ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Waar wonen welke wormen? Klimaat is bepalend.

Wetenschappers brengen de wereldwijde diversiteit van regenwormen in kaart.
door Tsenne Kikke - donderdag 31 oktober 2019 15:49

Het belang van regenwormen is niet te overschatten. Zelfs Charles Darwin wijdde een boek aan de ondergrondse ecosysteemingenieurs. Toch is over hun verspreiding niet veel bekend. Een internationaal team van 141 wetenschappers bracht daar in het vakblad 'Science' verandering in. Ze toonden aan hoe het klimaat de diversiteit aan wormen het best voorspelt.

Met hun graafwerken en de afbraak van organisch materiaal verbeteren regenwormen de bodemstructuur en -vruchtbaarheid. Dat bevordert plantengroei en de productiviteit van gewassen. Regenwormen kunnen per dag tot dertig keer hun eigen gewicht aan grond verzetten. Hun gezamenlijke gewicht kan oplopen tot ruim 1.500 kilogram per hectare. Meer dan 7.000 soorten zijn al beschreven.

In 'Science' brachtten de wetenschappers gegevens over de diversiteit aan wormen op meer dan 6.900 plaatsen in 57 landen samen, om zicht te krijgen op de verspreiding van de beestjes. "We wisten dat ze niet van heel natte of heel droge bodems houden’" zei Franciska de Vries van de Universiteit van Amsterdam, die aan het onderzoek meewerkte. "Ze houden evenmin van erg zure bodems, wel van voedselrijke grond. Deze studie liet zien dat niet zozeer bodemeigenschappen, zoals zuurtegraad of voedingsstoffen, de wereldwijde verspreiding van regenwormen bepalen, maar wel de klimaateigenschappen, zoals neerslag en temperatuur."

Klimaatverandering

De diversiteit aan dieren en planten is doorgaans hoger in  de tropen. "Regenwormen volgen dat bovengrondse patroon niet," zei De Vries. "Hun diversiteit is net hoger in gematigde klimaatzones."

In Engeland, bijvoorbeeld, trof men 33 verschillende soorten aardwormen aan, maar in de tropen trof men bijna elke keer een nieuwe soort aan telkenmale men een gat in de grond groef.

Dat het klimaat zo bepalend is voor hun verspreiding, impliceert volgens de onderzoekers dat de klimaatverandering een ingrijpende impact kan hebben. "Als het op sommige plaatsen warmer en droger wordt, zal dat gevolgen hebben voor de verspreiding van regenwormen," aldus De Vries. Welke gevolgen precies, en welke weerslag dat bovengronds kan hebben, moet verder onderzoek uitwijzen.

"Als we gewasopbrengsten willen verhogen, meer koolstof in de grond willen opslaan, of willen begrijpen hoe ecosystemen reageren op onze activiteiten, moeten we leren welke bodemorganismen waar leven, en wat ze precies doen," schreef bioloog Noah Fierer (University of Colorado) in een begeleidend commentaarstuk. "Anders dreigen we dat pas te beseffen als het te laat is."

Bron: Eos Wetenschap

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht