ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Goed nieuws voor al wie in België in 2019 wil stoppen met roken

E-sigaretten zijn dan toch véél minder schadelijk dan gewone sigaretten.
door Tsenne Kikke - zaterdag 29 december 2018 17:53

20 procent van de Belgische bevolking rookt nog. In 2017 waren er nochtans 14.761 mensen, die met behulp van het medicijn Champix met roken trachtten te stoppen. Voor al wie op 1 januari het goede voornemen maakt om hetzelfde te doen, en het dan ook uitvoert, krijgt vanaf februari extra hulp aangereikt van minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Dat zal ze doen door het medicijn vlotter terug te betalen. De pillen verzachten de ontwenningsverschijnselen en onderdrukken de zin in een sigaret. Je kon die pillenkuur al voor een groot deel terugbetaald krijgen, maar de 50 euro voor het starterspakket moest je wel nog zelf ophoesten.

Met die beperkte hoeveelheid kan een stopper zich twee weken redden - en, nagaan of hij de pillen wel goed verdraagt. Want, in extreme gevallen kan de medicatie leiden tot psychologische problemen, of epilepsie.

“Die prijs schrikt sommigen toch af”, zei De Block. “We willen die drempel zoveel mogelijk wegnemen.” Dus zullen stoppende rokers zelf maar 14,80 euro betalen aan de apotheker. En, omdat stoppen met roken vaak niet in één keer lukt – gemiddeld hebben mensen vijf tot zeven pogingen nodig – kan men het binnenkort drie keer terugbetaald krijgen in elke periode van vijf jaar. “De slaagkans neemt per serieuze poging gevoelig toe.”

De 'Stichting tegen Kanker' was in haar nopjes met de beslissing. “Zonder meer een goede zaak," zei tabacoloog Christine Plets. “Al is Champix alleen geen wondermedicijn. Begeleiding en doorzetting zijn even belangrijk. Wie rookt bovenop het medicijn, raakt niet van de sigaret af.”

Op het verlanglijstje van de Stichting staat ook nog een terugbetaling van nicotinevervangers, zoals pleisters en kauwgom. “Zeker voor mensen met een zware verslaving raden we die aan. Alles samen kan een kuur daarvan tot 300 euro kosten. Best een zware dobber voor wie het niet al te breed heeft. Maar in de praktijk is dat moeilijker te regelen. Champix is een erkend medicijn, pleisters en kauwgom niet.”

Bron: Nieuwsblad

En hoe zit het met de e-sigaret?....

Dampen, of vapen, is het gebruiken van een elektronische sigaret, waarbij damp wordt ingeademd. De Britse overheid verdedigde dat vapen als stopmiddel met een opzienbarend experiment waaruit de conclusie werd getrokken dat het véél minder schadelijk is dan gewone sigaretten. Het zou dan ook tragisch zijn als duizenden rokers afgeschrikt worden door valse angsten.

Want, sommige studies focussen op de risico’s van de e-sigaret, zonder de vergelijking te maken met de risico’s van de gewone sigaret. Zo doet de ronde dat vapen een ‘popcornlong’ veroorzaakt – een aandoening, die mensen zwaar doet hoesten en naar adem doet happen, en het gevolg kan zijn van een chemische stof die in e-sigaretten zit. Maar die bewuste stof, diacetyl, is ook rijkelijk aanwezig in een traditionele sigaret. Aan niveaus tot wel 100 keer hoger.

Terwijl het scepticisme rond de elektronische sigaret groeit, blijft de Britse overheid geloven in vapen als middel om mensen te helpen stoppen met roken. “Het is 95 procent veiliger dan tabak roken," klonk het.

Om hun stelling kracht bij te zetten, lanceerde de overheidsdienst 'Public Health England' gisteren een nieuwe campagne. Inclusief onderstaande beelden van een experiment, dat op schokkende wijze aantoont hoeveel kleverige zwarte teer er in de longen van een zware roker opstapelt. Iets wat niet in de e-sigaret te vinden is.

De waarheid vandaag is dat we nog altijd weinig afweten van de effecten van vapen, zeker als het gaat over de effecten op lange termijn. Verschillende wetenschappelijke studies verwezen de e-sigaret al naar de vuilbak als schadelijk en ongezond. Toch zijn de meeste wetenschappers het er naar het schijnt over eens dat er een belangrijke daling is van de risico’s in vergelijking met de gewone sigaret.  
 
“Ik hoop echt dat ons experiment mensen helpt inzien dat de gigantische schade van roken kan vermeden worden met een switch naar een e-sigaret," voegde dokter Lion Shahab van de 'University College London' toe, die het experiment mee voerde. “E-sigaretten, of nicotinevervangers, zoals plakkers en kauwgom zullen de kansen om er met succes mee te kappen een boost geven.”

Het gezondheidsdepartement voert daarmee zeker geen pleidooi voor de e-sigaret. Zo is een toenemend aantal tieners, vooral in de Verenigde Staten, niet aan het traditioneel roken, maar aan het vapen geslagen; Een poort om uiteindelijk te gaan roken...

Bron: Het Laatste Nieuws

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere sponsors - vooral, omdat 2019 voor de deur staat. Niet enkel en alleen om de zware kosten te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht