders, mensen met een migratieachtergrond of werklozen, integendeel, er zijn meer bestraffende en structurele maatregelen.”

Trucs van de overheid

"Het akkoord is bovendien een opsomming van maatregelen om de eigen verantwoordelijkheid te verbergen," zei hij. Volgens Gheysels gebruikt de regering daarvoor verschillende ‘trucs’. Zo bevat het regeerakkoord voor het eerst geen te behalen doelstellingen. “Toen er wel nog doelstellingen in stonden konden wij aan het einde van de rit zeggen, ’beste mensen van de regering, jullie hebben deze doelstellingen niet gehaald, maar dit keer zijn die er dus simpelweg uitgehaald. Wie geen doelen heeft, hoeft die ook niet te halen.”

Een tweede truc, die volgens Gheysels de regering hanteert, is dat cijfers die er niet zo goed uitzien, worden gemaskeerd. “Zo heeft men het nu over reële armoede, en verwijst men naar de referentiebudgetten. Wachtlijsten voor de woningbouw gaat men dan weer ‘uitzuiveren’.”

Goede versus slechte armoede

Gheysels laakt ook wat hij noemt het 18e en 19e eeuwse model van armoedebestrijding, waarbij goede en slechte armoede tegen elkaar worden uitgespeeld. “De goede zijn daarbij ‘diegenen die het nodig hebben’ , de slechte de ‘profiteurs’, die sancties en beperkingen krijgen opgelegd.” Dat beeld staat volgens DCD ver van de werkelijkheid.

“Armoede vraagt om een verantwoordelijk beleid”, zei Decenniumdoelen. Het beleid moet volgens de organisatie inzetten op huisvesting, inkomen, gezondheid en bereikbaarheid. “En het vraagt een herverdeling, waardoor alle groepen kunnen participeren aan de samenleving”, zei Michel Debruyne van DCD. “Het is tijd dat Vlaanderen en België hun verantwoordelijkheid nemen.”

Bron: HLN

En Nederland?...

De afgelopen jaren is het aantal arme mensen er afgenomen. In 2013 leefden ruim 1,2 miljoen mensen in armoede (7,6 procent), in 2017 waren dat er bijna 939.000, wat neerkomt op 5,7 procent van de bevolking. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) is de afname te verklaren door de economische groei en de toegenomen werkgelegenheid.

In Rotterdam woonden in 2017 relatief de meeste armen, gevolgd door Amsterdam en Den Haag.

Het Nederlandse budget bedraagt voor een alleenstaande per maand 1.135 euro. Voor een stel zonder kinderen is dat 1.555 euro, en voor koppels met één kind 1.850 euro

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht