ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Australiërs doen hun beklag over misselijkmakend maandverbandspotje

… maar makers kregen lof van overheid.
door Tsenne Kikke - vrijdag 20 september 2019 18:20

Er was eens...

Eens was er een tijd waarin vrouwen met maandstonden zich tijdelijk uit de omgeving moesten verwijderen door zich af te zonderen. Tegenwoordig is het doorgaans zelfs niet bezwaarlijk om seks te hebben tijdens de menstruatie...

Op Wikipedia lezen we er nochtans het volgende over: "Diverse religies kennen taboes of bepaalde rituelen als een vrouw menstrueert. Zo zal een orthodoxe joodse vrouw een ritueel bad nemen in een mikwe na haar menstruatie en wordt zij tijdens de menstruatie onrein geacht en mag zij bijvoorbeeld geen geslachtsgemeenschap hebben. In de islam bestaat een soortgelijk ritueel en ondergaat een vrouw na de menstruatie een rituele wassing, ghoesl. In een inmiddels verboden traditie van Nepal moeten vrouwen zich tijdens de menstruatie zelfs helemaal afzonderen. Dat wordt chhaupadi genoemd. Officieel is het sinds 2005 door de hoogste Nepalese rechtbank verboden; toch wordt de traditie in het westen van Nepal nog door ongeveer 95% van de bevolking in acht genomen."

De 'moderne mens' heeft geen flauw idee van wat 'uitwisselen van energieën' betekent. En, zelfs indien hij er meer over afwist, heeft hij er geen enkel baat bij. Anders gezegd: er is geen enkele reden waarom vrouwen zich nog zouden moeten afzonderen - tenzij ...

Papier en vodden waren indertijd de enige manieren om het bloed op te vangen. Vandaar de uitdrukking: "Ze heeft de vodden". En op het einde van de negentiende eeuw kwamen ze op de proppen met een riempje, waarin herbruikbare maandverbanden werden bevestigd. Sindsdien wordt er duchtig geëxperimenteerd met nieuwere, betere, meer hygiënische en praktische manieren om menstruatiebloed op te vangen.  De makers ervan verdienen er enorm veel geld mee. Vooral als je weet dat een vrouw duizenden verbanden en/of tampons in haar leven gebruikt. In het filmpje hieronder is er sprake van 17.000. Zoveel?...

Promotie

Een reclamefilmpje dat op de Australische televisie menstruatiebloed toonde en aanspoorde om het aan iedereen te tonen , overtrad de uitzendregels niet. Dat besliste de Australische televisieregulator.  

Zo liet het maandverbandmerk 'Libra' vorige maand enkele spotjes uitzenden waarin, onder andere, bebloed ondergoed en menstruatiebloed op een vrouwenbeen te zien was. Daarna volgde de boodschap “Maandstonden zijn normaal. Ze tonen zou ook normaal moeten zijn.”

Een 600-tal van de meer dan 25 miljoen Australiërs waren het daar duidelijk niet mee eens, en deden hun beklag bij de regulator. Ze beschreven de campagne als “aanstootgevend en ongepast”, en “misselijkmakend”.

Die klachten werden collectief verworpen. Sterker nog: de televisieregulator had lof voor de boodschap die de makers wilden brengen. “Deze campagne promoot gelijkheid tussen geslachten, en demystificeert menstruatie”, klonk het. “Vrouwen hoeven zich niet te schamen over menstruatie.”

Ook 'Asaleo Care', het bedrijf dat 'Libra' op de markt brengt, benadrukte dat de reclameboodschappen bedoeld waren om “het taboe en de gevoelens van schaamte, die sommige vrouwen en meisjes bij hun maandstonden voelen, te doorbreken.”

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

- Iets te melden? Klik op deze link! -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht