ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Riskante hittegolven zullen zich vaker voordoen

Kwetsbare ouderlingen gaan niet dood aan hitte, maar aan verwaarlozing.
door Tsenne Kikke - vrijdag 26 juli 2019 16:42

We hebben een voorsmaakje verkregen van hetgeen ons misschien nog te wachten staat. Enerzijds leiden de prognoses voor het jaar 2100 op het eerste gezicht tot alarmerende conclusies, maar anderzijds blijft daar weinig van over als je rekening houdt met airconditioning.

‘Global risk of deadly heat’, zo luidde in 2017 de kop boven het artikel in 'Nature Climate Change': ‘Wereldwijd risico op dodelijke hitte’. In combinatie met de bloedrood kleurende wereldkaartjes is het genoeg om je koude rillingen te bezorgen, ondanks de hitte die Nederland, België en andere Europese landen momenteel in zijn greep houdt.

Killer heatwaves?

Het is onomstreden dat extreme hitte, in combinatie met een hoge luchtvochtigheid, risico’s voor de gezondheid van kwetsbare mensen inhoudt. Berucht is de Europese hittegolf in de zomer van 2003. Uit de dagelijkse sterftecijfers in Parijs bleek achteraf, dat in een dag of tien 4.800 mensen meer waren overleden dan gemiddeld, vrijwel uitsluitend bejaarden.

Als de omgevingstemperatuur hoog is, moet het hart het bloed harder rondpompen om warmte uit het binnenste van het lichaam af te voeren naar de huid, en als zweten niet voldoende soelaas biedt, kan het lichaam toch oververhit raken. Voor mensen die toch al te verzwakt waren om zelf op zoek te gaan naar verkoeling (een ruimte met airconditioning, koud douchen, voor een ventilator gaan zitten) kan dat het laatste zetje zijn waardoor het lichaam het definitief opgeeft. Kortom: kwetsbare bejaarden gaan niet dood aan hitte, maar aan (zelf)verwaarlozing.

Riskante hitte

De term ‘dodelijke hitte’ is hoe dan ook misleidend, ‘riskante hitte’ is een veel betere term. En het hanteren van een drempelwaarde zet het risico van hitte veel te zwart-wit neer. Hitte is zelden de enige oorzaak van overlijden en het treft vooral een relatief kleine groep kwetsbare bejaarden en chronisch zieken. Gezonde mensen en kinderen doorstaan zo’n hittegolf zonder grote problemen, behalve in de meest extreme gevallen.

En, nogmaals: zelfs voor die kwetsbare groep geldt dat de sterfte meer een kwestie is van verwaarlozing dan van de hitte op zich. De dramatische sterfte onder bejaarden in Parijs in 2003 had ook te maken met het feit dat velen van hen aan hun lot werden overgelaten. In een artikel op 'NEMO Kennislink' uit 2015, over een extreme hittegolf in India, zei Jan Ravesloot, fysioloog aan het AMC-UvA, daarover: “Het is ook niet zo dat hittegolven complete bejaardentehuizen uitroeien, maar het blijven periodes waarin men waakzaam en alert moet blijven.”

De noodzakelijke relativering van het begrip ‘dodelijke hitte’ handelen de onderzoekers af in één zin, waar ze schrijven: ‘We maken geen schatting van het werkelijke aantal doden, omdat de omvang van de sterfte sterk beïnvloed zal worden door sociale adaptatie (bijvoorbeeld, het gebruik van airconditioning, vroege waarschuwingssystemen, en dergelijke).’ Met andere woorden: de aanstormende 'killer heatwaves' zijn simpel te keren door ziekenhuizen en verzorgingstehuizen van airconditioning te voorzien. In tropische landen is airconditioning nu al wijdverbreid, en dat zal de komende eeuw ongetwijfeld nog toenemen.

Overigens, volgens de logica van dit onderzoek is het klimaat in alle niet-tropische landen nu een groot deel van het jaar ‘dodelijk’. In de winter sterven namelijk meer mensen dan in elk ander seizoen, en tijdens elke koudeperiode vertoont de sterfte een piek. Die koudegolven maken veel meer slachtoffers dan hittegolven. Zo schat men dat de niet bijzondere strenge winter van 2014/2015 alleen al in Engeland en Wales ruim veertigduizend extra doden heeft veroorzaakt.

Wat gaat de opwarming van het klimaat met die cijfers doen? Tegenover de toename van hittegolven, staat de afname van het aantal koude dagen. De verwachting is, dat daardoor aanvankelijk het aantal koude-gerelateerde doden meer zal dalen dan de toename in hitte-gerelateerde doden. Maar na verloop van tijd passen mensen en samenlevingen zich aan, zodat beide vormen van sterfte maar weinig zullen veranderen.

Bron: NEMO Kennislink dd. 2017

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

 

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht