ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Chan Chan was in de 11de eeuw 's werelds grootste adobestad

Wat adobe is, wordt hieronder uitgelegd…
door Tsenne Kikke - vrijdag 15 maart 2019 19:00

In de onderstaande in het Spaans gesproken documentaire ontdekken we fragmenten van de overblijfselen van Chan Chan, 's werelds grootste adobestad uit de 11de eeuw. Merk vooral op hoe mensen minutieus tewerk gaan teneinde dat oude erfgoed te bewaren.

Tussen haakjes: Adobe is een bouwmateriaal, bestaande uit in zon gedroogde klei, zand, water en vaak ook mest, stro, en dergelijke meer.

Het was de Chimu, de bewoners van het rijk Chimor, dat zich aan de noordkust van Peru bevond, die via irrigatiekanalen de stad Chan Chan oprichtte.

Chan Chan, dat 'Zon Zon' betekent,  wordt gekarakteriseerd door de overblijfselen van negen grote lemen paleizen. Ieder paleis werd gebouwd voor één heerser en bevatte een ceremonieel gedeelte, een leefgedeelte en een begraafplaats. Met het sterven van de heerser werden zijn 90 vrouwen samen met hem begraven en veranderde een paleis dus in een mausoleum. Te bezoeken is alleen het bewaarde paleis van het Tschudi-complex, bestaande uit een plein en meerdere zalen.  De andere paleizen werden door de Spanjaarden op zoek naar goud afgegraven.

De Chimu-cultuur bestond vanaf circa 850 tot 1470 n. Chr, waarna de cultuur werd ingelijfd bij het rijk van de Inca's. Indertijd werd het door een zeer hiërarchische ingestelde samenleving bewoond. De Chimu aanbaden de Zon en de Maan, en de Gran Chimu stond boven alles. Het waren geweldige metaalbewerkers, waarvan de talrijke uit goud gemaakte gevonden voorwerpen het bewijs zijn.

In 2018 werd bekend dat er in in de nabijheid een massagraf was ontdekt met meer dan 140 geofferde kinderen. De offerceremonie vond meer dan 550 jaar geleden plaats, rond het jaar 1450. Naast de kinderen, tussen de vijf en veertien jaar oud, hebben de archeologen ook de resten van meer dan tweehonderd jonge lama's gevonden. Die dieren lijken ook te zijn geofferd.

Bij de kinderen is de borst opengesneden en uit elkaar getrokken. Volgens de onderzoekers mogelijk om het hart te verwijderen, maar dat is niet zeker.

Tussen haakjes: reeds vorig jaar schreef ik er een blog over, en er enkele foto's aan toegevoegd.

Bron: Wikipedia en andere.

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht