ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Additieven in e-sigaret schadelijker voor longen dan tabak

Hoe veilig zijn e-sigaretten?
door Tsenne Kikke - donderdag 6 december 2018 17:14

Smaakjes, aroma's en andere additieven in elektronische sigaretten kunnen ontsteking en andere longproblemen vergroten. Dat stelde een nieuwe Amerikaanse studie bij muizen.

E-sigaretten maken damp aan waarin chemische bestanddelen zitten, aanwezig in een navulbaar patroon. Deze navullingen bevatten propyleen glycol, nicotine en vaak ook aroma's en eventueel andere additieven, zoals smaakversterkers.

Volgens de studie, die verschenen is in 'American Journal of Physiology', is een kort gebruik van e-sigaretten al voldoende om longontsteking te veroorzaken op eenzelfde manier - of, in sommige gevallen zelfs in ergere mate dan bij gebruikers van klassieke sigaretten.

De toestelletjes van elektrische sigaretten en de navullingen zijn bovendien soms niet goed afgesteld en de langetermijneffecten voor de gezondheid van het gebruik ervan zijn nog niet voldoende bekend.

Voor deze studie stelden de onderzoekers muizen bloot aan een combinatie van chemische stoffen, vier keer per dag. Elke sessie werd onderbroken door een rookvrije periode van dertig minuten.

De eerste groep muizen werd blootgesteld aan tabakslucht. De tweede groep inhaleerde damp afkomstig van een e-sigaret en die bevatte propyleen glycol en plantaardige glycerol, een geurloze vloeistof afkomstig van plantenolie. De derde groep werd blootgesteld aan damp met propyleen glycol en nicotine, de laatste groep aan propyleen glycol, nicotine en tabaksaroma.

Alle groepen werden ook vergeleken met een controlegroep. Sommige muizen binnen een groep werden gedurende langere of kortere tijd blootgesteld.

Het resultaat van het onderzoek wees op verhoogde infectie, meer slijmontwikkeling en gewijzigde longfuncties in de drie groepen die drie dagen aan damp uit een e-sigaret werden blootgesteld. De groep, die enkel aan propyleen werd blootgesteld, vertoonde minder negatieve effecten. In de groep, die ook aroma's kreeg toegevoegd, werden twee infectueuze proteïnen gedetecteerd, wat er op zou kunnen wijzen dat de aroma's voor e-sigaretten niet veilig zijn, zelfs niet voor een kort gebruik.

De toestand van de e-sigaretgroep - in vergelijking tot de tabaksgroep - verraste de onderzoekers het meest. Het niveau van oxidatieve stress - stress op celniveau - in de aromagroep was gelijk tot hoger dan in de tabaksgroep.

Tabak bleek wel meer negatieve invloed te hebben op het ademhalingsstelsel van de muizen, en minder op de ademhaling van muizen die dampten.

De wetenschappers concludeerden dat meer onderzoek naar de veiligheid en toxiciteit van deze wereldwijde, snelgroeiende markt van e-sigaretten hoogdringend is.

Bron: Knack.be

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere sponsors - vooral, omdat 2019 voor de deur staat. Niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht