ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Bankoverval in Antwerpen: dieven gebruikten riolering en groeven tunnels

Sommige mensen maken van hun aangeboren geaardheid een beroep…
door Tsenne Kikke - zaterdag 9 februari 2019 16:40

Stelen mag niet, dat is een feit. Maar, indien dingen, die je normaliter in een bioscoop op het witte scherm te zien krijgt - zoals de 'Ocean Eleven'-reeks bijvoorbeeld - ook in het dagdagelijkse leven geschiedt, mag het weleens een klein beetje aandacht verkrijgen, vind ik. Oké, het heeft niets met 'spiritualiteit' te maken, maar het gaat wel over 'dood'gewone menstypen, die dingen van mensen afnemen, waarvoor deze laatste misschien hun gehele leven hebben gewerkt.

In Antwerpen is er namelijk vorig weekend een vestiging van de BNP Paribas Fortis aan de Belgiëlei beroofd. De bankrovers kwamen via twee tunnels in de kluizenzaal van de bank terecht

Vanuit een huis in de Antwerpse Nerviërsstraat groeven de dieven een tunnel van iets van een 4 meter lang naar een riolering. Door die rioolbuis kropen ze dan ondergronds 300 meter verder, totdat ze bijna aan de gevel van de bank arriveerden, waar ze dan opnieuw een tunnel van ongeveer 4 meter lang groeven; ditmaal richting bank.

In de kluizenzaal stelde men vast dat ze een gat in de vloer hadden gemaakt, net groot genoeg om er een persoon door te laten. Niet alle, maar een aantal kluisjes werden opengebroken, een 20 à 30-tal naar het schijnt. Wel moesten ze met hun activiteiten plotseling stoppen omdat er een alarm afging.

De kluizenkamer, waar naar verluidt honderden kluizen zijn, bleef een tijdlang verzegeld. Tot grote frustratie van de eigenaars wist geen één van hen wie ja dan neen bestolen was. Waarom?...

"Bij brand, diefstal of waterschade moet de bank alle kluizen eerst verzegelen. Daarna moeten alle klanten een verklaring op eer laten opmaken, waarin ze doorgeven wat allemaal in hun kluizen zat. Daar heeft de bank namelijk zelf geen zicht op. Pas dan mogen klanten, die daadwerkelijk getroffen zijn, op de hoogte worden gesteld. Anders kan de verzekering eenvoudigweg niet tussenbeide komen," zei Isabelle Marchand, woordvoerdster van Febelfin, de koepel van de Belgische banken.

Hoe ingenieus het ook lijkt om een bank te kraken via een ondergrondse tunnel, het plan van de inbrekers was allesbehalve veilig. "Ik weet niet hoe ze hier levend uitgekomen zijn," zei Els Liekens, ingenieur bij waterzuiveringsmaatschappij Aquafin.

Zo hebben de inbrekers eerst een tunnel gegraven vanuit een kelder van een appartementsgebouw in de Nerviërsstraat. Daar schuilde ook meteen het eerste gevaar. "Graafwerken brengen altijd een risico met zich mee," aldus Liekens. "Een tunnel graven, kan een grondverzakking veroorzaken. Zeker zonder de nodige veiligheidsmaatregelen."

Gevaarlijke gassen

Vervolgens hebben de inbrekers een gat moeten slaan in de wand van de riolering om de buizen in te gaan. Eens in de riool, moesten ze zo’n 300 meter ver om ter hoogte van de bank hun tweede tunnel te graven. "De riolering in Antwerpen kan variëren van zeer groot tot zeer klein, maar in de Belgiëlei liggen er buizen die tot 1,30 meter hoog en tot 80 centimeter breed zijn," legde ze uit. "Daar kan dus wel een mens door, maar niet zonder hindernissen - want, in de rioleringen zijn er vaak nog vernauwingen of obstakels."

Niet alleen de leidingen zelf maakten de tocht riskant, ook de zeer hoge concentraties van afvalstoffen in de riolering zijn gevaarlijk. Levensgevaarlijk zelfs. "Na enkele seconden in die omgeving worden de gassen geurloos. Een te hoge concentratie kun je dus niet eens ruiken. Daarom worden de inspecties alleen uitgevoerd door professionele teams die voortdurend gasdetecties doen. Ook is er steeds bovengronds een team stand-by om interventies te doen, wanneer nodig. Wie te lang beneden blijft in de gassen, kan buiten bewustzijn geraken."

Dat het zondagmiddag geen pijpenstelen regende in Antwerpen, kwam de inbrekers goed uit. Want ook dat kon voor problemen zorgen. "Regen komt via de daken en straten in de riolering terecht en zeker in stedelijke gebieden gebeurt dat erg snel," klonk het bij Aquafin. "Als het veel regent, kan er een serieus debiet ontstaan in de riolering. Iemand die daar niet op voorbereid is wordt meegesleurd."

De huisbaas van het kelderappartement van waaruit tunnel werd gegraven, zei: “Ze zagen er heel netjes uit. Het waren chique mannen. Ze waren duidelijk Joods. Ze deden zich ook voor als joden en huurden de woning ook onder een Joodse naam. Ze zagen er heel netjes uit, niet meteen het type dat tunnels graaft naar riolen.”

Volgens hem hadden de mannen de eerste maand huur in december betaald. “Dat was via een buitenlandse rekening. In januari hebben ze niet meer betaald. Ik heb dus één uittreksel van betaling."

- Straatkant van kelderappartement in de Nerviërsstraat -

Arrestaties

De kans is groot dat deze zaak anders zal aflopen dan in een film - want, ondertussen zijn er al drie verdachten gearresteerd.

Maandag werd de 27-jarige Belg van Georgische afkomst, Koba M. genaamd, als eerste verdachte opgepakt. Hij zou het gereedschap, waaronder een speciale slijpschijf, hebben geleverd dat nodig was voor de kraak. Via een afgeluisterd telefoongesprek had Koba M. geklaagd over het feit dat hij die in Nederland moest gaan aankopen. De bankrovers hadden die zeldzame slijpschijf in hun haast laten liggen, wat de speurders op het spoor van die Koba M. zette. Bovendien hebben de speurders bewijzen gevonden dat de bende medische zuurstofflessen had aangekocht, om veilig door de tunnel te kunnen kruipen.

Giorgi K., de tweede verdachte, werkt voor hetzelfde transportbedrijf waar Koba M. ooit voor gewerkt zou hebben. Hij werd door de speurders uit zijn bestelwagen geplukt. Die hebben sterke aanwijzingen dat hij in het appartement in de Nerviërsstraat is geweest. Beide mannen zouden ook jeugdvrienden zijn.

De derde man, die werd gearresteerd, is Kachaber M., de 45-jarige vader van Koba M.

Een beetje roddelpraat over Kachaber en Koba ...  

In hun omgeving is te horen dat vader en zoon een moeilijke relatie hadden. “Laat ze één minuut telefoneren en ze hebben een jaar ruzie”, klonk het. Vast staat wel dat Koba en Kachaber samen een bedrijfje hebben gehad dat in groothandel van textiel deed. Het opstartgeld voor die bvba werd gestort bij de BNP Paribas Fortis op de Belgiëlei. Ze waren er dus zeker klant, maar het is niet zeker of ze er ook een kluis hadden. Ook opvallend is dat de vader geheel toevallig vlakbij de geviseerde bank woont...

Vorige tunnelkraak nooit opgelost

Op 25/11/1999 werd een bijna-identieke kraak gepleegd op de Generale Bank op de Bergensesteenweg in Anderlecht. De overvallers hadden toen een leegstaand hoekhuis gehuurd, zogezegd om te renoveren. Niemand vond het vreemd dat de mannen wekenlang met drilboren, balken en bouwpuin rondzeulden. Zij groeven een tunnel van wel 30 meter lang tot aan de achterkant van de kluizenzaal van Generale Bank. Het alarm van Generale Bank ging enkele keren af, maar de bank vond dat evenmin verdacht - want, onder de Bergensesteenweg werden toen volop nieuwe metrotunnels geboord. Om die reden vond aanvankelijk niemand het abnormaal dat het seismografische alarm zo vaak was afgegaan.

De daders moeten er meerdere weken aan gewerkt hebben en handelden met kennis van zaken. De tunnel was vakkundig gestut om instortingen te voorkomen en kwam uit achter de koffermuur, zodat de daders ’s nachts de kluisjes langs de achterkant konden openbreken. Ze haalden een deel ervan leeg, maar geraakten niet tot in de grote kluis. De buit bestond uit goud, juwelen en waardepapieren.

Naar het schijnt werden ze niet echt beloond voor hun harde labeur: drie van de vijf opengebroken koffertjes waren leeg. Eén keer maakten de daders een afspraak om gestolen kasbons te wisselen bij een Nederlandse bank. De speurders lagen in een hinderlaag, maar de bankrovers daagden niet op.

Drie maanden graven voor 52 miljoen euro buit

Ook dat leek op een script voor een gangsterfilm, maar voor de directie van de Braziliaanse Central Bank was het bittere ernst. In 2005 gingen bankovervallers met 52 miljoen euro aan de haal uit hun hoofdzetel in Fortaleza. De dieven bereikten de kluis van de bank via een tunnel van meer dan 80 meter lang. "Hieraan hebben ze zeker drie maanden werk gehad," zei politiewoordvoerder Francisco Queiroga. "Ongelooflijk dat ze dat ongemerkt konden doen in een stad met drie miljoen inwoners."

Het plan stak meesterlijk in elkaar. De daders huurden een huis van waaruit ze de graafwerkzaamheden begonnen. "Als dekmantel hadden ze een tuiniersbedrijf opgericht," zei Queiroga. "Zo stelde niemand zich vragen bij de hopen aarde in de tuin. Buren vertelden dat er meer dan tien man aan het werk was. Maar omdat het bedrijf zogezegd handelde in turf, rook niemand onraad. Ook toen er voor de zoveelste keer een vrachtwagen vol aarde wegreed, vermoedde niemand dat onder hun huis een tunnel richting bank werd gegraven."

Je moet het maar aandurven en aankunnen, hé!

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht