ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Nederlandse homoseksuele priester is (tijdelijk) ontslagen…

Over de zoveelste homofiele priester…
door Tsenne Kikke - maandag 8 juli 2019 19:04

De 58-jarige Nederlandse priester Pierre Valkering is ontslagen bij de Amsterdamse Vredeskerk.  

Hij raakte eerder in opspraak, omdat hij tijdens de viering van zijn 25-jarige jubileum met een boek, getiteld 'Ontkleed niet naakt staan’ bekendmaakte dat hij homoseksueel is. Hij beschreef ook openhartig zijn homoseksuele relaties, zijn bezoeken aan homosauna’s, darkrooms, én zijn verslaving aan porno. Toen werd hij daarop tijdelijk geschorst.

Homoseksualiteit is een ‘vondst van de Schepper’, schreef Valkering. De frase ontleende hij aan wijlen de Amsterdamse pater Jan van Kilsdonk, die als een vader voor hem was. Homoseksuele relaties ziet hij niet als zonde. Integendeel, het niet ontplooien van het door God gegeven talent om te beminnen en bemind te worden, dat is zonde.

Vier jaar lang heeft hij aan het boek gewerkt. Steeds heeft hij getwijfeld of het wel moest verschijnen, en in het contract met de uitgever liet hij vastleggen dat hij op het laatste moment nog terug kon. “Er waren vrienden die me waarschuwden: ze maken gehakt van je”, zei Valkering. “Maar nee, het gaat goed met me. Ik voel me helemaal opgeruimd. Los, gelukkig, en vól vertrouwen.”

Op de vraag: "Hoe luidt de celibaatsbelofte eigenlijk?", antwoordde hij: “Dat weet ik niet meer precies. Het is al zo lang geleden. Maar je belooft natuurlijk dat je niet trouwt, en in het verlengde daarvan, dat je geen liefdesrelatie aangaat, en geen seks hebt. Trouwens, masturbatie mag ook al niet, dus het is een volkomen onthouding.”

De onduidelijkheid van de situatie rond Valkering heeft in de parochie voor onrust gezorgd. Daar heerst nog immer verdeeldheid over de kwestie. Niet over het feit dat de priester op mannen valt. Wel over het feit dat hij relaties had en darkrooms en homosauna’s bezocht. Zo raadde de 81-jarige Vredeskerkganger Frank Lobo de priester begin april aan om ‘afstand te nemen van het duivelse in jezelf’. “Nee, de duivel bestaat niet, maar het kwaad wel: dat zit in ieder van ons.”

Andere kerkgangers staan dan weer pal achter de priester. Er zijn 355 handtekeningen aangeboden aan de bisschop, van mensen die betrokken zijn bij de parochie. “Wij willen dat onze priester blijft”, zei de actieve Vredeskerkganger Alex van der Bijl (75). “Jammer genoeg heeft het bisdom hier niets mee gedaan.”

Valkering kan nog tegen het ontslag in beroep gaan. Of hij zal doen, is nog niet duidelijk: op dit moment is hij op vakantie en niet bereikbaar voor commentaar. Zijn taken worden voorlopig ingevuld door een waarnemer.

Wel raakte hij zijn priesterambt niet kwijt. En, als hij ‘begeleiding’ accepteert, zou hij eventueel ergens anders benoemd kunnen worden, meldde een woordvoerder van het bisdom Haarlem-Amsterdam...

Tja, het is al zo moeilijk om nieuwe priesters aan te trekken - en, wat zal er gebeuren als al de vele anderen op een godvergeten dag ook eens uit de kast komen?

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht