ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wereldwijde klimaatdagstaking op vrijdag 15 maart?

Zo ja: wie zal daarvoor betalen?
door Tsenne Kikke - vrijdag 22 februari 2019 9:50

Indien je ouder bent dan 50...: heb je ooit ook met naïeve dromen in jouw hoofd gespeeld? Waarschijnlijk wel: het overvalt veel jonge mensen. Zelfs voor mij was er ooit een tijd 'dat ik de wereld ging verbeteren', totdat ik inzag dat ik er beter aan deed om voor mijn eigen deurtje te gaan beginnen kuisen - en eerlijk gezegd: daar ben ik nog altijd mee bezig.

Gisteren was het weeral donderdag. Anders gezegd: de dag van de week waarop scholieren en studenten spijbelen en de straten optrekken.

Zo las ik dat de boegbeelden van het klimaatprotest zich na afloop van de zevende scholierenstaking tegelijk tevreden en misnoegd  toonden. "We zijn blij dat het protest zo globaal gaat. Maar ik ben heel teleurgesteld dat we zeven weken later nog altijd niet verder staan," zei Anuna De Wever.

In Brussel werd de betoging deze keer mee geleid door Greta Thunberg. Ook uit Frankrijk en Duitsland waren prominente manifestanten komen opdagen. Thunberg werd door de aanwezigen als een superster onthaald, maar toch kon haar komst de frustratie over het gebrek aan concrete resultaten van de aanhoudende acties niet wegnemen.

"Zeven weken lang spijbelen: dat doen we niet voor niets," zei Anuna De Wever op de afsluitende persconferentie. "We hebben een doel. Als ze ons vragen: wanneer stoppen jullie, dan is dat een slechte vraag. Het gaat niet om ons, het gaat om de politici. Zij moeten iets ondernemen."

Kyra Gantois gaf, net als De Wever, aan dat het einde van de acties nog niet in zicht is. "Het is de zevende keer dat we op straat komen, omdat we het beleid van de politici niet oké vinden. We gaan niet stoppen tot we een duidelijke boodschap krijgen dat onze toekomst veilig is."

Globaal

De opkomst in Brussel was met officieel 7.500 betogers iets lager dan de voorbije weken. In Gent kwamen ruim 3.000 jongeren op straat, en in Genk 4.100. De organisatie wees er echter op dat de beweging steeds globaler wordt.

Greta Thunberg wees er op dat er nu "op elk continent al betogingen zijn geweest, behalve op Antarctica. Het is geweldig dat het protest niet alleen in West-Europa plaatsvindt." Ze werd daarin bijgetreden door de Duitse Luisa Neubauer. "In Duitsland zijn we al meer dan twee maanden aan het staken in meer dan 200 steden. Er is veel woede bij de jeugd, de overheid doet namelijk niets voor onze toekomst. Ik ben blij dat er hier zoveel eensgezindheid is: we weten dat het een globaal probleem is, dus we moeten het globaal aanpakken."

Wel kan het een kostelijk plaatje worden....

Die Belgische klimaatbeweging onder leiding van 'Youth for Climate', van onder meer Anuna De Wever en Kyra Gantois, vroeg ondertussen aan de Belgische vakbonden om stakingsaanzeggingen in te dienen voor de wereldwijde staking voor het klimaat op vrijdag 15 maart.

De bedoeling is om in de voormiddag ervoor te zorgen dat de lokale afdelingen zich in de eigen steden en gemeenten verenigen voor een mars naar een treinstation. Van daaruit kunnen de betogers dan de trein nemen naar Brussel. In de namiddag wordt daar dan opnieuw een grote klimaatmars gehouden.

“Dit wordt geen klassieke staking, maar iets groots. Elke jongere, leerling, professor en werknemer moet zich hiervoor opmaken," zei Bakou Mertens van 'Students for Climate'. “We geraken er niet met klimaatcoaches of meer bomen in de steden. Wat nu in België gebeurt, is historisch en wij willen dit ondersteunen.”

Ik vermoed dat zeer veel politici ondertussen vinden dat het welletjes is geweest, maar alles lijkt er op dat die kinderen het niet zomaar zullen opgeven. Vooral nu niet, nu dat ze er hun ego bij betrokken hebben.

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht