ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Tegenwoordig kost een kotstudent in België bijna 14.000 euro

Een kotstudent is voor velen bijna niet meer te betalen…
door Tsenne Kikke - maandag 9 september 2019 17:57

Ikzelf heb indertijd mijn deel van de prijs betaald, maar vanwege het huidige prijskaartje zal het voor veel gezinnen bijna onmogelijk worden om hun kind verder te laten studeren. Tevens zal de kloof tussen arm en rijk mettertijd alsmaar groter worden, vermoed ik. Hoogstwaarschijnlijk zal het er in Nederland en andere buurlanden niet al teveel beter aan toegaan.

Zo bedraagt de kostprijs van een student, die dit schooljaar op kot gaat, gemiddeld 13.792 euro op jaarbasis. Dat bedrag omvat alle studiekosten en de leefkosten, zo berekende het CEBUD, het Centrum voor Budgetadvies en -onderzoek van de Thomas More-hogeschool. Voor studenten, die thuis blijven wonen, bedraagt de rekening gemiddeld 9.189 euro.

Het verschil tussen de kotstudent en de pendelende student ligt uiteraard voornamelijk in de huurprijs van het kot. Die bedraagt gemiddeld 349 euro per maand, aldus het CEBUD.

Het centrum houdt ook rekening met de directe studiekosten (denk aan studiegeld en aankoop van cursussen, en dergelijke), de indirecte studiekosten (vervoer van en naar school, kosten voor schoolgerief, en zo meer) - en, de leefkosten. Die laatste categorie omvat onder meer uitgaven voor voeding, kleding, gezondheid en ontspanning.

Studenten, die recht hebben op een beurs, hebben een lagere jaarfactuur: 12.964 euro voor kotstudenten en 8.361 euro voor pendelende studenten.

Bron: MoneyTalk

Ouders van kleine kinderen doen er dus misschien goed aan om er nu al elke maand een centje voor opzij te leggen. Wel is het een groot geluk dat er nog studentenjobs zijn om wat extra zakgeld op te strijken...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht