ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Mettertijd kan jeuk misschien met licht verlicht worden

Bij muizen schijnt het al te werken. Nu nog afwachten hoe de mens erop reageert.
door Tsenne Kikke - woensdag 26 december 2018 18:38

Jeuk is één van de meeste vervelende gewaarwordingen, vooral chronische jeuk. Mensen met huidaandoeningen, zoals eczeem, hebben daar veel last van. Krabben biedt tijdelijk verlichting, maar het beschadigt de huid waardoor de dingen erger worden, omdat het de huid beschadigt, ontstekingen kan veroorzaken, en nog meer jeuk kan teweeg brengen.

Maar, door de jeuk weg te nemen, geeft men aan de huid de kans om zichzelf te herstellen, waardoor op de lange termijn de klachten van de aandoening zelfs kunnen verminderen. Linda Nocchi, Paul Heppenstall en collega's van het EMBL (European Molecular Biology Laboratory) in Rome hebben nu een manier gevonden om bij muizen jeuk met behulp van licht een halte toe te roepen.

De onderzochte muizen hadden atopische eczeem, of de zeldzame, genetische cutane amyloidosis, waarvoor er voor deze laatste momenteel nog atijd geen geneesmiddel bestaat. Beide zijn huidaandoeningen die gepaard gaan met veel jeuk. Vóór de behandelingen krabden de muizen zichzelf daardoor vaak, met een beschadigde huid tot gevolg.

"Een aantal jaar geleden ontdekten we een groep zenuwcellen in de huid die jeuk waarneemt en doorgeeft," zei Paul Heppenstall. "Vervolgens gingen we op zoek naar een chemische stof die zich aan deze cellen bindt, en zo het jeukgevoel kan uitschakelen."

Zo’n sensitieve, chemische stof hebben de onderzoekers ondertussen ontdekt. Het is lichtgevoelig, en kleeft zichzelf enkel en alleen vast aan jeukgevoelige zenuwcellen. Als de onderzoekers deze stof inbrachten, en vervolgens met nabij-infraroodlicht op de huid schenen, dan trokken de zenuwcellen, waar de stof zich aan had gehecht, zich terug. Daardoor verdween de jeuk.

"We weten niet precies waarom de cellen zich terugtrekken, maar het komt waarschijnlijk doordat ze door het licht beschadigd raken," zegt Heppenstall. "We zien vaker dat beschadigde zenuwcellen zich terugtrekken in de huid." De onderzoekers schreven dat de chemische stof enkel aan jeukcellen bindt en de pijn-, trilling- en temperatuurreceptoren ongemoeid laat.

Je kunt muizen natuurlijk niet vragen naar hun jeukervaring, maar na de behandeling krabden de dieren veel minder en zag hun huid er beter uit. Deze positieve nawerking van de behandeling kan maanden voortduren.

De onderzoekers hopen dat ze hun methode in de toekomst niet enkel en alleen bij mensen kunnen toepassen, maar ook bij dieren - zoals bij honden, bijvoorbeeld.

Verrassend genoeg kunnen - zoals je misschien reeds weet - ook psychologische elementen jeuk veroorzaken. Indien men aan een groot publiek tijdens een voorstelling in een zaal op het witte doek bepaalde beelden laat zien, kunnen die aanstekelijk inwerken.  Bij het zien van iemand die zichzelf aan het krabben is, duurde het niet al te lang vooraleer men vaststelde dat veel toeschouwers zich ook begonnen te krabben.

Andere recente studies toonden aan dat tijdens lezingen zowel visuele evenals auditieve stimuli, die iets met jeuk en krabben te maken hadden, een aanmerkelijke toename van een krabbend gedrag in het publiek veroorzaakten.

Hetzelfde geldt voor muizen: bij het zien dat een muis zich begint te krabben, zijn er anderen die het gedrag automatisch opvolgen.

Misschien is het best dat we hier afsluiten, beste lezer, omdat ik me kan voorstellen dat - indien het nog niet is gebeurd - het bij jou al hier en daar ergens een klein beetje begint te kriebelen.

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere sponsors - vooral, omdat 2019 voor de deur staat. Niet enkel en alleen om de zware kosten te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht