ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Onze Maan verkrijgt Chinees bezoek

Niet de Amerikanen, noch de Russen verkennen momenteel de achterzijde van de Maan.
door Tsenne Kikke - woensdag 9 januari 2019 18:36

"De mens (wetenschappelijke naam: Homo sapiens) is een tweevoetige primatensoort uit de familie Hominidae," lezen we op Wikipedia. Maar menstypen verschillen sterk van elkaar.

Bijvoorbeeld...

Enerzijds hebben we een groep, die dood en vernieling zaait, of de wereld van geweld en misdaad verkiest - en, anderzijds zijn er als tegenpool velen, waaronder wetenschappers, die eerder zuivere evolutie nastreven. Daartussen bevindt zich de grote massa, waarvan het merendeel niets anders kan doen dan gewoonweg toekijken. Allen tezamen vormen ze één groot geheel, en veel hangt hangt af van de richting waarnaar de aandacht van de toeschouwer uitgaat.

Mijn aandacht gaat vooral uit naar het potentiële innerlijke van de individuele mens, doch stel ik evenveel interesse in alles wat 'evolutie' aangaat. Het meest wonderbaarlijke ervan is, dat de mens in staat is om het innerlijke dierlijke terzijde te schuiven om zich verstandelijk op een hoger doel te concentreren.

Volgens mij maakt het deel uit van het zogenaamde 'kosmisch plan van menselijke bestemming'. Het klinkt alsof de mens van 'bovenaf' kan worden geprogrammeerd, nietwaar? Bovendien schreef ik reeds eerder dat we ook niet mogen klagen: ooit waren we allemaal holbewoners, en huidige menstypen met die aangeboren geaardheid behoren tot de minderheid. Niet iets dat ik écht weet, maar wel hoop te weten. :-)

Wat wetenschappelijke evolutie betreft...

Neil Alden Armstrong (1930 - 2012) was een Amerikaanse astronaut, die in 1969 als eerste mens voet op de Maan zette. Op een bepaald moment zei hij: "That's one small step for man, one giant leap for mankind." Een mogelijke vertaling daarvan is: "Dat is een kleine stap voor een mens, een reuzensprong voor de mensheid" Ongeveer een kwartier later volgde Aldrin om de tweede mens te worden die voet zette op de Maan.

49 jaar later, en wel op 7 december 2018, lanceerde de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA de ruimtesonde Chang’e 4. De afgelopen maand manoeuvreerde die zich in de juiste baan om de historische zachte landing op de achterzijde van de Maan te maken.

Vanwege het gebrek aan zichtbaarheid vanuit de Aarde moest Chang’e 4 zijn landing bijna helemaal zelfstandig uitvoeren. Dus: zonder rechtstreekse input vanuit het controlecentrum. Op 3 januari kwam de lander met succes neer in de enorme Von Karman krater in het zogeheten Zuidpool-Aitken-bekken.

Astronomen denken dat deze krater is ontstaan door een enorme meteorietinslag in de beginjaren van de Maan. Die meteoriet is mogelijk door de buitenste maankorst heen gebroken, zodat gesteente uit diepere lagen is opgegraven. Als dat het geval is, zal de kleine, meegeleverde rover, 'Yutu 2' genaamd, deze stenen kunnen analyseren, zodat we meer leren over het verleden en heden van onze Maan.

'Yutu 2' heeft dan ook allerlei wetenschappelijke apparaten bij zich, waaronder een panoramische camera, een gronddoordringende radar, en instrumenten om de chemische samenstelling van het maanoppervlak bloot te leggen. Chang’e 4 nam ook aardappelzaden, zaadjes van katoen, koolzaad, tuinkers, arabidopsis (een plant uit de mosterdplantfamilie) en zijderupslarven, alsmede eitjes van fruitvliegen, en wat gist om te zien of ze in een afgesloten container op de Maan - waar de zwaartekracht erg laag is - kunnen gedijen. Die container is 198 mm groot, heeft een diameter van 173 mm en weegt 2,6 kilo. Hij bevat water, aarde, lucht, twee kleine camera's en een verwarmingssysteem. Uit doorgestuurde beelden bleek dat het katoenzaadje is beginnen groeien, de anderen (nog) niet.

Na de landing op 3 januari testte Yutu-2 zijn belangrijkste systemen. Daarna ging de maanrover in slaapstand om zich te beschermen tegen de hitte. Want, het is momenteel nieuwe maan - wat betekent, dat de achterkant van de Maan naar de Zon is gericht. Daardoor kan de temperatuur er oplopen tot meer dan 100 graden Celsius.

Volgens planning zal 'Yutu 2' op 10 januari uit zijn ‘siësta’ ontwaken om dan weer beelden via een naburige satelliet naar onze Aarde door te zenden. Iets om naar uit te kijken, vind ik.

Natuurlijk zijn er altijd doemdenkers, die ofwel ervan overtuigd zijn dat het allemaal studiowerk is - of, zich er het involutionaire ervan kunnen inbeelden. In dit geval zouden ze kunnen zeggen, dat zij die de ruimte beheersen over de Aarde zullen heersen, en dat de Chinezen dus nu een groot gevaar zijn voor de gehele mensheid. :-)

In welke richting gaat jouw aandacht vooral uit? Dát is - toeschouwer zijnde - het meest belangrijke... Ik bedoel: voor jou.

Nabericht 18/1/2019: Het katoenplantje is bezweken. Het kon ontkiemen door het zonlicht dat ook de achterkant van de Maan bereikt, maar nu de maannacht - die op de Maan ongeveer twee weken duurt - is gevallen, is de temperatuur naar 170 graden onder nul gezakt. Daar kon het niet tegen.

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, weldra kan je je ook als eclecticus inschrijven!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht