ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Jean-Marie Dedecker haalde hard uit naar klimaatspijbelaars

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
zondag 10 februari 2019 19:38

Al een paar weken komen ze iedere donderdag op straat: de klimaatspijbelaars. Ze genieten de sympathie van velen. Maar niet iedereen staat achter de actie. In een opiniestuk op de website van weekblad 'Knack' haalt Jean-Marie Dedecker, voorzitter van LDD, en lijstduwer voor N-VA voor West-Vlaanderen voor de verkiezingen van mei, hard uit naar de klimaatspijbelaars en bijhorende groene golf. Daarbij schuwt hij harde, en vaak ook denigrerende uitspraken niet.

In het opiniestuk verwijst hij naar de Zweedse Greta Thunberg en naar Anuna De Wever als handpoppen van de politiek correcte klimaatkerk. “Als een getalenteerd klimaatstakingsleider bekritiseert ze met holle retoriek het regeringsbeleid en zowel ministers als journalisten staan met open mond en kwispelstaartend te luisteren als apostelen op het laatste avondmaal”, vindt Dedecker over die laatste.

Hij uit in het opiniestuk ook zijn beklag over het zogenaamde ‘superioriteitsgevoel’ van de klimaatspijbelaars samen met andere groengezinden, die hij verderop in zijn stuk “de groene stedelingen en geitenwollensokkenvaders met zo’n babydraagtuigje op hun buik”, noemt.

“Ondergetekende moet volgens het hysterisch discours van journaliste Tine Hens van 'MO' zelfs voor de rechtbank gesleept worden wegens verregaand klimaatnegationisme”, gaat Dedecker verder. Maar hij is geen klimaatontkenner, zo zegt hij. “Maar ik las zowel de rapporten van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), als teksten van andere wetenschappers die zich vragen stellen over catastrofale gevolgen die de opwarming van de aarde met zich zou meebrengen.” Daarbij verwijst hij ook naar de Nederlandse klimaateconoom Richard Tol, die zegt dat wie apocalyptische ideeën verspreidt dat alleen maar doet om zijn politieke invloed te vergroten.

Jean-Marie mijmert in het opiniestuk ook over vroeger, toen hij jong was. “We verheerlijkten warme zomers en genoten van elke zonnestraal op onze blanke huid. We spraken toen zelfs af met ons lief in plaats van te chatten. Om de telefoon te gebruiken, moesten we het eerst aan vader vragen. Kinderen zwegen als de ouderen praatten. Leraars hadden toen nog meer gezag dan hun leerlingen, en spijbelen werd bestraft in plaats van aangemoedigd. Vandaag worden Vitabishummeltjes van zeven van de spijbelstraat geplukt om voor een microfoon in een kijkkast de psalmen van de klimaatkerk na te neuriën, nu nog de proefbuisbaby’s. We leerden dat er warme en koude periodes op onze blauwe planeet waren, en we moesten de wet van Archimedes onder de knie hebben [...] We dronken melk uit flessen, die gespoeld werden en opnieuw gevuld, en overleefden de bacteriën. Onze uitsloofmoeders kookten de was en hingen die te drogen aan de wasdraad, van menstruatiedoeken tot babyluiers. Deze generatie vervuilende ouders heeft ervoor gezorgd dat de spijbelaars van deze wereld in pampers opgevoed werden, en van een nooit geziene welvaart kunnen genieten.”

Dedecker schuwt de harde en denigrerende woorden niet. Hij heeft het smalend over ‘wereldverbeteraars’, geitenwollen kringloopmoeders, of verwijst naar de gele hesjes-beweging als gelehesjesproletariaat.

Zijn klaagzang eindigt hij met een boodschap voor de klimaatspijbelaars; dat ze beter hun best moeten doen op school, dat ze voor ingenieur zouden moeten studeren om later iets uit te vinden waardoor de Indiërs en de Chinezen minder zouden uitstoten.

Nota: Enerzijds heeft Jean-Marie wel een punt - en, omdat hij net als ikzelf 'van de oude stempel' is, begrijp ik hem. Anderzijds zou ik niet willen dat - hoe tof het indertijd ook was - de hedendaagse jeugd op eenzelfde manier als wij wordt behandeld. Doch, om Jean-Marie ietwat tegemoet te komen, durf ik schrijven dat vandaag de dag respect meestal ontbreekt, en is mijn vraag: "Waar trekken we de lijn?", zeer goed wetende, dat deze vraag onmogelijk kan worden beantwoord.

Nawoord

Feit is, dat telkenmale die klimaatverdedigers op straat komen, kost dat aan vadertje Staat enorm veel geld. Hetzelfde gekdt voor het verschijnsel 'gele hesjes' en 'rode sjaaltjes'. Vandaag nog las ik daarover dat grote steden, waaronder Parijs, Nantes, Rennes, Rouen, Bordeaux, Toulouse, Dijon hen kotsbeu zijn.

"Al dertien weken lang worden de handelaars en de inwoners van de grote steden en de agglomeraties gegijzeld door relschoppers in de marge van de manifestaties van de ‘gele hesjes’. De impact voor de belastingbetalers en de handelaars loopt in de miljoenen euro’s," luidde het in een communiqué van 'France Urbaine'.

De manifestaties van de gele hesjes leiden volgens hen telkens tot heel wat schade aan publieke plaatsen, wegen, banken, bushokjes en verkeerslichten. Dat er elke week extra politie en brandweer moet ingezet worden, heeft uiteraard ook een kostprijs.

Ook de inkomsten van de handelaars lijden onder het protest. Zo berekende 'Procos', de federatie van de gespecialiseerde handel, dat de omzet in november en december 2018 daalde met respectievelijk 6,8 en 3,9 procent tegenover 2017

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht