ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

België, het Land van de Stakers, staakt…

Morgen kan je beter thuis blijven…
door Tsenne Kikke - dinsdag 12 februari 2019 18:32

België gaat al vanaf vanavond 22 uur voor de zoveelste maal helemaal plat door een nationale staking. Het wordt een staking van ongeziene proporties, zo kondigden de vakbonden aan. Niet alleen de privé, maar ook het hele openbare leven zal tot stilstand komen. Een overzicht van alle plaatsen en diensten die plat gaan - en, wat je eventueel kan doen als de staking ook jou treft.

De openbare omroep

Hoeveel personeelsleden van de VRT er zullen staken, is nog niet duidelijk, maar de stakingsbereidheid is groot, klinkt het bij de vakbonden. Al zullen de kijkers daar weinig van merken, benadrukt Hans Van Goethem, woordvoerder van de openbare omroep: “Daar gaan we vanuit, omdat de programma’s en producties doorgaan zoals gepland.”

Bpost

De kans bestaat dat er in sommige brievenbussen wel post zal belanden, in andere niet. De nationale stakingsdag zal voor bpost wellicht per gemeente verschillen. “Ook voor de levering van pakjes kan er hinder zijn”, zegt woordvoerder Barbara Van Speybroeck. “Onze distributiecentra liggen op industriële terreinen. Als andere bedrijven de toegangswegen afsluiten, kunnen we er zelf ook niet bij.”

Onderwijs

Op een dagje vrijaf hoeven leerlingen niet te rekenen, want op de scholen waar veel leerkrachten staken, worden vervanglessen georganiseerd, of is er opvang voorzien. De koepels hebben er weliswaar geen zicht op hoe groot de hinder in het onderwijs precies wordt:  “Heel wat scholen zullen dat vandaag (dinsdag) pas zelf weten”, zeggen de woordvoerders van zowel het katholiek, het gemeentelijk en het gemeenschapsonderwijs.

“In grotere steden ziet het er wel naar uit dat een aantal scholen gesloten zullen zijn, maar hoe dan ook is toezicht voor leerlingen voorzien. Bij grotere schoolbesturen kan ook opvang voorzien worden in een andere vestigingsplaats. We verwachten weinig problemen”, zegt Anne Berckmoes van het OVSG. “Elke school doet het nodige om de ouders te verwittigen wat er gebeurt indien bepaalde lessen niet doorgaan.”

Supermarkten

Mogelijk staan klanten die hun dagelijkse inkopen willen doen hier en daar voor een gesloten schuifdeur. Delhaize verwacht mogelijk hinder bij hun 130 eigen winkels. “Maar onze 650 zelfstandige Proxy-, AD-, en Shop’n Go-filialen zijn sowieso wél open”, zegt Roel Dekelver van Delhaize.

Carrefour verwacht weinig problemen. “Het personeel van onze hypermarkten kreeg net nog een loonsverhoging van 2 procent, we zouden het betreuren mocht er gestaakt worden, ook al begrijpen we het”, zegt Baptiste Van Outryve van Carrefour.

De supermarkten doen er alvast alles aan om hun filialen voldoende bevoorraad te krijgen. “We proberen zoveel mogelijk te anticiperen. Producten met een langere houdbaarheidsdatum bijvoorbeeld werden zelfs al dit weekend geleverd.”

Ook Albert Heijn heeft nog geen concreet zicht op hoe groot de stakingsbereidheid wordt in hun winkels.

Overheidsdiensten

Op de administratieve diensten van de overheid zal de staking goed opgevolgd worden”, weet Tony Six van het ACOD. “Zeker in Brussel. Er zal dus een verminderde dienstverlening zijn. Ook justitie, de gesloten centra en de gevangenissen doen mee. Dat betekent dat de politie zal moeten inspringen in de gevangenissen waar dat nodig is.”

Luchthavens

De vakbonden van Skeyes, de luchtverkeersleider in ons land, leggen vanaf vanavond 24 uur lang het werk neer. Het vliegverkeer zal hierdoor zwaar verstoord zijn.

Zoals reeds bekend zal er morgen geen enkel vliegtuig van Brussels Airlines opstijgen of landen op Brussels Airport. Alle 222 geplande vluchten worden geschrapt. Passagiers die de terugbetaling van hun tickets willen aanvragen, kunnen terecht op www.brusselsairlines.com/refund.

TUI fly zal haar vluchten omleiden via Rijsel, Parijs, Maastricht, Eindhoven en Amsterdam. Reizigers zullen met bussen van en naar de alternatieve luchthavens worden gebracht. Ook Neckermann/Thomas Cook brengt klanten rond naar de omliggende luchthavens.

“Momenteel zijn 317 van de 569 geplande vluchten geannuleerd, of 55 procent van alle vluchten”, zo werd vernomen bij luchthavenwoordvoerster Anke Fransen. Zesentwintig luchtvaartmaatschappijen hebben al vluchten van of naar de luchthaven van Zaventem gecanceld. Het aantal geschrapte vluchten kan nog toenemen, en het blijft afwachten in welke mate de luchtverkeersleiders van skeyes aan de nationale staking deelnemen. Voor de vluchten die zouden plaatsvinden, blijft de aanbeveling om ruim op tijd te vertrekken en indien mogelijk alleen met handbagage te reizen.

De luchthaven van Charleroi zal woensdag helemaal gesloten blijven. Reizigers krijgen het advies om rechtstreeks contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij.

Het Belgische luchtruim gaat niet helemaal dicht, overvliegend luchtverkeer kan wel over ons land heen. Dat vliegverkeer wordt geregeld door Eurocontrol.

Openbaar vervoer

De 24-urenstaking bij het spoor gaat in op dinsdag om 22 uur. De NMBS kiest voor een minimale dienstverlening, waarbij gemiddeld de helft van de treinen zal rijden. De NMBS focust vooral op de ochtend- en avondspits. Dan zal het merendeel van de IC-treinen rijden. “Zoals bijvoorbeeld de grote lijnen richting Brussel”, zegt woordvoerder Bart Crols. Pendelaars kunnen de alternatieve dienstregeling nu al opzoeken op de NMBS-routeplanner, via de app of de website.

De Lijn verwacht grote hinder en zet daarom werkwillige chauffeurs in op de belangrijkste verbindingen. Reizigers kunnen vanaf dinsdagavond terecht op verstoring.delijn.be voor updates over de staking.

De Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB vraagt haar reizigers om een alternatief te voorzien.

Wie met de Eurostar naar Frankrijk wil sporen, moet zijn plannen herbekijken. De rest van de internationale treinen rijden wel zo goed als normaal.

Gemeentelijke diensten

Heel wat gemeentelijke diensten blijven tijdens de nationale stakingsdag dicht. In sommige steden en gemeenten gaat het containerpark dicht. Van afvalintercommunale IVIO, bijvoorbeeld, gaan maar vier van de elf recyclageparken open. Ook de afvalophaling verschilt van gemeente tot gemeente.

Sommige kinderopvangen blijven dicht. Dat is onder meer het geval in Puurs, Mechelen of Oostende, waar ook het gemeentelijk zwembad in de namiddag dicht blijft.
 
Hoofdreden

Aanleiding voor de nationale staking is het mislukken van het loonoverleg voor dit en volgend jaar. De vakbonden vinden de 0,8 procent waar de lonen in de periode 2019-2020 mee mogen stijgen bovenop de index onvoldoende. De werkgevers wijzen naar de loonwet, die zegt dat die maximale marge niet mag worden overschreden.

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht