ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ontcijfer de raadselachtige inscriptie op het zwaard

Al jarenlang doet men zijn uiterste beste om een inscriptie te vertalen…
door Tsenne Kikke - maandag 7 januari 2019 18:39

Het Britse museum zoekt nog altijd de hulp van het publiek om een middeleeuws raadsel te kraken. Het gaat om een dertiende-eeuws dubbelzijdig zwaard waarop een raadselachtige inscriptie staat.

Met gouddraad ingelegd staat op één kant van het wapen '+NDXOXCHWDRGHDXORVI+'.

De inscriptie heeft mogelijk een religieuze betekenis, maar omdat het niet duidelijk is welke taal men heeft gebruikt, zijn wetenschappers er nog altijd niet in geslaagd de code te kraken. Daarom doet het museum een blijvend beroep op het publiek, hoogstwaarschijnlijk goed wetende, dat geen mens het ooit zal kunnen oplossen..

Het zwaard weegt 1,2 kg, 96,4 cm lang, en werd in juli 1825 gevonden in de rivier Witham in Lincolnshire, en is vermoedelijk van Duitse makelij. De kans is dus groot dat iets met de Duitse taal te maken heeft.

Zo kwam iemand op het idee dat 'CHWDR' naar het Duitse 'Schwert', dat 'zwaard' betekent, zou kunnen verwijzen. Dat de spelling verkeerd is, zou voor de eigenaar ervan geen probleem zijn geweest, gewoonweg omdat de meesten uit die tijd toch niet konden lezen of schrijven. Of,  'Schwert' kon in het Oud-Duits als  'Schwerd' zijn geschreven geweest.

Anderen waren de mening toegedaan dat het iets met religie te maken had, zoals 'ND' kan staan voor ‘nostrum dominus’ - 'onze heer' - of, Nomine Domini (in naam van de heer). Hier wordt er dus naar het Latijn verwezen, maar dan stootte men op de letter 'W', die er niet in voorkomt.

Nog iets: bekijk de tweede letter 'R' en vergelijk die met de eerste, om tot de vaststelling te komen dat die eerste geen 'R' is.

Ook staat de 'X' misschien symbool voor de naam van Christus. Of, voor een spatie, of het maken van een kruisteken? Dus, indien men de 'X' weglaat, blijft 'ND O CHWDRGHD ORVI' over - en zeggen sommigen: die 'W' moet eigenlijk een 'M' zijn. En ja: als je die 'W' goed bekijkt, is het wel degelijk een omgedraaide 'M' - of, misschien is het een dubbele 'V' - 'VV' dus - om de 'W', die in het Latijn ontbreekt, voor te stellen.

Maar de 'W' kan dan ook voor de naam 'William' staan, en kan de uitslag van het cryptogram het volgende zijn:

+ (in) NOMINE DOMINI CHRISTI OMNIPOTENTIS – CHRISTUS CUSTODIAT HONOREM WILLELMI, DOMINO REGI GRATIAS HABENTIS – DOMINUS CHRISTUS, OMNIPOTENS REDEMPTOR, VINCIT (et) IMPERAT +

En, als je een betere oplossing hebt, laat het ons weten, hé!

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, weldra kan je je ook als eclecticus inschrijven!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht