ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Verhoogt onnodig glutenvrij eten de kans op hart- en vaatziektes?

Glutenvrij eten is niet altijd het beste idee.
door Tsenne Kikke - zaterdag 5 oktober 2019 18:38

“Er worden te veel halve waarheden verkocht over wat we eten en hoe we dat al dan niet verteren," zei professor Danny De Looze.

Danny De Looze is professor maag- en darmziekten aan het UZ Gent en maakte in zijn boek 'Gluten, lactose en co' komaf met zowel de nonsens als met die halve waarheden over voeding, spijsvertering en stoelgang. Zo is glutenvrij eten niet altijd het beste idee. En in dat boek bundelde hij wetenschappelijke feiten waarbij hij gehakt maakt van voedingsfabels. “Nee, we zijn niet allemaal allergisch voor gluten. En melk is niet de baarlijke duivel, zolang je maar geen liter per dag naar binnen giet.”

Je kan er bijna niet meer naast kijken in de winkelrekken, en ook in restaurants wordt er steeds meer rekening gehouden met glutenvrije voeding.

"Het wordt voor een stukje gestuurd door de media en de industrie, al zijn er natuurlijk mensen die zich effectief beter voelen door geen gluten meer te eten", zei professor De Looze over die trend. "Maar het heeft eigenlijk niets te maken met de gluten zelf. In gluten, of graanproducten, zitten nog andere volle granen, die we als mens niet kunnen verteren in onze spijsvertering, maar de triljoenen bacteriën in onze darmflora kunnen het wél. Die stoffen worden niet echt verteerd, maar er ontstaat een gistingsproces. Het bijproduct van vergisting zijn gassen, dus met andere woorden: je hebt meer last van winderigheid en buikpijn, je hebt een meer opgeblazen gevoel, enzovoort. Dat verklaart waarom mensen die gluten- of granenvrij eten, zich beter voelen. Maar dat is maar een fractie van de mensen die er zich echt beter zal door voelen."

"Voor de mensen met een echte glutenovergevoeligheid, en dat is ongeveer 1 op 200 in België, is het grote aanbod van glutenvrije producten natuurlijk heel goed nieuws. Vroeger vond je nooit deftige producten, vandaag de dag kunnen ze eten zoals iedereen."

Studies uit 2017 brachten wel aan het licht dat onnodig glutenvrij eten geen goed idee is. "Intussen zijn er studies die aantonen dat mensen die glutenvrij eten zonder een echte aanleiding, net méér risico lopen op hart- en vaatziektes. In voedingsproducten zonder gluten zitten meer suikers en meer vetten, en het gevolg is dan heel logisch: meer kans op hart- en vaatziektes.

Van een opgeblazen gevoel tot voedselintoleranties: dé tips van professor De Looze...

Dokter Danny De Looze: “Mijn collega’s en ik hebben het druk. Veel patiënten zouden zich al een doktersbezoek kunnen besparen door simpelweg mijn boek te lezen. Heel veel maag- en darmklachten kunnen opgelost worden dankzij voeding. Gewoon je eetpatroon aanpassen en je komt vaak al een eind.” Tijd voor een gesprek...

Er wordt heel wat geschreven over gezonder eten. Meer vezels eten onder andere. Is dat de grote oplossing voor mensen met darmklachten?

“Het hangt natuurlijk af van welke klachten je hebt. Vezels zijn zeker gezond, dat hebben verschillende studies aangetoond. Ze verminderen de kans op hart- en vaatziektes, en op kanker. Toch is zeker niet iedereen gebaat bij veel vezels. Zo’n 15% van de Vlamingen kampt met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Zij eten vaak beter wat minder vezels in plaats van meer.”

15% is veel. Wat houdt dat syndroom in?

“Het prikkelbaredarmsyndroom is een functionele darmklacht: dat wil zeggen, dat klachten worden veroorzaakt door een verstoorde functie, maar dat er geen fysieke afwijking te vinden is. Het hoofdkenmerk is buikpijn, minstens 1 keer per week en dat langer dan 3 maanden. Daarnaast zijn een verstoord stoelgangpatroon (diarree of verstopping) en bloating heel typisch. Bloating is een opgeblazen gevoel, rommelingen, winderigheid door de gassen in de buik. Soms gaat dat letterlijk gepaard met zichtbare opzetten. Sommige mensen lijken bijna zes maanden zwanger op het einde van de dag.”

En die vezels hebben een impact?

“Dat werkt eigenlijk als volgt: ons lichaam kan geen vezels afbreken. Dat is op zich geen probleem. Het kan echter een probleem zijn als je overgevoelige darmen hebt. Die vezels komen namelijk in onze dikke darm terecht, daar worden ze door de darmbacteriën vergist. En vergisting en fermentatie zorgen voor de aanmaak van gas. Vandaar dus dat je veel meer windjes moet laten als je pakweg bonen eet. Houd die trouwens zeker niet in, want daar krijg je buikpijn van.”

Vezels vind je onder andere in volkorenbrood. Sinds enkele jaren is glutenvrij een trend. Een goede zaak?

“Ten eerste is het interessant voor mensen met een glutenintolerantie, een allergie voor gluten dus. Want door de hype zijn er veel extra producten op de markt gebracht. Maar verwar deze groep – zowat 1 op 200 heeft het – niet met de mensen die gevoelig zijn voor gluten. Voor die eerste groep is slechts 1 kruimel al voldoende voor een reactie. De glutengevoelige mensen kunnen perfect gluten eten, zij het minder. En het zijn vooral die mensen met prikkelbare darm die gebaat zijn bij dat glutenvrij eten. Niet voor de gluten zelf, wel omdat gluten onder andere in volkorenbrood zitten. Dus geen gluten staat gelijk aan minder vezels. En dat verklaart waarom veel mensen zich er beter bij voelen.”

Zo er nog heel wat intoleranties. Maar hoe test je dat?

“Ik zie vaak patiënten met de zotste lijsten. Uit een zelftest, die maar liefst twee- of drienhonderd euro kost, blijkt dat ze allergisch zijn voor broccoli of zalm. Ten eerste zijn die testen niks waard op wetenschappelijk vlak en werken ze niet. Ten tweede is een echte voedselallergie zeldzaam, het wil zeggen dat je een branderig gevoel krijgt als je iets eet of dat je opzwelt. En dus niet dat je darmen gevoelig reageren als je iets eet. Je kunt eerst en vooral zelf testen hoe je op iets reageert, en als je twijfelt over intoleranties kun je een afspraak maken bij de dokter.”

Er zijn heel wat thees of voedingssupplementen die de spijsvertering bevorderen of goed zijn voor maag en darmen. Zijn die een goed idee?

“Er is niets bewezen over de werking van voedingssupplementen. Dat is ook niet nodig, want ze dragen geen gezondheidslabel en zijn overal vrij verkrijgbaar. Niemand weet dus eigenlijk wat het doet. Het is vooral een commerciële business die geld moet opbrengen. Ik raad ze dus zeker niet aan. Let liever op je voeding en maak indien nodig een afspraak bij een maag- en darmspecialist. Of lees mijn boek, dan leer je al heel wat bij”, lacht de professor.

Boek aankopen? Klik op deze link.

Hoe constipatie met natuurlijke middelen aanpakken?

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht