ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Waalse zanger nam beleid en uiterlijk van Maggie De Block onder vuur

Over vrijheid van meningsuiting versus mensen bewust kwetsen…
door Tsenne Kikke - donderdag 18 juli 2019 16:34

"Sinds jij aan de macht bent, kan mijn buurvrouw haar antibiotica niet meer betalen. De behandeling van migranten? Er is geen verschil tussen jou en Theo Francken. Aan jouw handen kleeft zoveel bloed, dat jouw dikke armen zullen rotten in de hel.” Anders gezegd: Maggie De Block kreeg er in een protestsong van de Waalse zanger Cédric Gervy nogmaals stevig van langs. MR-senator Georges-Louis Bouchez vond de beledigingen veel te ver gaan en zou bij Unia een klacht indienen.

De poppen gingen aan het dansen nadat Gervy het lied vorige zondag op het festival LaSemo in Edingen gezongen had. De zanger noemde haar ook nog een 'dikke trut' en raadde haar aan om iets aan haar gewicht te doen. En dat alles op de tonen van ‘Miss Maggie’, een striemende aanklacht van de Franse zanger Renaud Séchan tegen het toenmalige beleid van de Britse premier Margaret Thatcher.

Nochtans heeft Gervy het lied al veel langer in zijn repertoire staan. Maar, via sociale media kwam het deze keer echter ook enkele Franstalige liberale kopstukken ter ore. Vooral voor Georges-Louis Bouchez waren al die slagen onder de gordel een brug te ver.

“Vrouwenhaat”

“Ik stap hiermee naar Unia om twee redenen”, klonk het. “Eerst en vooral: de hele tekst straalt vrouwenhaat uit. Als Maggie De Block een man was, zou haar dit niet overkomen zijn. En ten tweede: hij pakt haar puur op haar gewicht. Die woorden kwetsen te hard. Een beetje kritiek moet kunnen, maar in dit geval draait het enkel nog om gratuite beledigingen.”

Bouchez zit zelf nochtans ook nooit verlegen om een forse uitspraak: onder de taalgrens wordt hij bestempeld als aandachtszoeker en mediageile solist. Heel wat tegenstanders vinden daarom ook dat het MR-lid overdrijft. “Vrije meningsuiting moet toch kunnen?”, klonk het.

“Ik snap de paradox, ja. Maar wat zouden die mensen ervan vinden als een boegbeeld uit hun leefwereld het slachtoffer zou worden? Wat; als een zanger plots het uiterlijk van Greta Thunberg op de korrel zou nemen? Er is een soort gedachtepolitie ontstaan die overal wel discriminatie in ziet, maar dit zien ze dan vrolijk door de vingers. Ik ga De Block hierover inlichten, het is dan aan haar om eventuele gerechtelijke stappen te nemen.” Bouchez vroeg zich tot slot openlijk af of festivals die 'dit soort artiesten' op het podium zetten nog wel subsidies zouden moeten krijgen.

“Ik wil me niet teveel mengen in de kern van de discussie, maar ik wil toch graag het principe van de vrije meningsuiting verdedigen”, oordeelde festivalorganisator Samuel Chapel. “Het argument van de subsidies bovenhalen, vind ik zonder meer schandalig. Artistieke vrijheid moet blijven bestaan. Ik zie hier trouwens niet meer in dan een parodie. Kranten als ‘Charlie Hebdo’ gaan nog veel verder. In een democratie moet iedereen zijn gedacht kunnen zeggen.”

Ook Gervy zelf vond de heisa flink overdreven. “Het was niet mijn bedoeling om in het middelpunt van de belangstelling te staan”, verdedigde hij zich. “Ik heb een uur lang opgetreden, daar zaten ook onschuldige liedjes tussen over Walibi en jongeren.”

“Ik heb dit lied wel vaker gebracht, maar toen was er blijkbaar geen vuiltje aan de lucht. Het verschil is natuurlijk dat er nu enkele liberale politici uit Edingen in mijn publiek zaten, zo is de bal aan het rollen gegaan. Maar als ik het goed begrijp, mag er dus geen enkele kritiek gegeven worden als de politiek het festival sponsort.”

De man is naast zanger ook nog leerkracht. Hij betreurde dat zijn teksten nu verkeerd geïnterpreteerd worden. “Het is absoluut niet mijn intentie om alle zwaarlijvige mensen te beledigen. Ik leer mijn studenten net dat ze verdraagzaam moeten zijn. Hier heb ik me gewoon in de plaats gezet van een persoon die moeite heeft om de ziekenhuisfactuur te betalen. Natuurlijk is die dan razend op het beleid.”

“Ik leg zelfs nog aan het publiek uit dat het een kwaad lied is jegens een heel gemeen persoon. Een karikatuur dus. Het is natuurlijk niet mijn meest subtiele tekst, maar politici kunnen simpelweg niet om met zelfspot. In andere liedjes richt ik mijn pijlen trouwens ook op andere partijen. Ach, tegenwoordig mag er niets meer gezegd worden. Dan kunnen we er beter wat om lachen, toch?”

De Block zelf tilde er niet al te zwaar aan. “Vrije meningsuiting moet altijd kunnen. Iedereen mag bijgevolg ook zelf oordelen over het niveau van het nummer”, liet haar woordvoerder subtiel verstaan.

Bron: HLN

Hij zong het al in 2018 ...

Nawoord: Maggie De Block mag voor haar beleid verantwoordelijk worden gesteld, maar aan haar uiterlijk kan ze weinig of niets verhelpen. Bovendien is het - volgens mij -  even moeilijk (laat staan: onmogelijk) om in eender welk land iedereen tevreden te stellen...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht