ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Godsdiensten: Colombiaanse bisschop gaat geweld te lijf met wijwater

Hoe een stad het bestaande geweld kan indijken… :-)
door Tsenne Kikke - zondag 14 juli 2019 16:27

Op het internet lazen we het volgende - bij de haren getrokken - nieuwsbericht...

De duivel dwaalt rond in de Colombiaanse stad Buenaventura. Althans de figuurlijke variant, zo beweert bisschop Ruben Dario Jaramillo Montoya. Hij meent de torenhoge criminaliteit met heilige middelen aan te kunnen pakken.

De helikopter die Montayo voor zijn plan nodig heeft is niet heilig, maar de rest van zijn plan is om de stad te besprinkelen met heilig water. Op die manier moet de helikopter de stad zuiveren. Terwijl zullen andere bisschoppen gebeden prevelen.

Buenaventura lijdt onder talloze bendes die de stad terroriseren. Onlangs werd het lichaam van een tienjarig meisje gevonden, nadat ze was mishandeld en vermoord. Het was voor Montoya de druppel die de emmer deed overlopen. “We moeten de duivel verdrijven om rust en vrede in onze stad te doen wederkeren”, zo sprak hij op de radio.

Overigens staat de bisschop er niet alleen voor. Het leger heeft al toegezegd hem een helikopter en piloot te willen lenen voor zijn missie. Montaya is verheugd met steun. “We willen alle duivels verdrijven die onze haven vernietigen. Zo kan God ons zegenen en komaf maken met alle verdorvenheid.”

Wat er wél geschiedde...

De Colombiaanse bisschop Rubén Darío Jaramillo Montoya was de situatie in zijn stad beu. Hij zegende gisteren geheel Buenaventura, in de hoop daarmee het extreme geweld in de havenstad tegen te gaan.

Buenaventura, gelegen aan de Stille Oceaan, is een belangrijke schakel in de internationale drugshandel. Volgens mensenrechtenorganisatie 'Human Rights Watch' maken paramilitaire groepen zich schuldig aan afpersing en geweld.

Geen exorcisme

De bisschop had zijn stad wel degelijk willen zegenen vanuit een helikopter – sommige media meldden ten onrechte dat hij een exorcisme had willen uitvoeren.

Hij pakte het anders aan, en zei daarbij: “We vormen een colonne voertuigen met een brandweerwagen en een beeld van de heilige Bonaventura. We gaan naar alle locaties, naar de moeilijkste buurten waar de afgelopen jaren mensen zijn vermoord. De colonne, en de mensen die de stoet op verschillende plekken opwachten, zullen een volk vormen dat deze plaatsen des doods zal herinterpreteren, zodat zij nu plaatsen van leven zullen zijn. Bij elke halte zal worden gebeden en gezongen, en zal er iemand een getuigenis geven. Wij zullen bidden voor de slachtoffers en dan een zegening uitspreken.”

Uit angst geen aangifte

“Waar bloed vloeide, waar bloed werd vergoten, zullen wij nu wijwater uitgieten als teken van herstel op de plek waar degenen die stierven door het geweld werden neergeslagen,” aldus mgr. Jaramillo.

In juni zei hij dat de stad dit jaar al 54 doden heeft moeten betreuren. Daarnaast zijn er veel mensen verdwenen. “Onze samenleving is bang om aangifte te doen,” voegde hij eraan toe.

Bron: Stichting Katholiek Nieuwsblad

Vraagje: Denk je écht dat hij met al dat wijwater die havenstad heeft kunnen zuiveren van het extreme geweld? Wat jouw antwoord ook is: ik betwijfel het ten sterkste... In elk geval ondernam hij iets, en een betere vorm van reclame voor de katholieke kerk kan ik mij niet indenken.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht