ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Word er in 2021 leven op Mars gevonden?

In elk geval is dat iets wat de hoofdwetenschapper van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA beweert.
door Tsenne Kikke - zaterdag 12 oktober 2019 18:03

Van alle planeten in het zonnestelsel lijkt Mars het meest op de Aarde. Ondanks het feit dat Mars qua grootte veel kleiner is, is de bewoonbare oppervlakte ervan even groot als die van onze planeet. Weet, dat de Aarde voor 71 percent water bevat, daar waar de rode planeet in wezen droog is.

Op sommige plaatsen komen er vulkanen, valleien, zandduinen en poolkappen voor. Ook de lengte van de dagen en de wisseling van de seizoenen op Mars komt ongeveer overeen met die op Aarde. Dat maakt het een aantrekkelijke planeet om leven te vinden. “De kans wordt steeds groter,” zei Jim Green, de hoofdwetenschapper van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Volgens hem staan we echt wel dicht bij de ontdekking van buitenaards leven op Mars, die zich op zo’n 225 miljoen kilometer van de Aarde bevindt.

Nota: de minimale afstand van Mars tot de Aarde bedraagt 55.758.006 km, en de maximale bijna 400.000.000 km. Een eventuele heen-en-weer reis, inclusief een kort verblijf, zou dan ook een tweetal jaren kunnen duren, minstens.

De reeds eerdere bevindingen over toekomstig menselijk leven op Mars stemden Green optimistisch. Sterker nog: in het interview gaf hij aan dat de NASA plant om tegen 2040 iemand naar de rode planeet te sturen: “De planeet zou mensen een gloednieuw leven kunnen bieden. En de eerste mens die op Mars zal rondlopen, is nu al geboren.”

Maar, we zouden er de hele tijd ruimtepakken moeten dragen. Het weer op Mars is erg extreem. Het temperatuurverschil tussen twee dagen kan 170 graden bedragen, en de minimumtemperatuur ligt ruim onder het vriespunt. De flinterdunne atmosfeer op de planeet bestaat bovendien grotendeels uit koolstofdioxide, wat schadelijk is voor mensen. Wel bevat die koolstofdioxide iets van een 78% zuurstof.

Naast de temperatuur, die gemiddeld rond 60 graden onder nul ligt, is ook de zwaartekracht veel lager dan op Aarde. Dat heeft bijvoorbeeld een effect op het beenderstelsel. Ook de atmosferische druk is er veel kleiner. Zet mensen op Mars en hun bloed begint letterlijk te koken. Er is dus nog wel wat werk aan de winkel.

Reeds eerder onthulde NASA dat ze 'bouwstenen van leven' op de rode planeet had gevonden. De complexe koolstofverbindingen die ontdekt werden, kunnen de aanzet voor leven op Mars vormen, of er juist de restanten van zijn. NASA kan dan ook niet nog niet bevestigen, maar ook niet ontkennen, dat het om sporen van leven gaat.

Een trip naar Mars is momenteel altijd één enkele reis. Terugkeren naar de Aarde is nog niet mogelijk, maar NASA werkt aan een Mars2020-rover en de Europese Ruimtevaartorganisatie aan de robot ExoMars, waarmee ze in 2021 willen proberen om toch vanaf Mars naar de Aarde terug te keren.

De twee Marsrovers zullen op zoek gaan naar water en naar tekens van leven door boringen in rotsen en Marsbodem uit te voeren op zoek naar organisch materiaal. Want, vanwege de schadelijke kosmische straling zou eventueel leven de meeste kans hebben diep onder het oppervlak.

Ondanks het feit dat niets erop lijkt dat die missie een succes zal zijn, is Green optimistisch maar tegelijkertijd een beetje bezorgd, omdat hij vreest dat de mensheid niet klaar is om de 'waarheid' te aanhoren. Welke waarheid? Daar wilde hij niet dieper op ingaan.

“Het zal revolutionair zijn,” vertelde hij er wel bij. “Het zal zijn zoals met de woorden van Copernicus: ‘Nee, wij draaien rond de zon’. Het zal het begin zijn van een hele nieuwe manier van denken. Ik denk niet dat we voorbereid zijn op de bevindingen. Nee, dat zijn we niet.”

Een bedenksel: misschien bestaat de kans, dat hij in de theorie gelooft dat er ooit leven op Mars was, en dat de bewoners ervan genoodzaakt waren om naar onze Aarde uit te vluchten. Met andere woorden: misschien vinden we er op Mars sporen van. Nog anders gezegd: overblijfselen van ex-Marsbewoners.

Om verder te gaan...

Wat er na die expeditie zal gebeuren, is ook nog een vraag, die dan ook andere, wetenschappelijke vragen zal oproepen - vragen, zoals: “Is dat leven zoals het onze? In welke mate zijn we eraan verwant? Kan leven van de ene planeet naar de andere overwaaien? Of, bezat de Aarde een vonk en de juiste omgeving, waardoor die vonk leven genereerde dankzij de chemische omgeving waarin die vonk zich bevond?”

Hoewel dit theoretische leven, dat ons misschien op Mars te wachten staat, hoogstwaarschijnlijk ver verwijderd is van de klassieke afbeelding van buitenaardse wezens die het grote publiek voor ogen heeft, staat Green toch opmerkelijk open voor de mogelijkheid voor het bestaan van mogelijke buitenaardse intelligentie, en verklaarde dat er geen reden is om te denken dat er elders geen beschavingen zouden zijn.

Een videoclip uit 2016: ietwat achterhaald, maar toch nog interessant genoeg: écht waar!

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht