ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

China's Grote Sprong Voorwaarts: een documentaire

De bevolking van China bestaat uit 1.398 miljoen personen, oftewel: 1,398 miljard.
door Tsenne Kikke - vrijdag 16 augustus 2019 19:55

Om het huidige China ietwat beter te kunnen begrijpen, moet je jezelf verdiepen in haar geschiedenis, omdat de fundamenten ervan er nog steeds verankerd liggen.

Hongkong, een gebied bestaande uit 236 eilanden met een totale oppervlakte van 1.104 km², is als ex-Britse kolonie dé grote uitzondering en wil het ook blijven. Bijvoorbeeld: in tegenstelling tot de Volksrepubliek China kent Hongkong volledige vrijheid van pers en van meningsuiting. De meeste bewoners van Hongkong (71%) aanschouwen zichzelf niet als Chinezen, maar als Hongkongers.

Maar sinds juni 2019 waren er een miljoen mensen op de been om tegen het wetsvoorstel om criminelen uit te leveren aan landen waarmee geen uitleveringsverdrag is gesloten te protesteren. Hongkong heeft al een uitleveringsverdrag met 18 landen, maar niet met Taiwan en China.

Aanleiding voor het voorstel was een man, die in 2018 tijdens zijn vakantie in Taiwan zijn vriendin zou hebben gedood. Volgens de autoriteiten van Hongkong zullen politieke en religieuze misdrijven geen uitlevering tot gevolg hebben en alleen misdadigers die een gevangenisstraf van zeven jaar en hoger kunnen krijgen, komen voor uitlevering in aanmerking. De inwoners van Hongkong kunnen dan door de Chinese overheid berecht worden en critici vrezen dat Peking van achterpoortjes in de wet gebruik zou maken om politieke tegenstanders voor de rechter te krijgen.

Na de protesten besliste de Hongkongse regering om de wet uit te stellen. Uitstellen?... Op 1 juli 2019, de dag dat de overdracht van de voormalige Britse kolonie aan China wordt herdacht, drongen betogers in het parlementsgebouw en richtten vernielingen aan. Zij willen dat de uitleveringswet volledig wordt ingetrokken.

Bekijk onderstaand filmpje!

Wat China betreft: een stukje akelige voorgeschiedenis

Mao Zedong (1893 - 1976) was een Chinees rebellenleider, politicus, partijleider en grondlegger van de Volksrepubliek China waarvan hij de eerste leider was. Mao leidde het land ruim 26 jaar lang van 1949 tot en met 1976 op totalitaire wijze, met geweld en terreur als middelen om zijn politieke doelen te verwezenlijken.

Door Mao geleide politieke campagnes, zoals de Culturele Revolutie, worden gezien als oorzaak van naar schatting 40 tot 70 miljoen doden. Verhongeringen tijdens de Grote Sprong Voorwaarts, massale zelfmoorden als gevolg van de Drie-anti en Vijf-anti terreurcampagnes, massa-executies van grootgrondbezitters; een sociale klasse, waar hij al jaren voor de zeer massale executie-campagne een doodshekel aan had - met als gevolg, dat hij in de jaren 50 het bevel gaf om alle grootgrondbezitters uit elke hoek en gaatje van het land op te sporen en te doden. Politieke vervolging tijdens zowel de Anti-Rechtse Campagne als de strijdbijeenkomsten waren het gevolg van zijn beleid. Ook de historische cultuur en gemeenschap van China is door zijn beleid radicaal veranderd en relikwieën en religieuze plaatsen zijn door zijn beleid vernield; dit, in een poging om 'het bewustzijn van de natie' te 'moderniseren'.

Bron: Wikipedia

Bekijk hieronder 'De Grote Sprong Voorwaarts': een meest interessante documentaire. De Grote Sprong Voorwaarts was een campagne van de Communistische Partij van China (CPC) die duurde van 1958 tot en met 1961. Mao Zedong wilde met de campagne zorgen voor een snelle transformatie van China van een agrarische economie naar een socialistische industriële maatschappij door industrialisatie en collectivisatie. De Grote Sprong Voorwaarts leidde tot een hongersnood met tientallen miljoenen dodelijke slachtoffers.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht