ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hey, Pontius Pilatus…: is dat jouw ring?

Ring gevonden die van Pontius Pilatus kon zijn geweest.
door Tsenne Kikke - vrijdag 7 december 2018 18:16

Archeologen beweren dat ze een ring hebben ontdekt die van Pontius Pilatus zou kunnen zijn geweest. Je weet wel: de Romeinse prefect die Jezus Christus liet kruisigen. Het gaat om een meer dan 2.000 jaar oude koperen ring die werd gevonden in de buurt van Bethlehem.

De ring werd eigenlijk al in de periode van1968-1969 aangetroffen tijdens archeologische opgravingen van een voormalig paleis in Herodium, gebouwd door koning Herodes, die van 4 tot 74 v.Chr leefde. Het was maar een van honderden sieraden die op de site werden gevonden, werd lang als onbelangrijk beschouwd, en het duurde tot nu vooraleer het degelijk geanalyseerd werd.

Na het grondig schoonmaken van de ring ontdekten de archeologen in Grieks schrift de vermelding 'van Pilatus' naast een afbeelding van een vat waarmee men water met wijn aanvulde. De letters waren bijna volledig vervaagd en werden pas leesbaar op foto’s van een speciale RTI-camera (Reflectance Transformation Imaging photography - Reflecterede beeld transformatie fotografie).

Deze techniek is gebaseerd op het feit dat er van een en hetzelfde voorwerp diverse fotografische beelden wordt gemaakt, maar dan wel vanuit verschillende hoeken. Daarna worden al die beelden door een speciaal computerprogramma geanalysseerd.

Pontius Pilatus was tussen 26 en 36 na Christus de prefect of gouverneur van de Romeinse provincie Judea. Volgens het Nieuwe Testament was hij de man die Jezus Christus liet kruisigen. Volgens de experts gaat het wel degelijk om een ring van Pontius Pilatus zelf. "Ik ken geen andere Pilatus uit die periode en de ring toont toch aan dat het om een hoogstaande persoon ging," zei professor Joodse geschiedenis Danny Schwartz.

Volgens anderen is de ring echter te eenvoudig om van een Romeinse gouverneur geweest te zijn. Volgens hen gaat het om een ring die gedragen werd door zijn personeel om zaken in klei, of brieven en documenten met gesmolten was te verzegelen. Een andere theorie luidt dat Pilatus ook extravagantere gouden sieraden bezat voor officiële ceremonies, maar dat hij de koperen ring gebruikte voor zijn dagelijkse taken.

Enerzijds was 'Pilatus' (Pilato) een uiterst zeldzame naam in die tijd, maar anderzijds is de kans groot dat de echte Pilatus enkel en alleen gouden of zilveren ringen droeg, bezet met een of meerdere edelstenen, en niet - zoals in dit geval - een eenvoudige, metalen ring uit een legering van koper.

Bovendien staat er een kruik op zonder handvat, om water met wijn te vermengen. Afbeeldingen van deze soorten kruiken vindt men terug in Joodse geschriften van 2.000 jaar oud. Anders gezegd, is het meer dan twijfelachtig dat het een keuze was van een Romeinse prefect uit die tijd, die geen Jood was.

Losstaande daarvan is het voor velen belangrijk nieuws - want, het is pas het tweede archeologische stukje mogelijke bewijs dat Pontius Pilatus daadwerkelijk heeft bestaan. In de Bijbel is hij de man die Jezus Christus tot het kruis veroordeelt, maar of de man echt bestaan heeft was altijd onzeker. Als Pilatus echt heeft bestaan, dan wordt het evangelie ‘weer wat geloofwaardiger’, zeiden archeologen.

De archeologische site waar de zegelring werd gevonden, bevindt zich op de heuvel waar koning Herodes ligt begraven. Van de stoffelijke resten van Pilatus werd toen geen spoor gevonden: de ring zat dus niet rond zijn vinger bij zijn overlijden. Hij moet hem ooit zijn kwijtgespeeld. Waarschijnlijk terwijl hij zijn handen in onschuld waste...

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere sponsors - vooral, omdat 2019 voor de deur staat. Niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht