ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Vermijd chemische en hormoonverstorende stoffen - Deel 1

Neem geen tattoo, pas op met granola en met nagellak.
door Tsenne Kikke - maandag 20 mei 2019 17:43

De Hoge Gezondheidsraad heeft aanbevelingen klaar om te ver­mij­den dat chemische en hormoonverstorende stoffen onze gezondheid nog langer schaden.

De levensverwachting van mannen én vrouwen is de voorbije jaren alleen maar gestegen. Daar staat tegenover dat we vaker dan vroeger met beschavingsziekten worden geconfronteerd – hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, dementie – maar ook met een verminderde vruchtbaarheid en allerhande allergieën. Gevolg: we leven langer, maar we verkeren minder lang dan vroeger in goede gezondheid.

Volgens de Hoge Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan van de FOD Volksgezondheid, blijkt uit een ‘overweldigende hoeveelheid bewijsmateriaal’ dat onder meer hormoonverstorende en mutagene stoffen mee verantwoordelijk zijn voor het oprukken van al deze beschavingsziekten. Nog uit onderzoek blijkt dat jonge kinderen die veel met deze stoffen in aanraking komen, op latere leeftijd vaker met deze ziekten worden geconfronteerd.

De experts pleiten in een advies daarom voor wat ze een ‘fysisch-chemische milieuhygiëne’ noemen. Of anders gezegd: een beleid, dat ertoe leidt dat we alleen met de laagst mogelijke dosissen hormoonverstorende stoffen in aanraking komen, en dan alleen wanneer er geen alternatief voorhanden is. Die blootstelling gebeurt dan best op een zo laat mogelijke leeftijd.

Verbieden zonder bewijs

De experts vinden tevens dat vanuit het voorzorgsprincipe de overheid chemische stoffen moet kunnen verbieden, zelfs wanneer er nog geen doorslaggevend bewijs is dat deze stof schadelijk is voor de gezondheid.

De Hoge Gezondheidsraad heeft nu een lijst met een dertigtal aanbevelingen klaar over hoe de bevolking zelf het contact met hormoonverstorende en mutagene stoffen kan beperken. De experts roepen met name jonge en zwangere vrouwen op aandachtig te zijn voor de opgestelde aanbevelingen. ‘De lijst is inderdaad lang, al willen we de mensen niet de indruk geven dat ze weer moeten leven zoals in het stenen tijdperk’, zei professor en kankerspecialist Nik van Larebeke. ‘We willen vooral dat mensen op de hoogte zijn van de gezondheidsrisico’s.’

Roken en alcohol zijn uiteraard uit den boze. Gsm-gebruik moet worden beperkt, net als zich regelmatig te dicht bij hoogspanningslijnen begeven. Voor kinderen wordt het gebruik van plastic of rubber speelgoed afgeraden.

Wat persoonlijke verzorging betreft, raden de experts tatoeages af, en pleiten ze voor een beperkt gebruik van nagellak, kleurspoelingen, cosmetische producten en parfum.

Biovoeding aanbevolen

Dat je het aangebrande stukje vlees op de barbecue beter niet opeet, wist je al. Maar de experts vragen ook om brood en granen te vermijden die via hoge temperaturen geroosterd zijn, denk aan sommige granola. Het wordt ook afgeraden jouw eten in plastic potjes in de microgolf op te warmen of pannen met een antikleeflaag te gebruiken. Wordt wel aangeraden: biologisch geteeld voedsel en water in glazen flessen.

Tenslotte moeten we thuis het gebruik van insecticiden beperken, net als allerhande luchtverversers. Zwangere vrouwen moeten uit de buurt van verven blijven. En nieuwe kledij was je best eerst, vooraleer je ze draagt.

De laatste aanbevelingen hebben met sport te maken, waarbij de Hoge Gezondheidsraad oproept bij voorkeur in parken te sporten, en bij inspannende activiteiten 200 meter weg te blijven van drukke verkeersassen.

Bron: De Standaard - Werner Rommers
 
Enkele adviezen

- Was jouw kledij, vooraleer je ze draagt. ‘Gedurende het productieproces kunnen er scheikundige producten op de kledij komen, die beter niet met uw huid in contact komen’, zei professor Nik van Larebeke. ‘Door je kledij eerst te wassen, verwijder je die chemische stoffen.’

- Vermijd tatoeages: ‘In sommige inkten worden kankerverwekkende stoffen teruggevonden.’

- Beperk het gebruik van verzorgingsproducten: ‘In veel cosmetica zitten reuk- en geurstoffen, die de hormoonwerking kunnen verstoren.’

- Geef de voorkeur aan water in glazen flessen: ‘We spreken ons voor alle duidelijkheid niet uit over kraantjeswater. We willen er vooral op wijzen dat water in glazen flessen gezonder is dan water uit plastic flessen. Dat heeft te maken met de chemische stoffen in de plastic, om de plastic soepel te houden, die ook in het water zelf kunnen terechtkomen.’

- Eet liever voeding uit glazen potten dan uit blik. ‘De binnenkant van het blik heeft vaak een witte, dunne plastic laag. Die bevat de chemische stof bisfenol A, die zo in het voedsel terechtkomt. Bisfenol A kan de hormoonwerking verstoren, en leiden tot een verminderde vruchtbaarheid.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht