ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dit is de nieuwe Belgische regering

De N-VA-ministers en -staatssecretarissen zijn uit de Belgische regering verdwenen.
door Tsenne Kikke - zondag 9 december 2018 17:36

Na het verdwijnen van de N-VA uit de federale regering zijn de bevoegdheden van de N-VA-ministers en -staatssecretarissen verdeeld over de andere leden van de regering.

Charles Michel blijft Eerste minister - en, hieronder vind je de afbeeldingen van enkele anderen, opdat je vooral de leden van de nieuwe regering zou kunnen herkennen. Mocht je ze op straat tegenkomen, bijvoorbeeld.

Herstructurering

Het verdwijnen van N-VA uit de regering brengt ook een hele herstructurering met zich mee. Want, op de vijf federale N-VA-kabinetten samen werkten ongeveer 180 mensen, waarvoor er nu een soort van sociaal plan moet worden uitgewerkt. Zij krijgen in principe een opzegvergoeding, omdat ze volgens een soort bediendecontract werkten. Sommige medewerkers waren gedetacheerd uit overheidsdiensten of - in het geval van Defensie - uit het leger. Zij kunnen naar hun oude job terug. Anderen moeten op zoek naar een andere job.

Tegenkantingen

Nu de beslissing gevallen is, en nu dat premier Charles Michel naar Marrakesh trekt om het VN-migratiepact namens België goed te keuren, trok oppositiepartij Vlaams Belang naar de Raad van State om die goedkeuring tegen te houden.

Filip Dewinter vroeg zich zelf ook af waarom de N-VA nog met SP.A en Open VLD zou onderhandelen over de vorming van een stadsbestuur in Antwerpen.

Het vertrek van de N-VA uit de regering, en de veelbesproken campagne van de partij tegen het migratiepact, bewijzen volgens hem dat N-VA en Vlaams Belang natuurlijke bondgenoten zijn. "Het cordon sanitaire moet dus nu voor eens en vooral altijd worden gebroken, ook omdat de recente gemeenteraadsverkiezingen de N-VA en het Vlaams Belang in verschillende gemeenten in Vlaanderen een democratische meerderheid hebben gegeven."

En, zoals misschien te verwachten was, konden we vandaag al lezen dat rechtse verenigingen en jongerenafdelingen een 'Mars tegen Marrakesh' aan het organiseren zijn; een mars, die volgende week in Brussel zou moeten doorgaan. Wel moet het parcours nog worden uitgestippeld.

Op Facebook verkreeg het de interesse van bijna 10.000 gebruikers. Allemaal personen, die waarschijnlijk in de gedachte leven dat ze de spreekbuis zijn van de 11 miljoen Belgische inwoners, en zowat 4.000 ervan gaven aan deel te zullen nemen. Voor die mars zullen de studentenverenigingen KVHV en NSV de handen in mekaar slaan met Schild en Vrienden, Voorpost en Vlaams Belang Jongeren.

Nawoord

Door het vertrek van N-VA uit de regering verdwijnen ook drie ministers en twee staatssecretarissen van de loonlijst van de federale overheid. En dat bespaart ons allen een aardige duit, blijkt uit berekeningen van de Sudinfo-kranten.

Ministers Jan Jambon, Johan Van Overtveldt en Sander Loones, en staatssecretarissen Theo Francken en Zuhal Demir werden immers niet vervangen: hun bevoegdheden worden verdeeld over de huidige leden van de regering.

Wetend dat een minister jaarlijks bruto 222.427 euro verdient, en een staatssecretaris 211.146 euro, bespaart de overheid in de vijf maanden tot de federale verkiezingen in mei dus 454.028 euro (278.033 euro aan ministeriële lonen, plus 175.995 aan de lonen van staatssecretarissen). Elke maand dat er na de verkiezingen geen nieuwe regering is, komt daar nog eens een besparing van 90.797 euro bij.

Bovendien vallen enkele onkostenvergoedingen weg: een vicepremier als Jan Jambon had maandelijks recht op 686 euro, gewone ministers en staatssecretarissen op 343 euro. Alles bij elkaar opgeteld voor de vijf regeringsleden van N-VA betekent dat een extra maandelijkse besparing van 1.716 euro.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere sponsors - vooral, omdat 2019 voor de deur staat. Niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht