ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Turkije versus Koerden: er is een geheel nieuwe machtsverhouding

Afwachten, is momenteel de énige verstandelijke boodschap.
door Tsenne Kikke - maandag 14 oktober 2019 21:56

Zoals je weet, voert het Turkse leger sinds 9 oktober een aanval uit op het noordoosten van Syrië. De Turken willen de Koerdische strijders uit het gebied verdrijven. Volgens president Erdogan zijn het terroristen. Maar de kaarten werden op één nacht tijd herschud...

Afgelopen weekend mobiliseerde het Syrische regeringsleger troepen naar het grensgebied. Maar, ondanks het feit dat de troepen van Assad, gesteund door Rusland, aan het oprukken zijn, zet de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn operatie vastberaden verder. In elk geval staat Turkije niet langer enkel en alleen tegenover de Koerdische strijders, maar tegenover een veel sterkere alliantie. Toch zei Erdogan: "Onze strijd zal doorgaan tot de uiteindelijke overwinning."

Toegeven of barsten

Nadat dat ze door de Verenigde Staten in de steek werden gelaten, zat er voor de Koerden weinig anders op. Ofwel een genocide toelaten, waardoor het eigen volk wordt uitgemoord, ofwel zich onderwerpen aan de vooropgestelde eisen van Assad. Welke die zijn, weten we nog niet. Bovendien hebben de Russen inmiddels de positie van de Amerikanen ingenomen. Nu maar afwachten hoe alles er verloopt...

Rusland en Turkije in nauw contact

Wel houden Rusland en Turkije nauw contact met elkaar nu Ankara een offensief voert in het noorden van Syrië. Dat zei de woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin. Rusland gelooft dat 'elke actie die het proces voor een politieke oplossing kan hinderen, hoogst ongewenst zou zijn', aldus woordvoerder Dmitri Peskov.

Op de vraag of het Turkse offensief tot een direct conflict tussen Turkije en Rusland kan leiden, antwoordde hij: "We willen zelfs niet over zo'n mogelijkheid denken". Het Turkse en Russische leger houden communicatiekanalen open om zo'n clash te vermijden, aldus nog de woordvoerder.

De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde Turkije vandaag vanop een veilige afstand dat er voor Turkije 'forse sancties' op komst zijn.  "We gaan niet in een nieuwe oorlog stappen tussen mensen die elkaar al 200 jaar bestrijden. Denken mensen echt dat we ten oorlog moeten trekken tegen Navo-lid Turkije?"

Feit is dat Turkije een lid van de Navo is, en Erdogan speelt dat uit door zelfs te beweren dat de NAVO - volgens Artlkel 5 van het Noord-Atlantische Verdragsorganisatie - Turkije nu moet bijstaan tegen zijn strijd tegen de Koerden (Syrië en Rusland). Dat Artikel 5 werd tot op slechts eenmaal toegepast, namelijk: na de aanslagen op 11 september 2001 in New York en Washington. De NAVO heeft de Verenigde Staten kort na deze aanslagen bijgestaan met AWACS-radarvliegtuigen.

Een nieuwe, lange oorlog?

VRT-journalist Rudi Vranckx waagde zich niet aan de uitspraak dat Syrië opnieuw vertrokken is voor een lange oorlog. "Het kan zijn dat ze zich allemaal terugtrekken op hun stellingen. En dat ze het niet laten escaleren, dat de Turken de Syriërs niet aanvallen. Dan wordt dit conflict bevroren. Alleen...: dan zijn de Amerikanen uit het land, en hebben de Koerden het spel verloren."

Ter herhaling: gewoonweg afwachten hoe alles er verloopt...

Nawoord 17/10/2019: De Verenigde Staten en Turkije zijn een tijdelijke wapenstilstand in Syrië overeengekomen. Ook de Koerdische strijdkrachten aanvaardden het akkoord.

Nabericht 23/10/2019: De commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), Mazlum Abdi, heeft aan de Amerikaanse vicepresident Mike Pence gezegd dat alle Koerdische troepen zich hebben teruggetrokken uit de Syrische grenszone met Turkije.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht