ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Mazelen is aan een Europese opmars begonnen

Maar, het waarom ervan wordt niet al te diep uitgespit…
door Tsenne Kikke - vrijdag 8 februari 2019 19:51

In Europa zijn vorig jaar vier keer meer besmettingen vastgesteld dan in 2017. Dat blijkt uit cijfers van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Voor Europa als geheel zijn de cijfers dan ook minder rooskleurig dan verwacht. Waren er in 2017 nog 21.315 gevallen, in 2018 waren dat er 82.596 gevallen. Het aantal besmettingen met mazelen in Europa heeft daarmee het hoogste niveau van dit decennium bereikt. Voor 72 mensen had de besmetting fatale gevolgen.

Oekraïne is met ruime voorsprong het zwaarst getroffen land, met meer dan 53.000 gevallen van wie er veertien zijn overleden. Daarna volgen Servië (5.076), Israël (2.919), Frankrijk (2.913), Italië (2.517), Rusland (2.256), Georgië (2.203) en Griekenland (2.193).

Nochtans zijn volgens de WHO meer kinderen dan ooit voorheen gevaccineerd tegen de ziekte. Maar de vooruitgang is zowel tussen als binnen de landen ongelijk verdeeld, waardoor grote groepen mensen onbeschermd blijven. WHO roept de Europese landen dan ook om de inspanningen gericht op te drijven.

"Het beeld voor 2018 maakt duidelijk dat het ritme waarop de immuniteit momenteel wordt opgedreven onvoldoende zal zijn om de verspreiding van mazelen te stoppen," zei regionaal WHO-directeur Zsuzsanna Jakab.

In elk geval gaat België tegen de trend in - want, er waren nog amper 120 gevallen tegenover 369 een jaar eerder. Enkel Nederland en Luxemburg doen het bij de buurlanden beter.

Het aantal gevallen van mazelen in Nederland is volgens het RIVM doorgaans laag, behalve in 2013 en 2014. In die jaren was er een uitbraak, vooral onder niet gevaccineerde, orthodox-protestantse schoolkinderen. In 2013, bijvoorbeeld, werden er 180 mazelenpatiënten in het ziekenhuis opgenomen.

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunde in augustus van vorig jaar het D66-voorstel dat kinderdagverblijven kinderen mogen weigeren die niet zijn gevaccineerd; een iets, dat niet mogelijk is met de huidige wetgeving.

Mazelen

Het virus zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken.

Het mazelenvirus is zeer besmettelijk en verplaatst zich dus via de lucht, zonder dat er contact voor nodig is. Het begint met koorts, hoesten, neusverkoudheid en oogontsteking. Zo’n twee tot vier dagen later ontstaan er rode vlekjes. Het mazelenvirus kan ook middenoorontsteking en diarree veroorzaken, en in ernstige gevallen longontsteking, stuipen of hersenontsteking, schreef de WHO. In zeer zeldzame gevallen veroorzaakt mazelen een hersenontsteking die gemiddeld pas zeven jaar na de mazelen begint, en altijd fataal is.

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht