ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Roddel: Schatrijke, wereldberoemde spiritueel genezer misbruikte tientallen vrouwen

De Braziliaanse genezer Joao de Deus wordt door tientallenvrouwen aangeklaagd voor ongepaste, seksuele aangelegenheden
door Tsenne Kikke - maandag 17 december 2018 23:54

De 76-jarige Braziliaanse genezer Joao de Deus - 'Johannes van God' in het Nederlands - heet eigenlijk Joao Texeira de Faria, de zesde zoon van een Braziliaanse kleermaker.

Joao was een lui kind. Op zijn zevende ging hij al van school af. Vandaag kan hij nog altijd niet lezen noch schrijven. Maar Joao had andere gaven: hij kon voorspellen. Als kind voorspelde hij dat een storm een naburig dorp zou platleggen. En dat gebeurde ook. Joao wist wat hij moest doen: het land rondtrekken en overal voorspellingen gaan doen.

Maar mensen hadden geen echte nood aan voorspellingen. Kon Joao hen niet anders helpen? Zieken genezen, bijvoorbeeld. Het moest treffen - want, de daaropvolgende nacht verscheen de Bijbelse koning Salomo aan hem. “Salomo was ook een dokter. Die nacht kroop hij in mij, en de volgende ochtend kon ik mensen genezen,” beweerde Jaoa.

Dus trok hij sindsdien genezend door het land: 20 jaar lang. Het ging steeds beter, want ondertussen kropen steeds meer geesten in zijn lichaam. Zelfs dokter Oswaldo Cruz, die de remedie vond tegen de gele koorts, is één van de 70 entiteiten die op dit moment Joao's lichaam bewonen.

Voor de rechter

Na twintig jaar vestigde Joao zich in 1976 in het moeilijk te bereiken bergdorp Abidiânia, op 100 kilometer van de hoofdstad Brasilia. Een strategische zet. Jaoa was voordien tot een korte celstraf veroordeeld, omdat hij zonder doktersdiploma toch pretendeerde mensen te kunnen genezen. Zijn pleidooi van “Ik genees die mensen niet maar al die dokters die in mijn lichaam zitten,” wuifde de rechter weg. Joao zou het spel anders spelen: in plaats van zelf naar de mensen te gaan, moesten ze voortaan naar hem komen, op een moeilijk bereikbare plek.
 
En ze kwamen. Bij honderdduizenden per jaar. Mensen met kanker, met een verlamming, met psychische problemen. Niet allemaal radeloze sukkelaars. Ook Braziliaanse ex-presidenten, zoals Luiz Inácio Lula da Silva, en  Dilma Rousseff en Michel Temer. Zelfs beroemdheden, waaronder de Amerikaanse talk show-vedette Oprah Winfrey in 2012.

Winfrey mocht haar cameraploeg meebrengen om aan de wereld te tonen hoe Joao operaties uitvoerde. Bij vrouwen met borstkanker maakte hij een snede in de borst. Bij slechtzienden schraapte hij een laagje van de oogbal met een scalpel weg. Mensen met psychische problemen duwde hij een schaar in de neus. Mensen moesten zelf niet zeggen wat er scheelde. “Hoe doe je dat toch?” vroeg Oprah. “Gewoon kijken naar de kleur van hun aura,” antwoordde Joao.

Hij vroeg er niets voor. Maar nadien schreef hij wel een lijstje kruidenmedicatie die je alleen in zijn centrum kon kopen. Dat maakte Joao rijk. Hij heeft een ranch met een paar honderd melkkoeien, en nog veel meer. Niet te verwonderen, indien je weet dat hij meer dan 10 miljoen Amerikaanse dollars per jaar binnenrijft.

Ook de Australische '60 Minutes' maakte er onlangs onderstaande documentaire over.

Het hoorde erbij...

Ondanks de beschuldigingen van de voorbije dagen - al meer dan 200 vrouwen beweerden dat Jaoo hen verkrachtte - verschijnt de spirituele genezer elke dag gewoon weer in zijn medisch centrum. Hij ontkent alle klachten. Het Braziliaans gerecht laat ondertussen weten dat het een onderzoek opstartte.

Eén van die vrouwen is de 34-jarige Nederlandse choreografe Zahira Lieneke Mous.

Mous: "Ik ben al jaren bezig met de verwerking van mijn verleden. Ik kwam bij hem voor genezing, en hij heeft het alleen maar erger gemaakt. Ik hoop dat dit monster wordt opgepakt."  

Zij kwam bij hem terecht in 2014 na een tip van een vriendin. Het lukte haar al jaren niet om via reguliere psychiatrische hulp genezing te vinden voor de trauma’s uit haar verleden. "Ik had op mijn 8ste een seksueel traumatische ervaring, en ben op mijn 19de verkracht. Geen enkele reguliere therapie had tot dan toe geholpen.

Een vriendin was in het huis van João de Deus waar de sessies plaatsvinden, en mailde me: "Ik ben op een magische plek, dit is echt iets voor jou." Ik ben zelf spiritueel ingesteld en had niets te verliezen, immers geen therapie had me nog geholpen. Toen ik onderzoek ging doen en zag dat Oprah, die zelf ook een slachtoffer van seksueel misbruik is, zo hoog over hem opgaf, gaf dat nog meer vertrouwen.”

Mous beschreef de sessies als een groepsmeditatie waarbij licht en energie sterk voelbaar waren. "Mensen bidden en mediteren en zijn in het wit gekleed. João de Deus zat op een soort troon. Tijdens de sessies wist hij ook waarom ik er was, dat ik misbruikt was. Op een bepaald moment was ik ook assistent tijdens 'spirituele operaties’ die hij uitvoerde op mensen.”

Het ging mis als het medium João haar tijdens een van de sessies dwong zijn geslachtsdeel te betasten (hetgeen ze deed, en waarschijnlijk voor haar geen reden was om dat centrum vaarwel te zeggen). Bij een volgende sessie duwde hij haar in een badkamer, waarna hij haar verkrachtte.

"Het erge is dat hij dit deed, terwijl hij me bleef analyseren en op me in bleef praten. ‘Ik ben nu je chakra’s aan het healen’, zei hij. Ik was compleet in een shocktoestand. Je bent als het ware zo geïndoctrineerd dat je denkt dat het erbij hoort,” zei ze terugkijkend...

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere sponsors - vooral, omdat 2019 voor de deur staat. Niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht