ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Insight Marslander is aan zijn twee jaar lange missie begonnen

Het een en ander over de succesvolle landing van InSight op Mars.
door Tsenne Kikke - woensdag 12 december 2018 22:51

Het overgrote deel van de mensheid leeft tussen twee tegenpolen, en is in wezen immuun geworden voor zowel de wonderbaarlijke vormen van vooruitgang die in de diverse wetenschappelijke gebieden worden geboekt, evenals voor de tegenpool, waarin dood en verderf wordt gezaaid.

Toegegeven: het is een zwart-witte beschrijving van de huidige stand van zaken. Een huidige stand, zoals die altijd is geweest, en nog honderdtallen eeuwen zal aanhouden, zolang de mensheid - beginnende bij iedere individuele mens - het niveau van bewustzijn niet verhoogt.

Natuurlijk bestaan er tussen het Zwarte (Involutie/Vernietiging) en het Witte (Evolutie/Opbouw) miljarden tinten van grijs.

Mensen, die zich daarin ergens een plaatsje willen gunnen, hebben het niet gemakkelijk. Zo kunnen ze denken dat ze heel dicht bij het lichtgrijze aanleunen, daar waar ze in realiteit in het donkergrijze deel vertoeven. Toch is het een groot geluk dat ze er niet van bewust zijn. Tenslotte: wat houdt bewust-zijn in? Om daarop een antwoord te kunnen geven, moet men wel het dagdagelijke mechanische denken kunnen ontstijgen. Al was het maar voor een fractie van een seconde.

In elk geval is men nog immer aan de Toekomst aan het werken - want: ooit zal een bepaald deel van de mensheid deze planeet Aarde verlaten om ergens in de ruimte een nieuwe maatschappij op te gaan stichten. Klinkt ScienceFiction-achtig? Misschien..., maar als je goed nadenkt, is die Toekomst onvermijdelijk.

Kijk vanuit de ruimte naar het huidige wereldbeeld, en vermenigvuldig dat met 2, 3, enzovoorts, totdat je het punt bereikt waarop alles vanuit het exponentiële explodeert. Ik bedoel: binnen een paar honderdtal jaar...

De Toekomst wordt voorbereid

Marslander InSight staat ondertussen al met alle drie zijn poten stevig op de rode planeet. Hij heeft de gevreesde 'seven minutes of terror' met vlag en wimpel doorstaan en zelfs een eerste foto verstuurd.

Tot zo’n twee uur voor de landing konden onderzoekers van NASA het pad van InSight nog een klein beetje bijsturen. Daarna stond de lander er alleen voor.

Direct na de landing stuurde InSight een teken van leven dat telescopen op aarde een kleine acht minuten later ontvingen. Ook stuurde hij een foto van zijn landingsplek. Door het vele stof op de camera was daarop nog niet veel te zien, maar dat hij in staat was een foto te maken, gaf hoop dat de apparatuur de landing goed had doorstaan.

Daarnaast ontvingen de NASA-onderzoekers tijdens de landing voortdurend signalen van de CubeSats MarCO A en B. Dat zijn twee satellietjes ter grootte van een rugzak die de lander achterna zijn gevlogen. De signalen bevatten informatie over de snelheid van InSight, zodat de onderzoekers zagen dat de landing geheel volgens plan verliep. Dat was een enorme opsteker, want de CubeSats zijn nog nooit eerder bij een missie gebruikt.

Gedetailleerdere gegevens over de toestand van InSight kwamen later van een ruimtesonde die al jaren rond Mars cirkelt. De Mars Odyssey heeft InSight tijdens en na de landing nauwlettend in de gaten gehouden. Ruim vijf uur na de landing stuurde die het geruststellende nieuws dat InSight zijn zonnepanelen had uitgeklapt en zijn apparatuur aan het opladen was.

Een zevental kritische minuten

Twintig minuten voor de touchdown scheidde de lander zich af van de rest van het ruimteschip en draaide die zijn hitteschild naar de rode planeet. Even later brak de fase aan die NASA-onderzoekers aanduidden als de 'seven minutes of terror'. In die korte tijd had er een heleboel mis kunnen gaan. Waarom? Wel, omdat het een zevental minuten alvorens een radiosignaal van Mars de aarde bereikt, en omgekeerd. In die zeven minuten kon de marslander niet vanuit onze aarde worden bestuurd, en was die enkel en alleen op de automatische piloot afgsteld.

Vooraleer die landing plaatsgreep jakkerde InSight met een slordige 20.000 kilometer per uur de atmosfeer van Mars binnen. Daardoor bereikte de voorkant van de lander een temperatuur boven de 1.500 graden Celsius. Dat is warm genoeg om staal te laten smelten – vandaar het hitteschild, dat voornamelijk bestaat uit gemalen kurk.

De atmosfeer remde de lander af tot zo’n 60100 kilometer per uur. Op 11 kilometer boven de grond – 3 minuten voor de touchdown – gooide InSight een parachute uit, die hem verder vertraagde tot 1.370 kilometer per uur. Tijdens die vertraging werkte op de lander een g-kracht van meer dan 8 g  Goed dat er geen mensen aan boord waren...

Een half minuutje later gooide de lander zijn hitteschild weg, zodat zijn driepotige landingsgestel naar de grond was gericht. 42 seconden voor de landing – op een kilometer hoogte – werd de parachute losgekoppeld en brachten 12 stuwraketten de snelheid terug van 234 kilometer per uur tot een gemoedelijke 8 kilometer per uur, langzaam genoeg voor een zachte landing.

Slaapstand

Hoewel ze dus bange minuten moesten doorstaan, hadden NASA-onderzoekers altijd vertrouwen in een goede afloop. InSight is namelijk sterk genoeg om zelfs tijdens een Martiaanse zandstorm te landen. Het stof, dat op de eerste foto te zien is, zal dus niemand zorgen baren. De voornaamste angst was dat de lander onverhoopt op een steen zou neerkomen. In dat geval zou zijn antenne vermoedelijk niet naar de aarde zijn gericht en hadden we geen eerste levensteken ontvangen. Het lijkt er dus op dat InSight gewoon op een vlak stuk grond is geland.

De eerste dagen zal InSight vooral bezig zijn met het in kaart brengen van zijn omgeving. Op basis daarvan beslissen onderzoekers waar de lander met zijn robotarm zijn meetapparatuur zal uitstallen.

Als landingsplaats is gekozen voor Elysium Planitia, Latijn voor ‘plat paradijs’. Die plek bevindt zich bij de evenaar, zodat InSight altijd voldoende zonlicht ontvangt om zich op te laden. Daarnaast is de landingsplek laaggelegen en, zoals de naam al zegt, zo plat als een dubbeltje, zodat InSight over enkele maanden goed in de grond kan boren. Daarmee zal hij ons voor het eerst een kijkje bieden in het binnenste van de rode planeet.

De metingen, bijvoorbeeld, laten zien uit wat voor materiaal Mars precies is opgebouwd. Mogelijk kan er worden uitgewezen of er vloeibaar water of vulkanische activiteit onder het Marsoppervlak schuilgaat. En, hopelijk verkrijgen we antwoorden op vragen, zoals: hoe groot is de kern? Is die net zoals de aardkern deels vast en deels vloeibaar? We weten dat het binnenste van Mars kouder is dan dat van de aarde, maar hoeveel kouder? Enzovoorts...

Tevens zal het blootleggen van de fundamentele verschillen tussen Mars en de aarde laten zien welke eigenschappen van een planeet cruciaal zijn voor het ontstaan van leven. Mogelijk zijn de tektonische platen die op aarde over elkaar heen schuiven zo’n cruciale voorwaarde. Die verschuiving zorgt er namelijk voor dat belangrijke levensbouwstenen zoals water, methaan en koolstofdioxide naar het oppervlak komen.

Beelden zeggen meer dan woorden...

https://www.youtube.com/v/QIvgLtLL574

Het apparaat - dat ruim een miljard dollar heeft gekost - zal dan ook metersdiep in de bodem van Mars boren om de binnenkant van de planeet te onderzoeken.

InSight begint al binnen enkele weken met zijn eerste metingen aan de twee jaar durende missie, maar de meeste vinden pas plaats in het voorjaar van 2019. De antwoorden op de meest fundamentele vragen zijn dus voorlopig nog niet in zicht.

Bron: New Scientist - Yannick Fritschy

Maar, zoals je in de volgende blog zult lezen, zijn mensen - die in het donkergrijze zijn afgedwaald - er zelfs van overtuigd dat InSight niet op Mars te vinden is, en dat NASA ons dus alsmaar blijft bedotten.

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere sponsors - vooral, omdat 2019 voor de deur staat. Niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht