ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier ZelfKennis: over het Onzevader, oftewel het Paternoster

Miljoenen mensen spreken het Onzevader uit en geen één van begrijpt de woorden.
door Tsenne Kikke - woensdag 13 februari 2019 22:57

Volgens mij is het 'Onzevader', of 'Paternoster', tezamen met de 'Wees Gegroet', het 'Ave Maria', twee gebeden die door de diverse christelijke en katholieke gemeenschappen, evenals door de afgeleide en afgescheurde godsdiensten, het meest gepreveld, hardop uitgesproken of bezongen worden.

Maar, heb je énig idee hoeveel van die miljoenen, of meer dan een miljard mensen, er één woord van verstaan? Mijn gok: ik denk een honderdtal, misschien? Oké, misschien is het getal ietwat té hoog gegrepen, gewoonweg omdat ik het niet 'weet'. Maar meer? In ieder geval niet, gegarandeerd. Waarom?...

Het antwoord werd al honderd jaar geleden door Gurdjieff gegeven, en kwam erop neer dat geen mens weet hoe te bidden.

Hij had het dus over de gewone sterveling, die met zijn gewone dagdagelijks 'bewustzijn', zijn 'papegaaientaal', en 'geleende kennis' - bijvoorbeeld - niet beseft waarom hij aan zijn zogenaamde 'Vader die in de Hemelen is', op het einde van het gebed de smeekbede uitspreekt:: "... en leid ons niet in bekoring, maar verlos ons van het kwade"..

In wezen vraagt de biddende persoon dus aan zijn Eigen Vader (1) 'om hem niet meer te bekoren' - (2) en om hem 'van het Kwade te verlossen'; dit, terwijl diezelfde Vader de zogenaamde Duivel heeft geschapen teneinde ons te verleiden. :-)

Ik haal dit thema opnieuw aan omdat ik deze week in de rubriek Eclecticus het Onze Vader aan het herbewerken ben geweest.

Maar, losstaand van dit alles, is het misschien de moeite waard om - indien je nu nog over de nodige energie en tijd beschikt - over de inhoud van de gehele Onze Vader-tekst eventjes - al was het maar voor één keer - met een open geest na-te-denken. Of, is dat teveel gevraagd? :-)

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht