ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Is een confederaal België nakend?

Een mogelijk antwoord is: de kans is klein, bijna onbestaande zelfs.
door Tsenne Kikke - woensdag 29 mei 2019 20:22

Om te beginnen...

Ondanks het feit dat koning Filip vanwege de resultaten geen andere keuze had, begreep Laurette Onkelinx (PS) maar niet dat hij ook Vlaams Belang had uitgenodigd om te overleggen over de politieke sitiuatie. "Dat shockeert me. Hij hoefde dat niet te doen. Wat is ook het nut? De democratische Vlaamse partijen, op N-VA na, hebben al duidelijk gezegd dat ze niet willen besturen met het Vlaams Belang. En de Franstaligen willen dat evenmin. Vlaams Belang is een racistische partij en de boodschap die de koning nu uitstuurt, is betreurenswaardig."

Zij vond dus dat de koning een verkeerd signaal gaf aan de Vlaamse partijen die nog steeds 'neen' zeggen tegen Vlaams Belang. Ook haar echtgenoot advocaat Marc Uyttendaele mengde zich in de debatten. Hij stelde op de RTBF-radio dat het niet aan de koning is om het cordon te doorbreken. Het Vlaams Belang uitnodigen is een doorbreking van dat cordon, vond hij.

Rudi Vervoort (PS), ontslagnemend Brussels minister-president, was er evenmin blij mee. "De koning is baas over zijn agenda, maar ik vind het niet leuk om dit te moeten zien." Tegelijkertijd besefte Vervoort dat er een politieke realiteit is in Vlaanderen en dat je die ook niet kunt ontkennen. hij zei dat hij de beslissing van de koning dus wel begreep, maar dat hij het betreurde. "Er gebeurde iets vandaag waarvan ik nooit gedacht had dat het ooit zou gebeuren."

Klacht wegens laster

Vlaams Belang diende klacht in tegen Laurette Onkelinx wegens smaad, laster en eerroof omdat ze de partij bestempelde als een 'racistische en gewelddadige partij'. "Dit is spuwen in het gezicht van meer dan 800.000 Vlamingen. Er is een hemelsbreed verschil tussen kritiek hebben op massa-immigratie en het verspreiden van racisme," klonk het.

De partij wees erop dat racisme of xenofobie sinds 1981 bij wet als misdrijf strafbaar zijn. "Met haar uitspraken criminaliseert Onkelinx het Vlaams Belang, zijn programma en zijn kiezers," stelde Van Grieken. Daarom zette hij juridische stappen. Het Vlaams Belang beroept zich hierbij op een uitspraak van het Antwerpse Hof van Beroep in een geschil met de organisatoren van de Boekenbeurs. Die stelde dat het Vlaams Belang op geen enkele wijze racistisch of discriminerend is. Het Hof volgde het advies van de procureur-generaal bij het Hof van Beroep, dat stelde dat "helemaal niet bewezen is dat de politieke overtuiging die gelieerd kan worden aan de politieke partij in kwestie, het Vlaams Belang, racistische of discriminerende tendensen zou vertonen."

Sluwe vos en steengoede strateeg

Bart De Wever bood zondag zogezegd zijn 'ontslag' aan als N-VA-voorzitter na de tegenvallende verkiezingsresultaten. Dat bleek uit het televisieprogramma ‘Jambers in de Politiek’ op VTM. “Een voorzitter trekt de campagne, een voorzitter pakt de nederlaag en dan moet je aan vervanging denken. De eerste resultaten zijn barslecht. We gaan wakker worden in een ander land. Alweer.”

De Wever vroeg vervolgens aan Geert Bourgeois, Jan Jambon, Theo Francken en de ondervoorzitters of ze geen snelle wissel moesten doorvoeren. Volgens mij meende De Wever dat natuurlijk niet. Hij weet zeer goed dat hij voor de partij onmisbaar is, maar in het geniep polsen, hoort nu eenmaal bij zijn politiek denkspel.

De Wever, achteraf: “Zij vonden dat een heel slecht idee. En uiteindelijk vond ik dat ook, want het zou de partij volledig in chaos hebben gestort.” En, tegen de avond werden de resultaten voor N-VA iets beter: “De knock-out veranderde in een uppercut.”

Ook maakte hij zich zorgen over het lot van Wouter Beke, de voorzitter van CD&V, die eveneens een nederlaag leed. “Je moet gaan praten maar met wie? Beke zijn laatste dagen zullen nu ook wel geteld zijn, die kan dat toch niet houden.”

Wat nu?

Nu is het uitkijken naar wie koning Filip binnen enkele dagen in het veld stuurt in een poging een federale regering te vormen. Kiest hij een N-VA'er, dan zal hij de kritiek krijgen voor confederalisme te kiezen. Kiest hij een PS'er, dan zal hij het verwijt krijgen aan te sturen op een anti-N-VA-coalitie. Een mogelijke uitweg is dat hij De Wever en Di Rupo samen een opdracht geeft. Dat is ongezien, maar het wordt in de Wetstraat niet helemaal uitgesloten. Anderzijds duiken er al stemmen op voor nieuwe verkiezingen... Laten we dus maar gewoonweg afwachten wat er daadwerkelijk gebeuren zal.

Confederalisme?

Ondertussen beseffen we maar al te goed dat Bart De Wever alsmaar het confederalisme wil doorvoeren, en leeft nu in de overtuiging dat de tijd ervoor aangebroken is. Maar, hoe zou een confederaal België eruitzien?

Daarover heeft de N-VA al een vrij gedetailleerd document uitgewerkt. In het confederale model van de partij zijn er nog twee deelstaten met een eigen grondwet: Vlaanderen en Wallonië. Brussel-Hoofdstad, en de Duitstalige regio, krijgen een bijzonder statuut. Elke regio is verantwoordelijk voor eigen inkomsten - eigen belastingen dus - en uitgaven.

Nog maar een paar bevoegdheden zullen Vlamingen en Franstaligen samen aanpakken. Welke dat zijn, daarover moeten beide landsdelen nog overeenkomen en daarover wordt dan een verdrag afgesloten.

Daardoor wordt de federale regering kleiner, met amper zes ministers. De Kamer en Senaat worden hervormd tot 1 Belgisch parlement met 50 volksvertegenwoordigers, afkomstig uit de parlementen van de deelstaten.

Inwoners van de - in dat geval gefuseerde - gemeenten van Brussel-Hoofdstad zullen voor grondgebonden bevoegdheden (Bijvoorbeeld: mobiliteit, economie, ruimtelijke ordening, ...) Brusselse belastingen betalen, maar voor de persoonsgebonden materie (kinderbijslag, onderwijs, media, cultuur, ...) moeten kiezen tussen het Vlaamse en het Waalse systeem.

Maar, voor de stap naar een confederaal België is er op dit moment niet de nodige twee derde meerderheid, laat staan een meerderheid in Vlaanderen en Wallonië. En, eerlijk gezegd: daar ben ik blij om. Tenslotte zijn er momenteel hier in het piepkleine België nog heel veel andere katten te geselen.

Nawoord 30/5/2019: De Franstalige liberaal Didier Reynders (MR) en de Vlaamse socialist Johan Vande Lanotte (SP.A) werden door de koning aangeduid als informateurs.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht