ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Oog in oog met monsterhaai

Onderzoekers in duikboot stonden oog in oog met een monsterhaai.
door Tsenne Kikke - woensdag 7 augustus 2019 19:08

De stompsnuitzeskieuwshaai, of grauwe haai heeft 6 kieuwspleten, scherpe, kamvormig gezaagde tanden en een enkele rugvin bij de krachtige staart. De lichaamslengte kan 6 meter bedragen....

Het onderzoeksteam van OceanX probeerde voor de kust van de Bahama's met behulp van een duikboot zo'n exemplaar te chippen. Hierdoor kunnen ze achteraf belangrijke inzichten verkrijgen op hun bewegingen en gedrag.

Maar, bij deze kanjer lukte dat chippen niet. Wel kregen ze er een waanzinnig beeld voor in de plaats. Vooral in het moment waarop de vrouwtjeshaai, die bijna twee keer zo groot als de duikboot was, even richting de inzittenden met een wilde blik leek te kijken, verbaasde de onderzoekers. “Dit is een monster”, klonk het bij een van hen.

Over dit bijna ongrijpbaar roofdier is weinig gekend, omdat het zo diep in de oceaan leeft. Deze stompsnuitzeskieuwshaai behoort tot een soort, die al ten tijde van de dinosaurussen op aarde rondzwom. 6 meter is lang, maar...

De walvishaai is als grootste haaiensoort één van de meest indrukwekkende wezens in de onderwaterwereld. Gemiddeld meet hij zo’n acht meter - doch, er zijn exemplaren gevonden die wel twaalf meter lang waren. Deze haaiensoort is relatief ongevaarlijk en op veel toeristische plaatsen kan je ook met deze haai zwemmen.

Wel is het niet de allergrootste haaiensoort. Die titel gaat naar hun uitgestorven neef, de Megalodon, die een lengte van 18 meter kon bereiken. Waarom sterven levende wezens, die alle kenmerken van onoverwinnelijkheid in zich verenigen, eigenlijk uit? Waarom de soort is verdwenen, is een vraag waarop we nog geen afdoend antwoord hebben verkregen.

Nog iets...: sommige haaien kunnen zeer oud worden.

Groenlandse haaien, bijvoorbeeld, die slechts één centimeter per jaar groeien, staan erom gekend honderden jaren oud te kunnen worden. Tot nu toe werd de maximumleeftijd echter geschat op 400 jaar, waarmee ze ook al de langst levende gewervelde dieren op aarde waren.

Vermoedelijk wordt de haaiensoort zo oud omdat ze in diepe wateren zwemmen, waar de temperatuur slechts enkele graden boven nul is. Daardoor verloopt de stofwisseling trager.

Groenlandse haaien eten voornamelijk vis. Toch zijn er in de magen van overleden soortgenoten al karkassen van rendieren en zelfs ijsberen gevonden.

De wetenschappers troffen in 2017 een gigantische Groenlandse haai aan in de Noord-Atlantische Oceaan. Met een geschatte leeftijd van 512 jaar was het de oudste in een groep van 28 Groenlandse haaien die geanalyseerd werden voor een studie. Om de leeftijd te bepalen, hebben de experten vooral gebruikgemaakt van de grootte van het dier en van radiokoolstofdatering.

512 jaar oud... Bijna niet te geloven, hé!

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht