ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Een Nieuwjaarresolutie Tip…

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
maandag 31 december 2018 18:46

Jij misschien niet, beste lezer, maar wist je dat het grote merendeel van al de anderen aan een bijna ongeneeslijke aandoening lijdt? Een ziekte, waarvoor er geen medicijnen bestaan, en dé reden waarom geen arts die mensen kan helpen.

Jawel: ik had het over de mañana-ziekte. Alles wordt tot morgen uitgesteld, 365 dagen lang, totdat er een leeftijd optreedt waarin men eindelijk beseft dat het een hopelijke zaak is, en men niet langer 'goede voornemens' vooropstelt. Of ze nu laaggeschoold zijn, of gediplomeerd, maakt niets uit. Ken je in jouw familie- en kennissenkring ook enkele van die menstypen? Jouw haarkapper misschien?

Die van mij, bijvoorbeeld; heeft onderstaande reclame een geheel jaar lang op zijn voorruit hangen... en, telkenmale iemand voor dat 'gratis haarknippen' binnenkomt, verwijst hij ernaar..., dag in, dag uit.

Met goede voornemens rondlopen, is alleszins niet voldoende. Mensen, die aan Zelfkennis doen, weten maar al te goed dat er in het lichaam van elke mens voor elke actieve kracht of positieve gedachte onmiddellijk een kracht ontstaat die tegenwerkt. Anders gezegd: hoe sterker die actieve kracht, hoe sterker de tegenwerkende. Of, nog eenvoudiger uitgedrukt: de yang blijft altijd gelijk aan de yin.

Vicieuze cirkel

In elk geval wordt dit door de leer van Gurdjieff aan ons wijsgemaakt. In dit geval: in de betekenis van 'wijzer maken'. Maar ja..., het daadwerkelijke toepassen van die Wijsheid komt met de jaren, zegt men in de volksmond. Ik bedoel: meestal op een leeftijd waarop alles misschien véél te laat is, tenzij men er spoed achter zet, en men er op een ernstige manier aan begint.

De diverse redenen waarom we werken, dromen najagen, carrière willen maken, een partner zoeken, kinderen opvoeden, bezit aanschaffen, rekeningen en zelfgemaakte schulden (af)betalen, een godsdienst wel of niet belijden, sporten, of er de een of andere hobby op nahouden, en zo meer, kennen we maar al te goed. En, het leven beleven zoals het zich aan ons voordoet, is prima, zolang men er maar levenslang ten volle van geniet.

Over hobby's gesproken... De ene houdt van schaken of tennis spelen, de andere verzamelt postzegels, sigarenbandjes, muntstukken, bierglazen, of wat dan ook. Maar, hoe belangrijk ben jij voor jezelf? Heb je dan ook ooit al eens over nagedacht om aan Zelfkennis te doen? Zijnde: het leren kennen van jouw zogenaamde 'Zelf'? Een Zelf, dat natuurlijk niets te maken heeft met jouw kleine ikjes en persoonlijkheden, en dus ook niet met jouw stoffelijk, vergankelijk lichaam.

Probeer eens - ergens in 2019 - erover na te denken, om er dan misschien in één van de daaropvolgende jaren een begin aan te geven.

Zeer veel mensen moeten nu eenmaal de dingen laten rijpen, en onderwijl de resultaten van het reeds eerder gezaaide afwachten, beoordelen - of, ermee leven, vooraleer ze kunnen inzien dat het stilaan hoogtijd wordt om zichzelf nieuwe zaadjes aan te schaffen.

Gurdjieff, bijvoorbeeld, liet ons weten dat de persoon die aan de mañana-ziekte lijdt de meeste ongelukkige mens ter wereld is. Hij zaait niets, en verkrijgt datgene wat hij in het geheel niet verwachtte. Of, hij hoopte op tomaten, en verkreeg enkel en alleen een hoop onkruid. Dit, met als gevolg dat hij al dat onkruid verwenst, niet beseffende dat hij er de oorzaak van was.

Kortom: indien je interesse stelt (1) om vanuit jouw thuis uit aan 'Zelfkennis' te doen, en (2) geen last hebt van uitstelgedrag, is het misschien best om (3) vandaag de dag de eerste stap te nemen op de weg naar jouw Innerlijke Zelf door - via deze link - nu contact op te nemen met DIMschool vzw.

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere sponsors - vooral, omdat 2019 voor de deur staat. Niet enkel en alleen om de zware kosten te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht