ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Opnieuw exoplaneet ontdekt die mogelijk leven kan herbergen

Een exoplaneet bevindt zich op slechts 31 lichtjaar afstand van onze Aarde.
door Tsenne Kikke - vrijdag 2 augustus 2019 16:00

Zoals ons Melkwegstelsel met haar miljarden zonnen zijn er miljarden en miljarden andere sterrenstelsels met hún miljarden zonnen. Het zal jou dan ook niet verwonderen dat we mogen veronderstellen dat er in het gehele heelal miljoenen of misschien zelfs miljarden exoplaneten te vinden zijn, zijnde: planeten die rond een ster draaien.

Zo hebben onderzoekers hebben met behulp van planetenjager TESS de zoveelste bijzondere exoplaneet opgespoord. Op slechts 31 lichtjaar afstand hebben ze namelijk een zogenaamde superaarde – een zeer grote, rotsachtige planeet – ontdekt. Maar dit is er niet zomaar de eerste de beste. Zo is dit de dichtstbijzijnde superaarde die zomaar eens leefbaar zou kunnen zijn.

Met 'dichtstbijzijnde superaarde' wordt bedoeld: 31 lichtjaar van ons verwijderd. Met de huidige stand van de techniek zou een ruimteveer er ongeveer 1.240.000 jaar over doen om die planeet te bereiken, en dan mag men er natuurlijk niet aan denken om de ruimteveer naar de Aarde te laten terugkeren.

GJ 357 d

De pas gevonden superaarde draait omheen een ster GJ 357 genaamd. Dit is een rode dwergster met ongeveer een derde van de massa en grootte van onze zon. Ook is GJ 357 zo’n 40 procent koeler dan onze ster. Rond GJ 357 draaien drie planeten, waarvan alleen GJ 357 d zich in de leefbare zone bevindt. “Dit is erg opwindend,” zei onderzoeksleider Lisa Kaltenegger. “Dit is de eerste nabijgelegen superaarde die we vinden die potentieel leven kan herbergen.” Als de planeet over een dikke atmosfeer blijkt te beschikken, zou het goed kunnen dat er op deze superaarde – net als op onze eigen thuisplaneet – vloeibaar water te vinden is.

Leefbare zone

“GJ 357 d bevindt zich aan de buitenrand van de leefbare zone,” vertelde co-auteur Diana Kossakowski. “Hij ontvangt ongeveer dezelfde hoeveelheid energie van zijn ster als Mars van de zon.” De planeet heeft ongeveer 6,1 keer de massa van de aarde. Bovendien draait hij om de 55,7 dagen rond zijn ster op een afstand van ongeveer een vijfde van de afstand van de aarde tot de zon. Op dit moment is de precieze grootte en samenstelling van GJ 357 d nog onbekend. Maar een rotsachtige planeet met de genoemde massa zou ongeveer één tot twee keer de grootte van onze aarde kunnen hebben.

Andere planeten

Zoals gezegd heeft GJ 357 d twee broertjes: GJ 357 b en GJ 357 c. Deze planeten bevinden zich dichter bij de moederster in de buurt en zijn daardoor een stuk heter.

GJ 357 b draait bijvoorbeeld elf keer dichter rond zijn moederster dan Mercurius rond onze zon. Dit betekent dat de planeet een temperatuur heeft van zo’n 254 graden Celsius. “We beschrijven GJ 357 b als een ‘hete aarde’,” verklaarde co-auteur Enric Pallé. “Hoewel de planeet geen leven kan herbergen is het één van de beste rotsachtige planeten die we kennen voor het meten van de samenstelling van de atmosfeer.”

GJ 357 c, de middelste planeet, heeft minstens 3,4 keer de massa van de aarde en voltooit in 9,1 dagen een rondje rond zijn ster. Ook op deze planeet lopen de temperaturen hoog op. Zo zou het er zomaar een wat onaangename 126 graden Celsius kunnen zijn.

Modellen

Op dit moment zijn de onderzoekers druk bezig om de omstandigheden op GJ 357 d, de potentieel leefbare planeet, te modelleren. “We hebben de eerste modellen al klaar van hoe deze nieuwe wereld eruit zou kunnen zien,” vertelde onderzoeker Jack Madden. “Wetende dat er op het oppervlak van deze planeet vloeibaar water kan bestaan, motiveert wetenschappers om manieren te vinden om tekenen van leven te detecteren.”

Bronnen: Scientias & Cornell Chronicle

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht