ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

In Memoriam: Sanne Deurloo

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
donderdag 4 juli 2019 21:45

Op zaterdag 29 juni 2019 overleed Sanne Deurloo, de hoofdredactrice van Nemo Kennislink', nadat haar kanker zodanig was uitgezaaid dat de medici het hoofd moesten buigen. Ze werd 51 jaar.

Sanne Deurloo meende dat je ’echt nieuws’ vooral in de wetenschap en de kunst vindt, waar dingen werkelijk voor het eerst worden uitgevonden en bedacht. Ze vond het fijn dat ze als wetenschapsjournalist overal vragen over mocht stellen. In haar ervaring waren wetenschappers zeer bereid over hun werk te praten. Sanne studeerde ooit scheikunde, maar richtte zich graag op de volle breedte van de wetenschap.

Zo had ze, bijvoorbeeld, een grote bewondering voor Hans Rosling. Zij deelde met de Zweedse arts en wetenschapper een ongebreideld optimisme in de wereld, en de wetenschap in het bijzonder. Zij vond dat iedereen Rosling's boek ‘Feitenkennis’ gelezen moest hebben, want ‘een op feiten gebaseerd wereldbeeld is handig, maar waarschijnlijk belangrijker: je voelt je er prettiger door, want je snapt dat we de wereld beter kunnen maken.

Toegegeven: 'Feitenkennis' van Hans Rosling is een pleidooi voor helder en kritisch denken en tegelijkertijd een handboek met richtlijnen over hoe dat te doen. Een lekker lezend en verrassend vaak ontroerend boek omdat het ook de wereld achter de feiten toont.

Er zijn nu 2 miljard kinderen van 0 tot 15 jaar oud op de wereld. Hoeveel kinderen zullen er volgens de Verenigde Naties in het jaar 2100 zijn?

A: 4 miljard
B: 3 miljard
C: 2 miljard

Met dit soort vragen begint 'Feitenkennis', het boek dat Hans Rosling schreef in samenwerking met zijn zoon en schoondochter. Voor de meeste mensen komt het antwoord als een positieve verrassing: het is C: 2 miljard. Misschien had je het goed als je Rosling kent van zijn TEDTalks. Daarin liet de wereldgezondheidsexpert en data-grootmeester al zien dat het beter gaat met de wereld dan we denken; dit, in heldere woorden en met bewegende ‘bubbel-grafieken’ waarmee hij zijn verhalen ondersteunde.

Enkele maanden geleden verkreeg ik dit boek van mijn zoon - en, de inhoud ervan 'zette me op mijn plaats'. Op bovenvermelde vraag, bijvoorbeeld, antwoordde ik met volle overtuiging: "4 miljard".  Natuurlijk pleit het in Hans Rosling's voordeel dat we het niet zullen kunnen natrekken, tenzij je in 2100 nog leeft. In elk geval heeft hij mij doen inzien dat mijn meningen - vergeleken met zijn conclusies - niet kloppen, en dat zijn wereldbeeld veel positiever is dan de mijne.

Gevolg...? Ik durf nu al veel sneller "Ik weet het niet" zeggen.

Of het glas nu halfvol of halfleeg is: het resultaat is en blijft dezelfde, en voor mij draait alles omheen het niveau van het menselijke bewustzijn, het innerlijke zijn, de kennis van het Zelf, enzovoorts. Zaken, die volgens mij, in 2100 geen grein zullen verschillen van de huidige. Maar...: ik weet het niet. Jij?

Zelfs Rosling merkte op dat mensen, zelfs als ze de juiste gegevens hadden, nog steeds de neiging hadden de toestand van de mensheid slechter voor te stellen dan hij is. Eerst frustreerde hem dat, maar toen ging hij zich afvragen hoe dat kwam. In dit boek legt hij uit dat ons overdramatisch wereldbeeld zo moeilijk te veranderen is, omdat het wordt veroorzaakt door de manier waarop onze hersenen werken. Hij toont ons in heldere woorden en met geinige tekeningetjes in welke gedachtenvalkuilen we telkens weer vallen en hoe we dat zouden kunnen omzeilen.

Rosling overleed op 7 februari 2017 aan alvleesklierkanker. Hij werd 68 jaar.

Indien je meer van dit boek aan de weet te komen, verwijs ik jou naar onze rubriek 'Boekrecensies' - of, klik op deze link.

Waarom schreven we 'Feitenkennis'

V.l.n.r.: Anna Rosling Rönnlund, Hans Rosling en Ola Rosling in de film 'Why we wrote factfulness'.

In Memoriam: Sanne Deurloo

'Eos Wetenschap' en 'Kennislink' werken al sinds het begin van de jaren 2000 op een los-vaste basis samen. Bij de restyling van Eos-magazine, in de lente van 2016, vroeg  'Kennislink' aan Sanne Deurloo om een tweemaandelijkse column te schrijven voor de sectie 'Antoni'. De wisselcolumn handelde over mensgerichte onderwerpen. Ook algemene reflecties over de rol van wetenschap in onze samenleving kwamen aan bod.

Zo wilde ze met 'Nemo Kennislink' de wetenschap toegankelijk maken voor iedereen die méér wil weten. Betrouwbare wetenschapsjournalistiek die de zaken goed uitlegt, zonder te versimpelen. De uitspraak van Einstein was haar mantra: "maak het zo eenvoudig als mogelijk is, maar niet eenvoudiger". Niet alleen omdat kennis leuk is, maar ook omdat het je helpt jezelf en de wereld om je heen beter te snappen,  zodat je er beter de weg in kunt vinden en je betere beslissingen kunt maken. Uiteindelijk diende het verspreiden van kennis voor haar een emancipatoir doel. Maar, waarschijnlijk zou ze dat zelf beter geformuleerd hebben.

In elk geval: Sanne deed dat voortreffelijk, totdat ze in de herfst van 2017 moest afhaken nadat er borstkanker bij haar werd vastgesteld. Na een geslaagde herstelperiode sloeg de kanker vorig jaar echter keihard toe...

Sanne Deurloo geloofde erin dat overledenen voortleven in de gedachten van hen die voortleven. Met haar overlijden is haar unieke verzameling gedachten en herinneringen verdwenen. Dat is verdrietig en angstaanjagend. Maar in honderden, misschien duizenden hoofden in Nederland bewaren mensen warme herinneringen aan momenten met haar. Op die manier zal ze nog tientallen jaren bij ons zijn.

Sanne wordt morgen in kleine kring op de begraafplaats Zorgvliet te Amsterdam ter aarde besteld.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht