ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Vers gemaaid gras ruikt lekker, nietwaar? Maar, waarom?

Iets meer over die heerlijke geur van pas gemaaid gras.
door Tsenne Kikke - donderdag 4 juli 2019 17:24

Wist je dat er achter die aangename groene geur van vers gemaaid gras een verhaal van grote smart schuilgaat? Met andere woorden: hoe vertalen we soms datgene wat we ruiken?...

Planten geven een mengeling van vluchtige organische stoffen vrij wanneer ze worden beschadigd door insecten, infecties of mechanische krachten, zoals de grasmaaier. Die stoffen dragen bij tot de vorming van nieuwe cellen om de schade sneller te herstellen en bacterie- en schimmelvorming te voorkomen.

Reeds dankeij een studie uit 2010, en gepubliceerd in het vakblad 'Live Science', ontdekten plantkundige Ian Baldwin van het Max-Planck-Instituut voor Chemische Ecologie en zijn collega Silke Allmann van de universiteit van Amsterdam dat planten zelfs licht verschillende geuren afgeven afhankelijk van wat hen overkomt.

Zo ontwaarden ze bijvoorbeeld een verschillend geurenboeket wanneer tabaksbladeren werden doorboord en ingewreven met insectenspeeksel dan wanneer de bladeren bewerkt werden met water.

Sommige soorten, zoals plantenetende insecten en roofdieren die deze insecten eten, zijn extreem gevoelig voor de verschillende aroma's van de vluchtige stoffen. Het is voor hen een indicator dat er ergens in de buurt een snackje te grijpen valt.

Strijdvaardige grassprieten

Geurinformatie is doorheen de evolutie ook voor de mens heel belangrijk gebleken. Zo geven zowat alle verse groenten geurstoffen vrij, net zoals fruit wanneer het begint te rijpen. Maar waarom vinden wij de geur van gemaaid gras dan zo lekker. Wij leggen toch geen gras op ons bord?

Volgens Baldwin is de geur van gras niet per se aantrekkelijker voor de mens, maar omdat er bij het grasmaaien zo'n grote hoeveelheid grasweefsel wordt beschadigd, komt er een enorm sterk geconcentreerde wolk van geurstoffen vrij. Wellicht maakt dat de geur zo aantrekkelijk.

Ook planten onderling herkennen de geur van elkaar en reageren erop. Bijvoorbeeld: wanneer andere planten in de buurt, via hun geur aangeven, dat ze hun bloemknoppen aan het verliezenzijn, kan de plant suiker en andere grondstoffen naar de wortels versassen, weg van de bloemen, om de potentiële verliezen te minimaliseren.

Of, in het geval van de grasmaaier betekent de 'groene geur' voor de anderen een waarschuwing dat de dodelijke machine op weg is naar hen. Vergelijk het zo'n beetje met het angstzweet dat bij de mens uitbreekt. Dit effect start al binnen enkele minuten vanaf de aanval op het gras op de eerste plant. Tegen de tijd dat je met je grasmachine aan de andere kant van jouw tuin komt, zal het gras dus veel strijdvaardiger zijn, ... wat dat ook voor de grasmaier mag betekenen.

SOS

Kortom: zodra je jouw grasveldje gaat maaien, raakt het gras in paniek en gaat het een beschermende stof produceren, zogenoemde GLV (Green Leaf Volatiles). Deze stof nemen wij waar als de ‘heerlijke geur van pas gemaaid gras’; dit, ondanks het feit dat het gras ons met die geur laat weten in nood te zijn.

Misschien is die aangename geur dé beloning om er als 'overwinnaar' uit de 'strijd' te zijn gekomen.

Bronnen: Live Science & Knack

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht