ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Vulkaan Anak Krakatau is grotendeels verdwenen

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
zondag 30 december 2018 17:05

De vulkaan Anak Krakatau, of kind van Krakatau, vormde zich in 1927 onder de zeespiegel uit de restanten van de eruptie uit 1883. In 1929 rees de vulkaan uit de zee op en steeg tot 338 meter boven zeeniveau. Maar nu heeft die vulkaan twee derde van zijn hoogte en tot driekwart aan volume verloren na de eruptie van vorige week, die een 30 meter hoge tsunami veroorzaakte.

De natuurramp kostte het leven aan minstens 431 mensen en maakte 7.200 gewonden. Er zijn verder nog steeds vijftien vermisten.

Door de uitbarsting bleef er maar een kwart van het eiland over en daalde de hoogte van de vulkaan van 338 meter naar 110 meter, of: een reductie van 228 meter. Ook zou de vulkaan tussen 150 en 180 miljoen kubieke meter aan omvang verloren hebben, en bedraagt het volume nu nog 40 tot 70 miljoen kubieke meter. Een deel van de krater stortte in zee. Die massa lava, gesteente en as veroorzaakte op 22 december een tsunami, die 24 minuten later de kust bereikte.

Er ging geen tsunamialarm af, omdat de bestaande apparatuur niet in staat was de signalen te meten. Er was namelijk geen aardbeving, noch sprake van een terugtrekkende zee. Daardoor werden de strandgangers verrast door het opkomende water.

Eén week na de reeks uitbarstingen staat de balans op 431 doden, 7.200 gewonden en 15 vermisten. Volgens het agentschap voor nationale rampen werden na het natuurfenomeen in vijf districten 46.646 mensen geëvacueerd.

Bron: Knack

Hieronder: spectaculaire beelden uit november, waarbij mensen met een middeleeuwse denken misschien de vraag konden stellen: "Wat moeten we doen om de goden van de Krakatau vulkaan gunstiger te stemmen?". In elk geval: stel je maar eens voor dat je als 'nieuws-gierige' toerist tijdens zo'n onverwachte uitbarsting op de flank van die vulkaan bevond...

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere sponsors - vooral, omdat 2019 voor de deur staat. Niet enkel en alleen om de zware kosten te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht