ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe hersenen ons soms verplichten domme dingen te doen

Waarom het niet altijd goed is om de boodschappen van ons brein klakkeloos op te volgen…
door Tsenne Kikke - maandag 18 februari 2019 18:56

De hersenen regeren over het menselijke lichaam, en vertalen de indrukken die ze van buitenaf en van binnenuit (emotie-, instinct- en sekscentrum) ontvangen. Toch doet men er er goed aan om er ietwat controle over te krijgen, en dus niet altijd de innerlijke stemmetjes via ons gedrag te beantwoorden. Een voorbeeldje...

Ditmaal gaat het wel niet over een zelfdoding, maar over stoerdoenerij, dronkenschap, of stoned zijn, misschien. We zullen het nooit aan de weet komen, maar daar gaat het nu niet om.

Zo lazen we vandaag dat de 18-jarige Arne Decock zaterdagnacht gestorven is nadat hij op een elektriciteitspaal naast een spoorweg kroop, en daarbij de bovenleiding raakte. Hij kreeg 3.000 volt door zijn lichaam, en was dus op slag dood. De tiener zou van een bepaalde bekendheid hebben genoten. Drie jaar geleden, bijvoorbeeld, speelde hij de hoofdrol in de Ketnetmusical ‘Kadanza T2gether’

Wat er gebeurde...

Rond 3 uur ’s nachts was hij samen met een vriendin vertrokken op een verjaardagsfeestje van een vriend. De twee fietsten over het fietspad naast de spoorlijn Puurs-Boom-Antwerpen weer naar huis, in Aartselaar. Tot Arne plots van zijn fiets sprong, en de berm in liep. Vijf meter door het gras, tot aan de sporenbundel. Ook wat hij daarbij zei, weten we niet.

Zijn vriendin bleef op het fietspad staan, en zag hoe Arne in een elektriciteitspaal klom, helemaal tot boven. Daar maakte hij met een voorwerp contact met de bovenleiding; een leiding, waar 3.000 volt spanning op staat. Hij werd geëlektrocuteerd, en plofde naar beneden.

Een koppel, dat naast de spoorlijn woont, kon het ongeval tot in hun slaapkamer horen. “We hoorden plots een knal, gevolgd door een blauwe flits," zei Walter Verheyen. “Meteen daarna volgde een schreeuw en het gekrijs van een vrouw. Even later zijn de hulpdiensten massaal gearriveerd. Toen ik buiten ging kijken, zag ik hoe agenten de spoorwegberm aan het doorzoeken waren.”

Wat Arne zaterdagnacht bezielde, is niet duidelijk. Volgens het parket zijn er alleszins geen aanwijzingen van zelfdoding of kwaad opzet.

Spoorwegbeheerder Infrabel betreurde wat er is gebeurd, maar wil het ongeval ook aangrijpen om op te roepen tot het respecteren van de veiligheid. “Spoorwegterreinen zijn verboden terrein, en bovenleidingspalen zijn dat zeker," zei woordvoerder Frédéric Petit. “Die palen nog beter beveiligen is onmogelijk. Ons land telt goed 6.500 kilometer aan hoofdspoor en daarvan is zowat 90 procent geëlektrificeerd. Daar kunnen we onmogelijk overal hekken rond zetten.”

Bij Ketnet werd er ook verslagen gereageerd. De zender werd in december nog geconfronteerd met het overlijden van de 26-jarige Désirée Viola, bekend als Roos in de Studio 100-reeks ‘Prinsessia’. Zij pleegde zelfmoord..

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht