ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dokters linkden mysterieuze longziekte aan e-sigaret

Vapen is minder gezond dan men denkt…
door Tsenne Kikke - zaterdag 24 augustus 2019 16:54

In Amerika is een grootschalig onderzoek gestart naar het verband tussen het roken van een elektronische sigaret, ook vaping genoemd, en een nieuwe longziekte. Zo schrijft onder meer Washington Post. Al meer dan honderd medische dossiers worden onderzocht.

De meest voorkomende klachten waar vooral tieners en jong volwassene mee te kampen hebben in de dossiers, zijn vermoeidheid, koorts, hoestbuien, pijn in de borststreek, kortademigheid en gewichtsverlies. Een aantal zou zelfs op de intensieve afdeling van een ziekenhuis beland zijn wegens die klachten. Wat alle patiënten gemeen hebben? Rookgedrag met de e-sigaret. Soms waren de producten gebaseerd op marihuana of andere drugs.

Dokters spreken intussen over de ontwikkeling van een nieuwe longziekte. Genoeg reden voor het ministerie van Volksgezondheid in New York om een onderzoek op te starten dat een mogelijk verband tussen vaping en de klachten bekijkt. Vijf staten bevestigden al gelijkaardige dossiers: Californië, Illinois, Indiana, Minnesota en Wisconsin.

Volgens Gregory Conley, van de vereniging van fabrikanten van e-sigaretten in de VS (American Vaping Association), zijn er “geen ernstige gezondheidsproblemen bekend”, maar kan het wel fout gaan bij mensen die de apparaten zelf maken - iets wat geregeld gebeurt. “Daar zit vaak THC of een andere illegale drug in, in plaats van nicotine.”

De National Academies of Sciences in Amerika concludeerde onlangs dat e-sigaretten minder schadelijk zijn dan de echte, maar dat er wel degelijk gezondheidsrisico’s zijn. Zo sprak Washington Post onder meer met de 26-jarige Dylan Nelson uit Wisconsin. Hij kwam in het ziekenhuis terecht nadat hij al een jaar een e-sigaret rookte. Zijn moeder waarschuwt nu andere ouders voor extra waakzaamheid.

Zo las ik vandaag dat een tiener hoogstwaarschijnlijk vanwege zijn vape-verslaving plots in ademnood kwam...

De 17-jarige Tryston Zohfeld uit het Amerikaanse Texas voelde zich alsmaar vermoeider. Hij begon gewicht te verliezen en had geen energie meer. Toen hij plots ook misselijk en kortademig begon te worden, bracht zijn moeder hem naar het ziekenhuis, waar hij antibiotica kreeg en weer naar huis gestuurd werd.

Een dag later voelde Tryston zich nog slechter. “Ik moest voortdurend braken en mijn hart klopte aan 100 kilometer per uur, zo voelde het.” Ook het ademen leek nog moeizamer te gaan dan de dag voordien. Opnieuw naar het ziekenhuis dus, waar specialisten hem meteen in een kunstmatige coma brachten. De toestand was ernstig, maar waarom de tot dan kerngezonde jongen plots niet meer functioneerde, wist niemand.

Tien dagen lang werd hij in coma gehouden. Ondertussen voerden de dokters de ene na de andere test uit. Röntgenfoto’s toonden 'iets dat leek op longontsteking', maar een test op verschillende infecties, waaronder longontsteking, leverde niets op. “Ik heb niet geslapen door die jongeman”, vertelde dokter Mary Whitworth. “Was het een infectie? Uit de stalen die we namen, groeide niets. Was het een auto-immuunziekte? De reumatologen dachten van niet. Zelfs een biopsie van zijn long - een stukje dat we eruit sneden en onder de microscoop onderzochten - bevatte geen bewijs. Zijn longen gaven het gewoon op, en hij was duidelijk in ademnood.”
 
Pas toen een familielid wist te vertellen dat de jongen een fervente ‘vaper’ was, kregen de dokters een vermoeden van wat er aan de hand zou kunnen zijn.  Al jarenlang maakte hij met een elektronische sigaret tot wel drie flesjes ‘e-liquid’ per week op. “We begonnen te begrijpen waarom we niets anders vonden”, aldus de vader van Tryston. Volgens de dokters zou Tryston zoveel chemicaliën hebben geïnhaleerd dat zijn longen zodanig ontstoken raakten, dat hij amper nog adem kon halen.

Dokter Diane Arnaout maakte deel uit van het team dat Tryston behandelde, en zij wilde toch waarschuwen voor de schijnbaar onschuldige elektronische sigaretten. “Chemicaliën inhaleren is chemicaliën inhaleren. Er zitten er meer dan 40 verschillende in de vloeistoffen voor elektronische sigaretten. En die kunnen het gevoelige longweefsel aantasten. We zien meer en meer gevallen van jongeren die longklachten krijgen.”

Dokter Whitworth staat de vrouw voorzichtig bij. Ze zei dat ze er niet zeker van kunnen zijn dat het vapen Trystons longen heeft doen falen, maar dat het wel de enige verklaring is die ze konden vinden. “Het is heel waarschijnlijk dat het vapen toch aan de basis ligt van zijn problemen.”

Tryston mocht uiteindelijk na 18 dagen het ziekenhuis verlaten. Hij heeft elke vorm van roken afgezworen.

Mogelijk eerste dode na vapen

Het verhaal van Tryston is verre van een alleenstaand geval. Het departement Volksgezondheid van de Amerikaanse staat Illinois heeft deze week ook gewaarschuwd voor de mogelijke gevaren van vapen. In een persbericht hebben ze het zelfs over de eerste dode wiens overlijden gelinkt kon worden de elektronische sigaretten, en 22 gevallen van mensen die ademhalingsproblemen kregen na het vapen.

“We hebben een team van het CDC (het Amerikaanse Centre of Disease Control) gevraagd om alle gevallen te onderzoeken. Volgens hen kon geen enkel product met absolute zekerheid gelinkt worden aan de aandoeningen, maar veel patiënten gaven wel toe dat ze recent THC-bevattende producten hadden gebruikt.” (THC is de actieve stof in cannabis.) Toch wordt er gewaarschuwd: “De ernst van de ziektes is alarmerend en we moeten de boodschap verspreiden dat e-sigaretten en vapen gevaarlijk kunnen zijn.”

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht