ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Drie Chileense Belgen worden in Chili van vandalisme beschuldigd

Welk lot staat er Wanda Larrocha López, Esteban Vilugron en Silva Nikolaou Panagiota te wachten?
door Tsenne Kikke - maandag 4 maart 2019 17:30

Als je naar het buitenland op reis gaat, moet je wel zeer goed oppassen voor de lokale religies. Zo worden Wanda Larrocha López, Esteban Vilugron Silva en Nikolaou Panagiota, drie Chileense Belgen, ervan beschuldigd dat ze op 6 januari tussen 14 en 15 uur de beschermde archeologische site van de ‘Reus van Atacama’ in Chili hebben beschadigd.

Het trio werd vrijdag op de internationale luchthaven van Santiago di Chili gearresteerd. Volgens procureur Hardy Torres waren de drie op 6 januari naar de archeologische site gegaan, en zijn ze - naar het schijnt - met een auto tegen die 'Reus van Tarapaca' gereden, een enorme antropomorfe geoglief in de Atacamawoestijn op ongeveer 15 kilometer van de stad Huara.

In Chili wordt er bijzonder zwaar getild aan het incident. Het ministerie van Erfgoed spreekt van 'een criminele daad waarbij de reus van Atacama beschadigd werd'. Het is voorlopig niet duidelijk hoe ernstig de schade is, “dat zal de 'Raad van Nationale Monumenten' moeten bepalen,” klonk het.

Het openbaar ministerie in Tamargual heeft ondertussen een gevangenisstraf van 3 jaar en een boete van meer dan 5 miljoen euro gevorderd.

In een rapport staat te lezen dat de schade aan het monument 'onomkeerbaar is'. Alleen een grootschalige renovatie kan soelaas brengen, maar die zal vermoedelijk tussen 15 en 25 miljoen dollar kosten. Wablieft?...

Bekijk de onderste foto, waarop te zien is hoe de drie toeristen zich te voet naar die hoop stenen begeven, terwijl een vierde persoon - de chauffeur? - op een afstand bij de wagen op hen blijft wachten.

De verdediging vroeg om een mildere straf: 60 dagen in de gevangenis, en een veel, veel kleinere boete.

De Atacama-reus beeldt een regengod uit de Inca-cultuur uit, waarin mensen, die er van 1000 tot 1400 n. Chr. woonachtig waren, geloof hechtten. Met een lengte van 119 meter is dit het grootste prehistorische antropomorfe figuur ter wereld dat in het landschap is uitgehouwen.

Naast een eerbetoon aan hun godheid, diende de geoglief ook als een astronomische kalender om de lokale bevolking te helpen bepalen waar de maan op een bepaalde plaats op zou komen. Op die manier hielp het bij het plannen van gewascycli en het bepalen van het begin van het regenseizoen in het dorre Atacama.

Vanuit de verte, of vanuit de lucht kan het er imposant uitzien, maar indien je er te voet in rondwandelt, heb je er - volgens mij - niet al teveel aan.

Indien de schade niet al te groot is, zouden ze moeten worden vrijgesproken, en als geldboete elk iets van een 5 dollar entreegeld moeten betalen. Als 'bijkomende straf' vermoed ik, dat ze die nachtmerrie waarin ze waren beland niet al te snel zullen vergeten...

In elk geval heeft men er - na dit voorval - een bord 'Verboden Toegang' geplaatst.

Nabericht 5/3/2019: Ze  werden veroordeeld tot een boete van 6.000 dollar (iets meer dan 5.000 euro),

Onder de drie is één Belg en twee Chileense Belgen, die wel alle drie in België wonen. Ze werden ook veroordeeld tot drie jaar cel, maar geen van hen moet de gevangenis in. De Chileense Belgen, Wanda Larrocha López en Esteban Vilugron Silva, moeten voorlopig in het land blijven en zich eens per maand melden bij de autoriteiten... Er wordt later nog bekeken of ze ook vanuit België aan die voorwaarde kunnen voldoen. De Belg, Nikolaou Panagiota, wordt het land uitgezet en mag tien jaar lang Chili niet meer binnen.

Volgens de aanklager in de zaak heeft het drietal de zwaarste straf gekregen voor dit soort van misdrijf. “Het is een positief signaal: iedereen, van Chilleense of een andere nationaliteit, zal twee keer nadenken vooraleer ze in een auto stappen en deze site beschadigen”, aldus de Chileense minister Felipe Ward.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht