ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Oscar-inzending ‘Girl’ moet gecensureerd worden

Zal 'Girl' een Oscarnominatie in de wacht kunnen slepen?
door Tsenne Kikke - maandag 12 november 2018 14:02

De Belgische film 'Girl' van de Gentse regisseur Lukas Dhont loopt sinds 17 oktober in de Belgische filmzalen, en is intussen ook al uitgekomen in Italië en Spanje.

Het transgenderdrama vertelt het verhaal van een jongen van 15 jaar oud, gespeeld door Victor Polster, die het wil maken als ballerina. Het verhaal is geïnspireerd op waargebeurde feiten, namelijk op die van Nora Monsecour. Op haar twaalfde kwam Monsecour, die aanvankelijk als Aaron door het leven ging, voor het eerst uit voor haar transseksualiteit in een interview met 'Het Laatste Nieuws' waardoor Dhont haar verhaal leerde kennen.

Reeds sinds haar zevende wist Monsecour dat ze een meisje was. “Als ik kleren aantrok van mijn mama, voelde ik me daar goed bij,” zei ze. “Dan was ik mezelf.” Op achttienjarige leeftijd onderging ze, na behandelingen met puberteitsremmers en vrouwelijke hormonen, een geslachtsoperatie. Ze wou onder andere actrice, modeontwerpster en danseres worden. “Als ik maar creatief kan bezig zijn,” zei ze.

'Girl' is tevens de Belgische inzending voor de Oscars, categorie 'Niet-Engelstalige Film'. Nochtans is het nog even afwachten of het effectief een Oscarnominatie in de wacht zal kunnen slepen. Een 90-tal landen stuurden een inzending in, en pas in januari worden erdoor de Oscarcommissie vijf films officieel van genomineerd.

Wel raakte eerder bekend dat Netflix de film zal verspreiden in de Verenigde Staten. Maar dan wel in een 'gekuiste versie', schreef 'De Morgen', waardoor de film opnieuw dient te worden gemonteerd. Het gaat over 2, 3, maximaal 4 scènes, waaronder een scène met orale seks, en een scène waarin de jonge acteur volledig naakt te zien is.

Vooraleer een film in de Verenigde Staten in de zalen komt, moet die gekeurd worden door de 'Motion Picture Association of America' (MPAA), en daar struikelden men over die ‘pijpscène’. “Terwijl daarin niets te zien is”, zei Lukas Dhont,

De scène waarin Victor Polster naakt te zien is, kon voor de MPAA nog wel – “omdat er geen seksuele context is”, beweerde Dhont. Maar Netflix zag die zelf liever anders (lees: zonder penis). De schrik zit erin dat iemand een naaktscène met een vijftienjarige acteur als kinderpornografie zou kunnen bestempelen, en dat is een woord dat Netflix – te midden van een Oscarcampagne – liever niet hoort vallen.

Ergens begreep Dhont die bezorgdheid: “Stel dat we genomineerd worden, dan wil je niet dat er uitgerekend op dat moment negatieve verhalen opduiken. Maar ik ben toch blij dat de Oscarleden wél nog de originele film te zien krijgen.” Al is dat laatste niet zozeer een toegeving van Netflix. In het reglement van de Oscars staat, dat stemgerechtigden een film moeten zien in de versie waarin hij in het land van herkomst in de zalen is gekomen.

In het verkeerde lichaam

"Wat een uitzonderlijke vondst is Victor Polster," stond er in 'De Standaard' afgedrukt, gevolgd door..

Regisseur Lukas Dhont zocht geen witte raaf, maar een gouden paradijsvogel. Zijn hoofdrolspeler moest zowel kunnen acteren als een pas de bourrée neerzetten; hij of zij moest ook een uitstraling hebben die androgyn genoeg was om geloofwaardig een meisje neer te zetten in volle geslachtsverandering. Begin er maar eens aan...

Aanvankelijk dacht Dhont aan een acteur, of actrice, die zelf transgender is. Maar aangezien zijn verhaal gaat over een tiener in volle transitie, moest hij dat pad verlaten.

Vijfhonderd jongeren passeerden de revue, tot Victor Polster werd ontdekt op een casting voor bijrollen. Dat de jongen kan dansen, is logisch: hij loopt school aan de Koninklijke Balletschool in Antwerpen. Na 'Girl' twijfelt ook niemand eraan dat hij eveneens zeer goed kan acteren.

Of ik die film ooit weleens zal bekijken? Misschien... Als die op het tv-scherm verschijnt, bijvoorbeeld, maar ik betwijfel het. Tenslotte weet ik al waarover het ongeveer gaat, en de beelden hoeven dat niet te benadrukken.

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer 5 hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht