ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over de Nagelaten Geschriften van Etienne Vermeersch

Dit boek is een eerbetoon aan de intellectuele erfenis van Etienne Vermeersch.
door Tsenne Kikke - vrijdag 25 oktober 2019 16:46

Op 18 januari van dit jaar overleed de filosoof Etienne Vermeersch. Na een jaar ziekte koos hij voor euthanasie. Hij was hoogleraar en ere-vicerector aan de Universiteit Gent.

Vermeersch had een gefundeerde mening over een grote diversiteit aan onderwerpen, van religie tot wetenschap, van politiek tot kunst. Zo  was hij stichtend lid van SKEPP, de Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale. Sinds de late jaren zestig gaf hij lezingen en publiceerde hij artikelen over dit onderwerp. Volgens Vermeersch vragen uitzonderlijke beweringen om uitzonderlijk sterke bewijzen. Dit slaat vooral op paranormale of pseudowetenschappelijke beweringen, die op basis van de huidige stand van de wetenschappelijke kennis uiterst onwaarschijnlijk zijn. Zo vestigde hij met de term Lourdes-effect de aandacht op het feit dat bovennatuurlijke krachten zich vaak op een onduidelijke wijze manifesteren, via vage foto's bijvoorbeeld, waardoor beweringen over zulke verschijnselen moeilijk of niet op hun waarheidsgehalte kunnen worden onderzocht

Bovendien had hij het vermogen om zijn opinies in heldere taal te formuleren, zowel in de media als in zijn boeken en artikelen. Tijdens zijn leven publiceerde hij meerdere boeken, vele artikelen en opiniestukken, en gaf hij talloze interviews.  
Onder de titel 'Nagelaten Geschriften' publiceerde uitgeverij Houtekiet een selectie van zijn artikelen en opiniestukken die hij in de loop van meer dan vijftig jaar geschreven heeft. Het boek biedt een overzicht van de onderwerpen die Etienne Vermeersch zijn hele leven passioneerden, zoals: identiteit, geloof, euthanasie, overbevolking, milieu en vele andere kwesties. Sommige teksten verschijnen voor het eerst in het Nederlands. Het boek geeft de tijdgeest weer van de voorbije decennia en maakt duidelijk hoezeer Etienne Vermeersch zijn stempel drukte op de mentaliteitswijzigingen die tijdens zijn leven plaatsvonden.

'Nagelaten geschriften' is samengesteld door Johan Braeckman en Dirk Verhofstadt. Zij waren medewerkers, collega’s en bovenal intieme vrienden van Etienne Vermeersch. Met dit boek brengen ze een eerbetoon aan de intellectuele erfenis van een van Vlaanderens belangrijkste filosofen.

Dit boek is een echte aanrader, en in onze rubriek 'Boekrecensies' - waarvan hier de link - vind je er een uittreksel van, getiteld: ‘Als ik na mijn dood toch plots voor God sta, zou ik zeggen: “]e hebt gelogen dat je zwart ziet."

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht