ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Volgens neuroloog Steven Laureys zou meditatie een vak op school moeten zijn

Over meditatie en transcendente meditatie…
door Tsenne Kikke - maandag 12 augustus 2019 16:00

Meditatie heeft een gunstig effect op onze hersenen en het zou een vak op school moeten zijn. Dat beweerde neuroloog Steven Laureys in 'Van Gils & gasten', waarin hij tevens zijn nieuwste boek "Het no-nonsense meditatieboek" voorstelde.
 
Steven Laureys duikt al meer dan 20 jaar op het hoogste niveau in het diepst van ons menselijk brein. Vaak met baanbrekende resultaten. Voor zijn boek onderzocht hij de effecten van meditatie op onze grijze massa.

Hijzelf startte zelf ermee door een persoonlijke en aangrijpende gebeurtenis in zijn leven: “Mijn scheiding. Ik leefde niet gezond en had veel stress. Ik had nood aan een structurele oplossing en schreef me in voor een cursus meditatie”. Sindsdien liet hij het niet meer los. Televisiemaker Tim Van Aelst, die mee aan tafel zat, herkende zich in het verhaal: “Ik leidde een druk leven, had voor niets tijd, altijd maar vooruit. En toen kwam er mijn scheiding. De wereld stond stil. Dat was een switch, een alarmbel.”

Ondanks alle positieve ervaringen met meditatie, wilde Laureys cijfers en onderzoeksresultaten zien. Voor zijn boek onderzocht hij Matthieu Ricard, persoonlijk vertaler van de Dalai Lama en zelf boeddhist. Hij ontdekte dat zijn brein anders was ontwikkeld. “Hij had meer witte hersenstof en er was een grotere activiteit in zijn hersenen. Bepaalde delen waren groter, meer getraind. We kunnen zien dat hij 100 gram extra grijze hersenstof heeft en dat zijn hersenhelften veel meer geconnecteerd zijn.”

De duidelijke resultaten waren voor de neuroloog een signaal dat het werkt. Het zou een alternatief kunnen zijn voor de hoeveelheid pillen die worden geslikt tegen depressie. “Het werkt even goed als antidepressiva en dat wordt veel te weinig meegegeven aan patiënten.” Daarom pleitte hij er ook voor om het vak te introduceren in het onderwijs. “In scholen krijgen we sport. Onze fysiek wordt daarmee getraind, maar het geestelijke blijft achterwege.”
 
Tim Van Aelst juichte het alleen maar toe: “Sinds het uitoefenen van meditatie ben ik van angsten bevrijd die ik al had sinds mijn kindertijd.”

In "Het no-nonsense meditatieboek" weerlegde Steven Laureys de clichés die rond de term meditatie hangen: “Het is geen religie, het is niet zweverig. Het is in principe oersimpel, en dat is er zo handig aan. Het is bewust-zijn.”

Eén van de grootste voorvechters van meditatie wereldwijd is regisseur David Lynch. Hij beoefent al 45 jaar lang tweemaal per dag 20 minuten transcendente meditatie. In onderstaande videoclip legt hij uit wat het met hem deed, en hoe het zijn creativiteit bevorderde.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht