ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De fysici achter de fysica in Almost Nothing

Maak kennis met CERN…
door Tsenne Kikke - woensdag 21 augustus 2019 15:47

Wie CERN zegt, denkt aan deeltjesversnellers en het higgsboson. Maar cineaste Anna de Manincor graaft dieper. Met 'Almost Nothing' zoomde ze in op de duizenden mensen die er werken, en op die ene terugkerende vraag: hoe komen die knappe koppen tot hun gezamenlijke wetenschappelijke doorbraken?

Het CERN in Genève is een ware stad in een stad. Dag en nacht werken er een kleine tienduizend mensen aan het onderzoekscentrum. Een groot deel van hen verblijft er ook, aangezien ze afkomstig zijn uit alle hoeken van de wereld. Het CERN is immers het walhalla voor deeltjesfysici. Het is een van de weinige plekken waar ze tegelijk theoretisch en praktijkonderzoek kunnen verrichten. En dat is te danken aan de Large Hadron Collider, de grootste deeltjesversneller ter wereld.

Die duizenden medewerkers hoeven het domein van de organisatie nooit te verlaten. Ze vinden er sportfaciliteiten, banken, restaurants en postkantoren en kunnen er hun vrije tijd op allerlei manieren besteden. Maar wie zijn ze...: die fysici in hun kantoren met torenhoge stapels papier en wiskundeformules op flipcharts, en die bouwtechnici die zwoegen op de stellingen van de deeltjesversneller?

Collectieve intelligentie

"Ooit werkten duizenden mensen tientallen jaren aan een kathedraal. Nu werken duizenden mensen tientallen jaren aan een deeltjesversneller," verwoordde Álvaro de Rújula het treffend. De theoretisch fysicus gaf ermee aan wat voor een huzarenstukje de Large Hadron Collider is. En vooral: dat die de verdienste is van niet één iemand.

In 2013 ging de Nobelprijs voor Natuurkunde naar Peter Higgs en de Belg François Englert voor de ontdekking van het higgsboson. Volgens Andrea Latina, experimenteel fysicus aan het CERN, had die naar veel meer mensen moeten gaan. ‘Om zoiets groots en complex te realiseren als de vondst van het higgsboson, zijn tienduizend mensen nodig geweest, die er dertig of veertig jaar aan hebben samengewerkt.’ Zijn collega Jean-Pierre Delahaye trad hem bij: ‘Samen zijn we slimmer en sterker. Het CERN is een collectieve intelligentie.’

Regisseur Anna de Manincor positioneerde haar camera als een vlieg op de muur in een van de restaurants van het CERN. Opvallend genoeg wordt daar de kiem gelegd van veel baanbrekende ideeën. ‘In de cafetaria worden de belangrijkste wetenschappelijke ontdekkingen aan het CERN gedaan’, zei ook experimenteel fysicus Markus Nordberg. Hij vertelde hoe Tim Berners-Lee, één van de grondleggers van het wereldwijde web, hem dertig jaar geleden in diezelfde cafetaria een knotsgek idee voorlegde. ‘We hadden toen een intern virtueel netwerk aan het CERN, maar dat kon niet wereldwijd gebruikt worden. Tim wilde er een virtuele snelweg voor de hele wereld van maken. Ik was te stom om het goed en wel te begrijpen, maar het werd een ware revolutie. Dat soort ideeën rijpt hier.’

Wiskunde als universele taal

‘Jonge beloftevolle onderzoekers van over de hele wereld zitten in de cafetaria tegenover Nobelprijswinnaars. Ze delen een universele taal: de wiskunde’, zei De Manincor in een interview. ‘Afkomst, nationaliteit of religie spelen daarbij geen rol.’ Niet toevallig ontving 'Almost Nothing' vorig jaar op het Zwitserse filmfestival 'Visions du Reel de Interreligious Award'. Omdat de documentaire aantoont dat ‘religieuze overtuiging of nationaliteit van geen belang blijken te zijn aan het CERN’, aldus de jury.

De Manincor beklemtoonde die verscheidenheid onder de CERN-populatie met een poëtische, licht absurde montage waarbij al haar geïnterviewden de revue passeren. Close-ups op hun gezicht, schijnbaar mediterend met de ogen gesloten. Met 'Almost Nothing' – de titel verwijst naar de ruimte in het heelal tussen de sterren, die uit bijna niets bestaat – leverde ze een documentaire over de mensen achter de wetenschap. En dat zijn: gepassioneerde geleerden van alle leeftijden en nationaliteiten, die beseffen dat vooruitgang tegenwoordig wordt geboekt door samenwerking over grenzen heen.

Bron: Eos Wetenschap

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht