ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Spaans Hooggerechtshof legde een tijdbom onder de Catalaanse kwestie

Het Spaanse Hooggerechtshof deelde zware straffen uit…
door Tsenne Kikke - maandag 14 oktober 2019 15:54

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft de boegbeelden van het Catalaanse separatisme tot zware celstraffen veroordeeld. De kans op een dialoog tussen Madrid en Barcelona wordt zwaar gehypothekeerd. De Catalaanse president Quim Torra sprak van een 'belediging voor de democratie'.

Negen boegbeelden van de Catalaanse separatistische strijd zijn door het Spaanse Hooggerechtshof veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Oriol Junqueras, die in oktober 2017 de viceminister-president van Catalonië was, krijgt dertien jaar celstraf wegens opruiing. De acht anderen die van rebellie of opruiing zijn beschuldigd - de ministers en de woordvoerder van de Catalaanse regering, de leiders van de twee belangrijkste culturele separatistische organisaties en de voorzitster van het Catalaanse parlement - moeten negen tot twaalf jaar in de gevangenis.

De drie andere separatisten, die veroordeeld zijn voor misbruik van overheidsgeld, worden vrijgelaten. Hun straf bedraagt 1 jaar en acht maanden, maar zij hebben al bijna twee jaar in voorhechtenis gezeten.

Carles Puigdemont, de Catalaanse minister-president, die op 27 oktober 2017 de onafhankelijkheid uitriep, is niet veroordeeld. Hij verblijft nog altijd in België, op de vlucht voor het Spaanse gerecht - of, zoals hij zelf zegt: in ballingschap. Enkele dagen nadat hij de onafhankelijkheid van Catalonië had uitgeroepen, verliet hij het land om te vermijden dat hij, net als Oriol Junqueras, gearresteerd zou worden.

Rebellie

Het Hooggerechtshof heeft beslist om de aanklacht ‘rebellie’, die door de gerechtelijke aanklager was ingediend, niet te volgen. Rebellie betekent volgens het Spaans strafwetboek dat de daders gebruik hebben gemaakt van geweld en daarvoor waren waarschijnlijk te weinig bewijzen. Het Hooggerechtshof heeft de beschuldigden veroordeeld voor ‘opruiing’, wat betekent dat ze ‘met een tumultueuze opstand wilden beletten dat de wet zou worden nageleefd, of dat ze belet hebben dat de ordediensten de arresten van de rechtbank zouden kunnen uitvoeren.’

Onafhankelijkheidsstrijd

Vanochtend, vooraleer de arresten bekend werden, schreef de Catalaanse krant 'La Vanguardia': 'de beslissing van het Hooggerechtshof bepaalt de toekomst van de onafhankelijkheidsstrijd in Catalonië'. Nu duidelijk is dat de zeven rechters zeer zware straffen hebben uitgesproken, heeft het separatistische vuur nieuwe zuurstof gekregen. Vanuit zijn verblijf in België tweette Puigdemont onmiddellijk: ‘Het is tijd om te reageren… voor de toekomst van onze zonen en dochters’. Nog geen uur later werden al op verschillende plekken in Catalonië spontane betogingen gemeld.

De Spaanse regering heeft alle zeilen bijgezet om de wereld de komende uren duidelijk te maken dat Spanje een democratische rechtstaat is met een onafhankelijke rechterlijke macht. Zij gaat inhoudelijk niet reageren op de arresten. Het is natuurlijk moeilijk te weten hoe de beslissing van het Hooggerechtshof in de schoot van de socialistische regering is onthaald, maar het is wel duidelijk dat het de zoektocht naar een dialoog tussen Madrid en de Catalaanse separatisten zwaar hypothekeert.

Uitgerekend Junqueras, die tot dertien jaar cel is veroordeeld, is een man die door velen als een bruggenbouwer werd gezien. De leider van de linkse separatistische partij 'Esquerra Republicana de Catalunya', die als verkozen nationaal parlementslid voor de eedaflegging de gevangenis mocht verlaten, wilde met premier Pedro Sánchez praten. De vraag is of hij - vanuit de cel - zijn aanhangers kan overtuigen dat de strijdbijl niet is begraven, maar dat een korte route naar onafhankelijkheid een doodlopend pad is. Want, dat is alvast de les die de separatisten uit dit avontuur hebben geleerd: het Spaanse gerecht spot niet met politieke groepen die een deel van het land willen afscheuren.

Je kunt je afvragen of de Catalaanse separatisten zich in oktober 2017 gerealiseerd hebben wat de consequenties van hun daden waren. Toen duidelijk was dat het gerecht een zware aanklacht zou formuleren, zei Carles Puigdemont via 'De Standaard' in december 2017, dat de onafhankelijkheidsverklaring een ‘symbolische daad’ was, ‘een kreet naar Madrid om ernstig genomen te worden’.

Brandpunt van Spaanse politiek

Die ‘symbolische daad’ heeft enorme consequenties gekregen. Op dit moment komen de separatistische aanhangers in Barcelona en in andere steden in Catalonië op straat. De strijd is verhard, de haat tegen Madrid is bij de separatisten alleen maar groter geworden.

Deze tikkende tijdbom kan alleen met minutieus, subtiel en voorzichtig politiek handelen worden ontmijnd. Maar het Hooggerechtshof heeft ze op minder dan een maand van de Spaanse parlementsverkiezingen neergelegd. Dat is net de periode waarin geen minutieuze, subtiele en voorzichtige uitspraken worden gedaan.

De zware celstraffen en de vraag of de komende regering genade moet geven, zullen belangrijke thema’s in de campagne worden. Eens te meer staat Catalonië in het brandpunt van de Spaanse politiek.

In een televisietoespraak eiste Torra - opnieuw - de onmiddellijke vrijlating van de gevangenen. 'De politieke gevangenen en bannelingen moeten vrijgelaten worden. We vragen amnestie voor iedereen die is vervolgd', zei hij. De veroordeling die vanochtend werd uitgesproken, noemde hij verder een 'belediging voor de democratie'. Zijn oproep lijkt aan dovemansoren gericht. De Spaanse premier Pedro Sánchez hamerde er deze middag namelijk net op dat de uitgesproken straffen moeten worden uitgevoerd.

Betogingen

De Catalaanse separatisten hebben voor vanavond in Barcelona een grote betoging aangekondigd om te protesteren tegen de arresten van het Hooggerechtshof. In verschillende andere steden, waaronder Brussel, zijn ook protesten gepland.

En, naar het schijnt zullen in en rond Barcelona ook de komende dagen de spanningen hoog oplopen. De separatisten hadden voor het vonnis alles al in gereedheid gebracht om krachtig te reageren. Met straatprotest, blokkades en burgerlijke ongehoorzaamheid. Nu de politiek onmondig is gemaakt, moet de straat de strijd overnemen, klonk het.

Bron: De Standaard

Nog iets...

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft vandaag ook een nieuw Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont voor opruiing en verduistering. Het aanhoudingsbevel is intussen in België gearriveerd, maar nog niet op het parket van Brussel. Nu de andere Catalaanse separatisten veroordeeld zijn, is de kans groter dat Puigdemont uitgeleverd zal worden.

Zijn advocaat Paul Bekaert vond het merkwaardig dat er een nieuwe Europees aanhoudingsbevel is uitgevaardigd tegen Puigdemont, maar niet tegen drie andere gevluchte ministers.

Belgische politici kunnen de uitspraak wel veroordelen, maar zij kunnen niets veranderen aan het aanhoudingsbevel, dat ligt in handen van justitie. "Het is niet de politiek die beslist over overlevering, maar de rechter, de magistratuur. Het is geen politieke zaak, maar een zaak van de rechter die in eer en geweten het Europees aanhoudingsbevel zal beoordelen," aldus Bekaert, die benadrukte dat het nog enkele maanden kan duren voor het alle bevoegde instanties is gepasseerd. "Alles is nog mogelijk."

En de veroordeelden in Catalonië? "Zij kunnen geen beroep meer aantekenen, maar kunnen wel de schending van grondrechten aanklagen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, omdat men de rechten van verdediging met de voeten heeft getreden," verduidelijkte Bekaert.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht