ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Extra DELA-nieuws: vingerafdrukken werden vervalst

… maar, soms lukt het niet om een vingerafdruk te nemen.
door Tsenne Kikke - donderdag 8 november 2018 15:05

In een vorige blog kon je lezen dat DELA van vingerafdrukken van overledenen gebruikt maakt voor commerciële doeleinden. Achteraf kwamen we van enkele klokkenluiders aan de weet dat een deel ervan vervalst worden.

Een DELA-medewerker vertelde zelfs het volgende: "Wat mij echt tegen de borst stuitte was de lacherige manier waarop het gedaan werd. 'Oh we zijn hem vergeten, dan kan jij wel even de overledene spelen hè?' Er werd heel laconiek over gedaan, alsof het de normaalste zaak van de wereld was en daar heb ik echt wel een beetje wakker van gelegen. Terwijl ik daar bij stond heb ik wel eens gedacht dat ik het gewoon had moeten filmen, maar dat doe je niet uit respect voor de overledene."

Er zijn dus nu mensen in Nederland, die nu met een sieraad met een vingerafdruk van iemand anders rondlopen, terwijl ze het idee hebben dat het een vingerafdruk was van hun dierbare.

Wel zei een oud-medewerker: "DELA wil al jaren zoveel mogelijk vingerafdrukken hebben, maar soms lukt het niet om die af te nemen. Als iemand al langer overleden is, of in het water heeft gelegen, dan is het onmogelijk. Dat hebben wij ook altijd keurig in het systeem gezet, maar als dat een paar keer op rij gebeurde kreeg je een klacht. Collega's die de verzorging van lichamen deden hebben daarom meerdere keren zelf hun vingerafdruk opgegeven."

Advocaat Eric Osinga van 'Osinga Advocatuur' heeft de verhalen bekeken en trok zijn conclusie. "Ik denk dat de handelswijze van DELA valt onder de Wet oneerlijke handelspraktijken. Mensen worden immers misleid tot het kopen van een product, zonder dat de koper alle relevante eigenschappen van dat product wordt verteld." In dit geval weet de koper dus niet dat de vingerafdruk eigenlijk van iemand anders is. "DELA zal vast stellen dat zij dit niet wist, en dat het incidenten zijn. Ik betwijfel dat gelet op de verklaringen. Het lijkt erop dat het winstoogmerk het handelen bepaalde, en je zou toch verwachten, juist van een uitvaartorganisatie, dat zij zich realiseert dat hun klanten zich vaak in een emotionele toestand bevinden. Het is dan wrang te constateren dat daar, zo lijkt het, niet altijd ethisch mee om wordt gegaan."

DELA liet aan de redactie van Radar op NPO Radio 1 weten zich niet te herkennen in de uitspraken van de klokkenluiders. "Geenszins zien we iets dat dit verhaal staaft. We hebben alles uit de kast getrokken om het te verifiëren. Dit heeft niks te maken met ons beleid en ik zie ook niet in waarom wij daar verantwoording over af hoeven te leggen", zei Edzo Doeve, de directeur van het bedrijf.

Achteraf beloofde hij wel een extern onderzoek te laten verrichten, totdat de onderste steen boven komt...

In elk geval vrees ik dat het vertrouwen voor eeuwig en altijd is geschonden, en raad ik dan ook iedereen - die zo'n vingerafdruk wenst - aan om aan de stervende toelating te vragen, om het dan achteraf in een sieraad te laten verwerken.

Op zichzelf draagt zo'n sieraad geen enkele atoom van de persoon in zich mee, omdat de uitstralingen van de originele vingerafdruk ontbreken, ... maar het oogt wel mooi, dat wel. Bovendien spreekt het de verbeeldingswereld aan.

Anders gezegd: in wezen maakt het dus niet uit van wie die vingerafdruk afkomstig is...

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer 5 hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht