ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Bloemen hebben geen oren nodig om geluiden gewaar te worden

Het aanmaken van nectar kost zeer veel energie.
door Tsenne Kikke - woensdag 23 januari 2019 16:03

Teunisbloemen worden geluiden gewaar die bijen voortbrengen wanneer ze dichterbij komen en maken dan snel hun nectar zoeter. Onderzoekers van de universiteit van Tel-Aviv verzamelden nectar van bloemen vóór en nadat ze deze blootstelden aan een scala aan geluiden, waaronder opnamen van bijen en synthetische ruis.

De suikerconcentratie in de nectar steeg gemiddeld met 20 procent binnen drie minuten nadat de bloemen waren blootgesteld aan de bijengeluiden, of aan een kunstmatig geluid van een vergelijkbare frequentie. Bij bloemen die geen geluid te horen hadden gekregen, of geluiden van hogere frequentie, trad geen verandering op in het suikergehalte.

Bijen zijn erg gevoelig voor verschillen in suikerconcentratie; ze geven de voorkeur aan nectar met meer calorieën. Het aanbieden van een betere beloning kan op twee manieren voordelig zijn voor de plant. Bezoekjes van bestuivers kunnen er langer door duren, en de bestuivers bezoeken mogelijk ook meer bloemen van dezelfde soort.

Verspilde energie

Door het suikerniveau pas te verhogen als bestuivers in aantocht zijn, wordt het voor een plant makkelijker om op de lange termijn energie te besparen. Ook vermindert dit het risico dat de nectar verpest wordt door microben, of wordt gestolen door mieren. "Nectar kan veel energie kosten. Het suikerniveau constant hoog houden zou dus verspilling zijn," zei Lilach Hadany, een van de onderzoekers.

Sommige bloemen kunnen hun stuifmeel alleen op een efficiënte manier afgeven als bijen ze laten vibreren op een specifieke frequentie. Deze techniek heet zoembestuiving.

Hoe de planten het geluid van bijen oppikken, is niet bekend. Wel ontdekten de onderzoekers met behulp van gevoelige laserinstrumenten dus dat teunisbloemen vibreren als er opnamen van bijengeluiden voor hen werden afgespeeld.

Hadany meent dat bloemen geluidsdruk ontvangen op een vergelijkbare manier als oren. Bloemen, waarvan blaadjes geplukt werden, vibreerden daarna minder tijdens het afspelen van geluidsfragmenten. Dat duidt erop dat blaadjes mogelijk een rol spelen in het ontvangen of versterken van geluiden van bestuivers; evenals reageren op antropogene geluiden, zijnde: geluiden, die door de mens werden voortgebracht.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat sommige planten de trillingen konden horen van rupsen die hun blaadjes aan het opeten waren, en daarop reageerden met stoffen die de boosdoeners moesten verjagen.
 
"Dit is een verzorgd en weldoordacht onderzoek, dat bijdraagt aan het groeiende bewijs dat planten geluiden kunnen bespeuren in hun omgeving, en er ook op kunnen reageren," zei Monica Gagliano van de universiteit van Sydney, Australië.

Het onderzoek is gepubliceerd in Biorxiv.

Bron: New Scientist

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht