ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De zwart-gele Vlaamse vlag: een collaboratievlag of niet?

Is de zwart-gele Vlaamse vlag zomaar de 'collaboratievlag' te noemen?
door Tsenne Kikke - zaterdag 17 augustus 2019 17:36

Oude koeien werden uit de gracht gehaald...

Het was Kaoutar Oulichki, voorzitster van de 'Jong Socialisten', die afgelopen donderdag Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine via Twitter aansprak op het feit dat ze op het festival "al vier collaboratievlaggen" had gezien. "Is dit waar Pukkelpop voor staat?", vroeg ze zich af. Ze doelde op de volledig zwarte Vlaamse leeuw, terwijl de leeuw op de officiële Vlaamse vlag een rode tong en rode klauwen heeft. Pukkelpop antwoordde even later: "Nee, we nemen dit ter harte en zijn ermee bezig".

Als reactie daarop liet de organisatie uiteindelijk een 20-tal leeuwenvlaggen in beslag nemen. "Er wordt hier geen enkele Vlaamse vlag verwijderd. Maar de zwarte, zogenaamde collaboratievlag hoort hier inderdaad niet thuis", verduidelijkte Pukkelpop op Twitter nadat Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zijn ongenoegen had geuit.

De beslissing van de Pukkelpop-organisatie om zwart-gele Vlaamse vlaggen weg te halen van de festivalterreinen, leidde tot consternatie bij Vlaamsgezinde partijen. "De zogenoemde collaboratievlag hoort hier niet thuis", luidde de verklaring van Pukkelpop.

Om een lang verhaal kort te houden: Pukkelpop verontschuldigde zich achteraf voor "de misverstanden die kunnen zijn ontstaan na het verwijderen van de vlaggen".

"Geen enkele Vlaamse vlag wordt verwijderd." De zwart-gele Vlaamse Leeuw is inderdaad niet het officiële symbool van Vlaanderen, maar van de Vlaamse Beweging. Waar zit het verschil? En kan die vlag zomaar als 'de collaboratievlag' worden bestempeld?

In elk geval was het woord 'collaboratievlag' gevallen, zijnde: een verwijzing naar het collaboratieverleden van delen van de Vlaamse Beweging ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Maar, in hoeverre kan de volledig zwarte Vlaamse Leeuw één op één geassocieerd worden met die collaboratie? "Hoe zwart is de zwarte Vlaamse Leeuw", penden oud-Kamerleden en Vlaams-nationalisten Hendrik Vuye en Veerle Wouters een tijd geleden al neer in een opiniestuk voor 'Knack'.

"Het is juist dat die zwarte Vlaamse Leeuw gebruikt geweest is door collaboratiebewegingen, net zoals de Belgische vlag gebruikt geweest is door collaboratiebewegingen", vertelde Vuye. "De Belgische vlag tooide de uniformen van het Waals Legioen van Léon Degrelle. Dus ook dat is dan een collaboratievlag als je het uitsluitend herleidt tot de periode 1940-1944. Maar die vlaggen zijn natuurlijk veel ouder."

Vuye, Vlaams-nationalist en professor Staatsrecht, verwees naar de rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. "Men noemt dat polysemische symbolen, symbolen die meerdere betekenissen hebben. De vlag met de zwarte Vlaamse Leeuw heeft een andere betekenis wanneer ze zou opgehangen worden bij een herdenking van een of andere collaborateur dan wanneer ze gebruikt wordt binnen de Vlaamse Beweging. Zo'n polysemisch symbool gaan verbieden door het te herleiden tot een héél beperkte periode van de geschiedenis is een vrij flagrante inbreuk op de vrijheid van meningsuiting."

Wat is nu het verschil tussen beide vlaggen?

De officiële Vlaamse vlag werd in 1973 in een decreet goedgekeurd. Het waren de beginjaren van de staatshervormingen waarbij de cultuurgemeenschappen werden opgericht. In die besluitvorming staat duidelijk: "De Nederlandstalige cultuurgemeenschap heeft als vlag: in goud een leeuw van sabel, geklauwd en getongd van keel". Met 'keel' werd rood bedoeld.

Er werd dus geopteerd om de leeuw met rode tong en klauwen te gebruiken. "De oorsprong van die vlag gaat terug op de graven van Vlaanderen die de leeuw in hun wapenschild hadden. Daarmee zitten we in de twaalfde eeuw", schetste historicus Bruno De Wever. "Later kwam die leeuw in het wapenschild van de provincies West- en Oost-Vlaanderen. In de loop van de 19e eeuw werd die leeuw ook opgepikt als symbool van de Vlaamse Beweging." Maar toen ging het nog altijd om de Vlaamse Leeuw met de drie kleuren: zwart, geel en (een beetje) rood. Met andere woorden: ook de Belgische kleuren.

"In de 19e eeuwse Vlaamse Beweging was er helemaal geen tegenstelling tussen Belgisch patriottisme en Vlaamsgezindheid", aldus historicus Bruno De Wever. "Maar dan krijg je in de Eerste Wereldoorlog het ontstaan van het anti-Belgisch Vlaams-nationalisme. En zij verkozen de zwart-gele Vlaamse Leeuw. Dat werd de zogenaamde Vlaamse strijdvlag van de radicalere Vlaamse Beweging." De Wever is evenwel formeel: "De meest radicale Vlaams-nationalisten zijn inderdaad in de collaboratie verzeild geraakt. Maar je kan niet zeggen dat de zwart-gele leeuw een symbool van collaboratie is, dat is overdreven."

Dat in de jaren 70 van de vorige eeuw gekozen werd voor de leeuw met rode klauwen en tong heeft volgens Hendrik Vuye te maken met een "politiek spelletje van de socialistische partij" destijds. De socialisten wilden kennelijk niet dat de zwart-gele Vlaamse Leeuw, als partijsymbool van de toenmalige Volksunie, zou dienen als symbool van de Vlaamse Cultuurraad, de voorloper van het Vlaams Parlement. "Maar in die parlementaire discussie werd geen enkele associatie gemaakt met het collaboratiegebeuren."

Ook professor Frans-Jos Verdoodt vond het "de geschiedenis op zijn kop zetten" om de zwart-gele Vlaamse vlag zomaar de 'collaboratievlag' te noemen. "Die vlag werd indertijd inderdaad gebruikt door collaborateurs binnen de Vlaamse Beweging. Maar heden ten dage zie je bijvoorbeeld op de Vlaamse Feestdag van 11 juli vooral die vlag uithangen in plaats van de officiële vlag. Je kan niet zeggen dat daarmee dan erkenning wordt gegeven aan de collaboratie."

Bron: VRT.be

Eendracht Maakt Macht, Tweedracht Ontkracht

Zowel in de Vlaamse Leeuw als in de Belgische vlag herken je de drie Belgische kleuren. In de vlag met het 'polysemische karakter' hangt het af van de betekenis die de eigenaar ervan eraan gaf. We hebben er dus het raden naar, zolang die persoon de betekenis niet uitspreekt of uitschrijft...

Op Wikipedia lezen we bovendien dat de (onofficiële) versie van de Leeuwenvlag 'Collaboratievlag' of 'Vlaamse strijdvlag' wordt genoemd.

Losstaande van het collaboratieve gedeelte is - volgens mij - één ding duidelijk: ofwel is men pro-België, ofwel pro-Vlaams.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht