ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Pedofilie beschuldigingen tegen Michael Jackson afgewezen als gefabriceerde viezigheid

'Leaving Neverland' jaagt believers en non-believers tegen elkaar in het harnas.
door Tsenne Kikke - zaterdag 9 maart 2019 17:35

Gisterenavond werd op Canvas 'Leaving Neverland' uitgezonden. Ikzelf heb er het eerste deel van bekeken; waarna ik mezelf de vraag stelde waarom ik eventueel de rest nog zou willen zien.

De documentaire ging eind januari in première op het Sundance-festival en lokte daar meteen heftige reacties uit. Sommige kijkers verlieten de zaal vroegtijdig en/of hadden achteraf psychologische begeleiding nodig. Critici waren er lovend, maar tegelijkertijd gechoqueerd door wat ze gezien hadden.

In de vier uur durende documentaire vertellen Wade Robson en James Safechuck hoe ze als kind Michael Jackson persoonlijk leerden kennen, hoe ze op Neverland Ranch (het domein waar Michael Jackson woonde van 1988 tot 2003) werden uitgenodigd, hoe ze door hem verwend en verleid werden - en, dat ze uiteindelijk ook seksueel misbruikt werden.

Dat we alleen hun kant van het verhaal horen, was voor veel kijkers meteen de grootste kritiek op de documentaire; niet beseffende dat - indien Jackson nog zou leven - de popster alles zou ontkennen - en misschien, indien de beschuldigingen enige waarheid bevatten, zwijggelden aanbieden. Bijvoorbeeld...

In 1993 werd Jackson ervan beschuldigd een 13-jarige jongen, Jordan Chandler, die meerdere keren op Neverland was geweest, seksueel misbruikt te hebben. De politie deed huiszoeking op onder meer de Neverland Ranch. Jackson schikte de gerelateerde civiele zaak met betaling van een aanzienlijk bedrag aan de familie van Chandler. Velen zagen dit als een schuldbekentenis. Er kwam geen strafproces.

'Canvas' beseft dat er bij fans en in de muziekindustrie veel wantrouwen en terughoudendheid is rond deze film: "Het enige advies dat we kunnen geven is: kijk zelf en vorm je eigen oordeel", stelde de zender.

"Regisseur Dan Reed heeft er heel bewust voor gekozen om hun verhaal op die manier te vertellen", zei VRT-filmjournalist Ward Verrijcken. "Hij heeft heel bewust de familie van Jackson niet gecontacteerd. Hij wilde het verhaal van de slachtoffers vertellen, niet het proces overdoen. Dit is dus een zeer uitgebreide reconstructie van wat er volgens hen toen gebeurd is."  

Feit is wel dat die familieleden, indien ze erin zouden voorkomen, alles zouden tegenspreken..., alsof zij de 'waarheid' wel weten.

De nabestaanden van Jackson veroordeelden de documentaire nog voor de première, maar kunnen geen klacht indienen tegen Home Box Office (HBO), een Amerikaans betaalkabeltelevisienetwerk, wegens laster en eerroof, omdat Jackson intussen overleden is. Maar ze klagen HBO wel aan omdat de zender in 1992 het concert 'Live in Bucharest: The dangerous tour' uitzond, en toen een contract tekende waarin ze zich ertoe engageerden om Jackson nooit in diskrediet te brengen. De familie eist daarom 100 miljoen dollar van HBO.

Een ander feit is ook, dat er in de documentaire geen bewijzen zitten. Het gaat om getuigenissen: enkel deze twee mannen en hun familie komen aan het woord. Een eenzijdige documentaire, is dan ook een vaak gehoorde kritiek - en, ja: hoogstwaarschijnlijk hebben die twee er zich enorm mee verrijkt.

De fans zijn verdeeld...

Sommigen willen de documentaire liever niet zien, of blijven rotsvast in de onschuld van hun idool geloven. Anderen vinden na de documentaire dat ze hun mening over Jackson moeten herzien.  Er zijn met andere woorden believers en non-believers.

In elk geval maakt zo'n documentaire het thema meer bespreekbaar en geeft het mensen, die ook ooit het slachtoffer van seksueel misbruik zijn geweest, misschien een reden om eveneens met hun verhaal naar buiten te komen.

Anderzijds kunnen er - door de reacties van die non-believers - angsten in hen opwellen, waardoor ze achteraf het besluit kunnen nemen om er toch maar beter over te zwijgen.

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht