ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Vrouw gewond nadat ze brandende frietketel probeert te blussen met water

Een gewaarschuwde man of vrouw is er twee waard…
door Tsenne Kikke - dinsdag 25 december 2018 17:22

Kort na de middag stond de vrouw des huizes te koken. Toen de frietketel in brand vloog, probeerde ze het vuur te doven door water over de ketel te gooien. Dat zorgde meteen voor een steekvlam.De brandweer kwam ter plaatse en het vuur was snel onder controle. De schade in het appartement bleef beperkt tot de keuken. De dame werd wel afgevoerd met brandwonden en verschroeide haren. Haar verwondingen zouden al bij al meevallen.

De brandweer riep op om het veilig te houden tijdens de feestdagen. Het is algemeen geweten dat je een brandende friteuse niet met water mag blussen, maar toch gebeuren er jaarlijks nog geregeld ongevallen mee. Hierna volgen nogmaals de dingen die je zou moeten weten...

Als frituurvet te warm wordt, ontbrandt het. Vaak gebeurt dat omdat de thermostaat van de frietketel stuk is. Daarom is het goed dat je er altijd blijft bij staan! Je weet maar nooit, hé!

Frituurolie ontbrandt in principe bij 225 graden, maar bij oude olie is dat al iets vroeger. Het is echter niet de volledige inhoud van de frietketel die in brand vliegt, maar enkel het bovenste laagje vet dat in contact komt met de buitenlucht. Vuur heeft immers zuurstof nodig.

Wanneer er tijdens de bluspoging water in de ketel komt, zakt dat water meteen naar de bodem van de frietketel, omdat het zwaarder is dan olie. Daar wordt het water door de plotselinge hitte meteen omgezet naar stoom. Stoom heeft echter een véél groter volume dan vloeibaar water: één liter water zorgt voor ongeveer 1700 liter stoom. Zelfs een klein glas water zorgt dus al voor een enorm volume aan stoom.

Door die plotse uitzetting zorgt de stoom onderin de ketel ervoor dat het frituurvet de lucht in vliegt. Niet alleen is de olie op zich al verschroeiend heet; doordat er nu veel meer vetdeeltjes in aanraking komen met zuurstof, zullen ook zij ontbranden. Daardoor ontstaat een steekvlam. Met wat pech slaat de vlam ook nog eens in de dampkap, met mogelijk catastrofale gevolgen van dien.

De correcte manier om een frietketel te blussen is om hem uit het stopcontact te trekken, en er op een rustige manier een vochtige doek, een metalen deksel, of een branddeken over te leggen. De vlammen krijgen dan geen zuurstof meer, en gaan uit.

Er zullen de komende dagen nog veel frietjes en kroketten gebakken worden, dus een gewaarschuwd man/vrouw is er twee waard, nietwaar?

Bron: GVA

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere sponsors - vooral, omdat 2019 voor de deur staat. Niet enkel en alleen om de zware kosten te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht